Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gert-Jan Koopman: ‘Vaste maaifrequentie is belangrijke sleutel voor biodiversiteit’

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 22 augustus 2014
59 sec


Op 19 augustus organiseerde de gemeente Berkelland in samenwerking met Gert-Jan Koopman van Heem en Ronald Buiting van Buiting Advies een kennisdag over beheer op basis van natuurlijke processen.

Organisator namens de gemeente was Harry ten Hagen van de gemeente Berkelland. Hij had een groot deel van zijn buurgemeentes uitgenodigd om mee te praten en te discussiëren over dit thema.
De kenniscomponent werd ingebracht door allereerst Gert-Jan Koopman van Heem, die sprak over het toepassen en beheren van natuurlijke vegetaties. Daarna kwam Ronald Buiting, die iets vertelde over de Flora & Faunawet en dan met name het gebruik van de website Gedragscodegroen.nl.
Gedragscodegroen.nl. is een webapplicatie waarmee je -nadat je via een GIS-viewer de beschermde soorten hebt ingevoerd die in jouw terrein voorkomen-, je op een makkelijke manier kunt kijken welke maatregelen je zou moeten nemen voor bepaalde werkzaamheden. Volgens Buiting is het kennisniveau van de Flora en Fauna Wet bij veel groenbeheerders, maar ook greenkeepers gevaarlijk laag. Beheerders moeten zich realiseren, dat zij als opdrachtgever verantwoordelijk zijn en dus risico's lopen als een aannemer zich niet aan de wet houdt en bijvoorbeeld een populatie beschermde planten wegmaait.
Na de presentatie volgde een wandeling door het groene Eibergen. Gert-Jan Koopman liet hier zien hoe lastig het is om de biodiversiteit van weitjes die vaak al twintig jaar verschraald worden naar een hoger niveau te brengen. Belangrijk aspect dat nogal eens vergeten wordt is, is het effect van een onregelmatig maairegime. Koopman: 'Als je ieder jaar op exact dezelfde tijd maait, zul je zien dat de kruiden die je wil bevoordelen zich aan zullen passen aan jouw maaifrequentie. Varieer je ieder jaar het tijdstip van maaien, kunnen planten zich niet aanpassen en bevoordeel je alleen de grassen.'




LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
NGA houdt regiodag voor west
maandag 28 oktober 2024
t/m maandag 28 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER