Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2016 - 5
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

'Britten moeten niet denken dat ze de wijsheid in pacht hebben, puur en alleen omdat ons land zo veel golfbanen telt'


Greenkeeper of the Year-genomineerde Andrew Knott, die namens De Enk Groen en Golf op De Turfvaert werkt als hoofdgreenkeeper, is een zeer intelligente, maar tegelijkertijd slagvaardige greenkeeper die zijn werkleven wijdt aan het efficiënter maken van het vak.

Auteur: Santi Raats

Jonge greenkeeper vormt een natuurlijke schakel tussen club en greenkeepersteam


Freek Hendrickx zou een Vlaming kunnen zijn gezien zijn achternaam, maar heeft stevige roots in het Brabantse en spreekt een mooi Bredaas accent.

Auteur: Santi Raats

NL Greenlabel als leidraad voor duurzaamheid


De Green Deal wordt steeds belangrijker in de golfwereld. Het streven van de NGF is om alle golflocaties in 2020 te hebben voorzien van een GEO-certificaat. Heigo en Vitagro zien de noodzaak voor verdere verduurzaming en spelen daar op geheel eigen wijze op in.

Precisiespecialist Vingerhoets: 'We hoeven lang niet overal te beregenen, maaien, bewerken of bemesten'


Hoofdgreenkeeper Jeroen Vingerhoets van golfbaan Prise d’Eau was ook in 2015 genomineerd voor de titel Greenkeeper of the Year. De concurrentie onder de genomineerden was dat jaar bijzonder hoog en Engelsman Kristian Summerfield van De Scherpenbergh won.

Auteur: Santi Raats

'Werken op banen in het buitenland levert onschatbare ervaring en een waardevol netwerk op'


Melissa Minnaard (31), greenkeeper op The International, is een vreemde eend in de bijt van genomineerden voor Greenkeeper of the Year. Niet zozeer omdat zij een vrouw is, want Jolanda Vonder ging haar al voor, maar ze is pas anderhalf jaar werkzaam in het vak.

Auteur: Santi Raats

GOTY-genomineerde met verregaande passie voor greenkeeping en golf


Vincent de Vries werkt met zijn team van vijf greenkeepers op de 60 hectare van bosbaan De Hoge Kleij. In de vier jaar tijd dat Vincent op deze baan werkt, is er veel veranderd. De kwaliteit van de baan is flink omhooggegaan.

Auteur: Santi Raats

'We hebben nog een paar jaar nodig om de juiste alternatieven te vinden'


De Green Deal staat pal voor de deur. Vakblad Greenkeeper is benieuwd hoe de Greenkeeper of the Year-genomineerden van dit jaar omgaan met het verminderen van de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in hun werk.

Auteur: Santi Raats

Innovaties in natuurgrasindustrie bieden uitstekend alternatief voor kunstgras


Naar aanleiding van de discussie over kunstgrasvelden is het meer dan relevant om een licht te schijnen op de huidige stand van zaken omtrent natuurgras. De natuurgrasindustrie heeft de afgelopen jaren namelijk niet stilgezeten en tal van innovaties geïntroduceerd.

Auteur: Jan van den Boom, namens Plantum

Vak van greenkeeper beter verkopen


Op 20 november 1991 werd de eerste bijeenkomst van de NGA georganiseerd. Bij die gelegenheid werd Ties Straatman op het schild gehesen als de eerste voorzitter. Vijfentwintig jaar minus twee maanden later kwamen alle voorzitters die de NGA ooit heeft gehad bij elkaar, inclusief het huidige bestuur van de vereniging.

Auteur: Hein van Iersel

De NGA verdient zilver


De NGA bestaat op 20 november 2016 exact vijfentwintig jaar. Een lange tijd, maar vooral ook een periode waarin heel veel bereikt is voor de golfsector en het vak van greenkeeping.

Auteur: Hein van Iersel

De hel/hemel van de lagen landen


Op het Engelse St. Andrews prijkt een aantal bunkers die door hun diepte en hoge wanden zelfs voor de meest geoefende golfer behoorlijk uitdagend zijn. Een daarvan staat door zijn diepte zelfs bekend als de ‘Hell Bunker’. Op de vraag of Nederland ook dergelijke uitdagende bunkers kent

Onderhoudsadvisering op golfbanen


Naast de aanleg is ook het onderhoud van de baan van groot belang. Met een gedegen pakket onderhoudsmaatregelen kan men immers ook op lange termijn de kwaliteit van een golfbaan garanderen.

Auteur: Ing. H. A. Kamp

Eén dag exvelleren, of ... het hele jaar presteren?


In 1992 begon binnen de NGF het besef te groeien dat een goede wedstrijdvoorbereiding bijna het halve werk is. En geconfronteerd met een perfecte wedstrijdconditie op de Hoge Kleij, besloot de NGF, mede aan de hand van de ervaringen van de Hoge Kleij, richtlijnen op te stellen voor de voorbereiding op NGF-wedstrijden.

Auteur: Hein van Iersel

Heerlijk Helder Hilversumsche


Is het een eer om als greenkeeper Nederlands belangrijkste golftoernooi te gast te hebben? We vragen het aan Bill Garner en Peter Schalk, respectievelijk head-greenkeeper en tweede man op de Hilversumsche. En jawel hoor, beide heren vinden het een eer om gastheer te zijn voor het Heineken Open.

Auteur: Hein van Iersel

De aanleg van golfbanen in Nederland


In Nederland worden jaarlijks golfbanen aangelegd en zijn de onderhandelingen over potentiële locaties in volle gang. In dit artikel wordt de totstandkoming van een nieuwe baan beschreven. Met name de aanleg zal uitvoerig aan bod komen op basis van de ervaring die De Ridder B.V. op dit vlak heeft.

Auteur: Frank de Ridder

Betere banen door beter management?


De meeste Nederlandse banen, of het nu verenigingsbanen of commerciële banen zijn, hebben zelf de verantwoordelijkheid over het onderhoud en het onderhoudsmanagement. Dat er ook een andere constructie denkbaar is, blijkt uit de aanpak van Groenewoud Sport en Recreatie.

Auteur: Hein van Iersel

Hoe het was & Hoe het wordt


De Nederlandse Greenkeepers Associatie bestaat inmiddels alweer zo'n zes jaar. Een periode waarin het beeld van belangenvereniging naar buiten toe voor een belangrijk deel bepaald is door Ties Straatman.

Auteur: Hein van Iersel

Goeroe van gras


Je komt hem overal tegen: op de demodagen, op een excursie van Ransomes. Overal waar greenkeepers bij elkaar zijn, komt vroeger of later ook Klaas Swart om de hoek kijken.

Auteur: Hein van Iersel

De NGA op weg naar 2000


Nee, u leest het niet goed, de NGA wil niet naar 2000 leden. Met de circa 280 leden die de NGA op dit moment heeft, zit de associatie op zo'n 50% van alle greenkeepers.

Auteur: Hein van Iersel

Greenkeepers gezocht


Wat begon als een trend in de computer- en ICT-wereld, heeft zich de laatste jaren verspreid over alle sectoren van de Nederlandse economie en dus ook de golfbranche.

Auteur: Hein van Iersel

Een kijkje bij de Nederlandse greenkeepers


Ik was erg blij met de uitnodiging van de Nederlandse Golf Federatie, omdat ik dan weer eens in mijn vaderland kon vertoeven.

Auteur: Gordon Witteveen (geschreven in maart 1999)

Fungiciden: Medicijnkastje of hellend vlak?


De bestrijding van schimmels op golfbanen in Nederland is iets wat voor 100% met cultuurtechniek opgelost moet worden. Sinds een aantal jaren de laatste fungicide: lirotect uit de gewasbescherminggids is verdwenen mogen de Nederlandse greenkeeper geen fungiciden meer gebruiken.

Auteur: Hein van Iersel

Recht op CAO al sinds 1997 onomstreden?


De greenkeeperwereld gonst. En het onderwerp zijn de ontwikkelingen rondom de CAO. Opmerkelijk, want greenkeepers zijn toch mensen, die zich meestal niet direct uitspreken over hun werk of arbeidsomstandigheden.

Auteur: Hein van Iersel

15 Jaar Greenkeeper, het begin!


Het blad Greenkeeper wordt al sinds jaar en dag uitgegeven door eerst Nijhof & van Iersel en later NWST. Maar daarmee is het niet begonnen. Hoewel inmiddels nog maar weinig mensen dat zullen weten.

Auteur: Hein van Iersel

Hole in one voor de werkgevers


Toen enige tijd geleden de CAO voor de golfbranche werd bekend gemaakt, kopte dagblad de Telegraaf met de tekst: ‘Hole in one voor de werkgevers’. Voor Esther van der Voort is deze tekst een correcte samenvatting van het bereikte onderhandelingsresultaat.

Auteur: Hein van Iersel

Het is tijd voor een brede vereniging van golfbaanpersoneel


Jurgen Ruyter is de tweede voorzitter van de Nederlandse Greenkeeper Associatie. Voor vakblad GREENKEEPER is hij de tweede ex-voorzitter die wij mogen interviewen in onze serie interviews.

Auteur: Hein van Iersel

Slapeloze nachten van de CAO!


Het NGA bestaat dit jaar 15 jaar. Een goed moment om de huidige en voormalige voorzitters te vragen voor een interview in GREENKEEPER.

Auteur: Hein van Iersel

Wat te doen met 0,4 miljoen?


Jan van Mondfrans maakte op de laatste Barenbrug golfdag een opmerking over het budget dat nodig zou zijn om een 18 holes golfbaan op een kwalitatieve manier te onderhouden. Volgens Van Mondfrans zou dit een bedrag van ongeveer 400.000 euro zijn.

Auteur: Hein van Iersel

Halen we de honderd?


Een uitspraak van Grontmij zorgde in 2005 voor het nodige rumoer in de Nederlandse golfindustrie. In de visie van Grontmij zou het mogelijk moeten zijn vóór 2020 honderd extra golfbanen te realiseren.

Auteur: Hein van Iersel

Bang voor greenkeepers


Verenigingsbanen hebben soms de roep dat alles er wat trager aan toe gaat. Op verenigingsbanen, zo luidt de mythe, blijft alles zoals het is. Het zijn kleine eilandjes van behoudzucht in een constante stroom van vernieuwing.

Auteur: Hein van Iersel

Het gras is altijd groener...


De ontwikkeling van golf voltrekt zich in sneltreinvaart en kenmerkt zich door een voortdurende toename van golfers en golfaccommodaties.

Auteur: Niels Wiertz

Het veld ruimen!


Bang voor greenkeepers, roept Lex de Roeper in een interview in het NVG-magazine Golfbusiness. Volgens de baancommissaris van Golf & Country Club Capelle a/d IJssel zouden veel baancommissarissen onvoldoende grip hebben op de prestaties van hun greenkeepers.

Auteur: Hein van Iersel

Greenkeepers zijn meer dan veredelde tuinmannen


Sinds een half jaar is op de Brabantse Company club De Hooge Vorssel een nieuwe hoofdgreenkeeper aan het bewind. Dit keer met een bijzondere opdracht.

Auteur: Hein van Iersel

Lid worden van de NGA moet weer leuk worden!


Dit voorjaar heeft de NGA, de Nederlandse Greenkeepers Associatie een nieuwe voorzitter gekregen: John van Hoesen.

Auteur: Hein van Iersel

Revolution steeds breder ingezet


Revolution wordt al een decennium lang toegepast op golfbanen en sportvelden, vooral om hydrofobe omstandigheden (afstoting van water) en preferente stroombanen in toplagen te voorkomen en een optimale lucht-waterhuishouding in de grond te realiseren.

's Zomers buffelen maar in oktober de zak krijgen


René te Wierik (45) was greenkeeper op Harderwold. Vandaag nog zou hij terug willen, maar zijn gezondheid laat dat niet toe. René miste in GREENKEEPER meningen over het wegbezuinigen van greenkeepers.

Auteur: Broer de Boer

Haalt de baancommissaris 2020?


Met de aanleg van meer dan 150 nieuwe golfbanen in de afgelopen 30 jaar is er een verandering opgetreden ten aanzien van het onderhoud. Wordt bij de oude banen het onderhoud meestal in eigen beheer uitgevoerd, bijna alle nieuwe banen hebben het onderhoud uitbesteed.

Auteur: Jan van Mondfrans

Hans van der Helm: 'Golf moet niet gaan beknibbelen, zoals het openbaar groen'


De NGA bestaat dit jaar een kwart eeuw. Van den Berg Machines uit Pijnacker was er al die tijd bij om de greenkeepers van de beste machines en service te voorzien. Het bedrijf werkt regionaal in Zuid-Holland en levert aan circa 40 golfbanen machines van alle grote merken.

Vijftig greenkeepers zorgen voor perfectie baan op KLM Open


Begin september vond de KLM Open weer plaats. Dit keer op een nieuwe locatie: Golfbaan The Dutch in Spijk. Op maandagochtend vond de traditionele kick-off plaats waarbij de kleding wordt overhandigd aan de aanwezige greenkeepers.

Water werkt


De zon reikt net boven de horizon en prikt scherpe energiebanen door het bladerendek van de bomen. De laaghangende nevel is nog te dik om weggebrand te worden door de koperen ploert.

Natuur, cultuur en duurzaamheid vormen hier nu drie handen op één buik


Na een jaar van actief inventariseren, evalueren en ontwikkelen ontving golfbaan Het Rijk van Nijmegen op 16 juni het felbegeerde GEO-certificaat. ‘Voorheen was de golfbaan vooral bezig met de gasten, om voor hen de baan zo goed mogelijk te presenteren. Duurzaamheid kwam toen nog wat minder ter sprake’

Auteur: Sylvia de Witt

Met de Green Deal in het vizier is er nu al wat moois gaande op Golfclub Zeewolde


In april is een Phytobac geplaatst op Golfclub Zeewolde en hiermee is deze golfbaan de eerste in Nederland. Christian Nueboer, met zijn 24 jaar de jongste hoofdgreenkeeper van ons land, vindt het een stap in de goede richting van de Green Deal.

Auteur: Sylvia de Witt

Smits bestaat 50 jaar en dat vieren wij!


Ons familiebedrijf Smits BV bestaat 50 jaar! Tijd voor een feestje dus, waarbij we u als klant graag willen verwelkomen in ons pand in Veldhoven.

Beheer zal zich steeds meer moeten baseren op harde data


Als we naar de toekomst kijken, zien we dat er steeds meer onderbouwing zal moeten komen voor beheerkeuzes om aanspraak te kunnen maken op de budgetten. Harde feiten, data en cijfers worden de pijlers onder het dagelijks beheer.

KLM Open: Topgolf op The Dutch met producten van Vos Capelle


Sinds de aanleg van golfbaan The Dutch in het Gelderse Spijk -in 2010- door AHA De Man is Vos Capelle hier al leverancier van onder andere meststoffen, bodemverbeteraars, plantversterkers en gereedschappen.

Bedankt


Auteur: Hein van Iersel