Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

WiseNav 4.7 tilt robotmaaien naar hoger niveau

ARTIKEL
GOLFBAANTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, maandag 29 april 2024
177 sec


Maaikoppen kunnen tijdens maaiprogramma uitgeschakeld worden

Het bedrijf achter de Bigmow-robotmaaiers, Belrobotics, bracht recentelijk een update van zijn navigatiesoftware WiseNav op de markt. Met deze nieuwe software worden de Bigmow-robotmaaiers geoptimaliseerd met nieuwe technologie, waardoor het maaien efficiënter verloopt en het beeld van de course verbetert. WiseNav 4.7 is ontwikkeld met het oog op het maaien van de overgangen tussen fairways en semi-roughs.


Op golfbaan Overloon worden de fairways sinds vorig jaar gemaaid door drie BM-1050-robotmaaiers. Eigenaar en greenkeeper Stan Schraven legt uit waarom: 'Ik ben overgestapt van een kooimaaier naar drie robotmaaiers vanwege tijdsbesparing. Voorheen zat ik zo'n acht tot tien uur per week op de kooimaaier, maar nu spendeer ik hooguit een uur per week aan onderhoudsinspectie. De robotmaaiers leveren een consistenter maaibeeld op omdat het gras geen kans krijgt om boven de maximale grens van 22,5 millimeter te groeien. Het totale visuele plaatje is verbeterd dankzij de 4.7-software.'

'WiseNav 4.7 is ontwikkeld met het oog op het maaien van de overgangen tussen fairways en semi-roughs'

Geen maaicorridors, verhoogde efficiëntie

Voorheen stond een greenkeeper voor de complexe taak om de robotmaaier via corridors tussen de verschillende fairways te navigeren. De 4.7-update maakt het nu mogelijk om de fairways te tekenen, af te bakenen en ze, zonder sporen achter te laten, met elkaar te verbinden. Schraven: 'Met de oude software werd er een pad uitgemaaid in de roughs tussen de fairways. Nu kan ik een commando instellen om de maaikoppen uit te schakelen tijdens het navigeren. Ik merk ook dat er minder overlap is bij het maaien van de banen. Per baan scheelt dat misschien één of twee centimeter, maar op een golfbaan met negen holes is dat toch een behoorlijke efficiëntieslag. Daarnaast zie ik dat de glooiingen en de randen van de fairways er strakker gemaaid bij liggen.' De update maakt het mogelijk om verschillende maaihoogtes in te stellen voor verschillende terreinen. Tijdsbesparing en een verbeterde esthetische uitstraling zijn de grote pluspunten van deze innovatie van de WiseNav-technologie.


WiseNav

WiseNav staat voor WIreless Satellite Exact NAVigation, maar het duidt eveneens op een wijze vorm van navigeren. Zoals TomTom een merk satellietnavigatie is, is WiseNav de merknaam van de GPS-RTK (Real Time Kinematic)-technologie waarmee de robotmaaiers van Belrobotics zijn uitgerust. De Bigmows beschikken over een ingebouwde mobiele GNSS (Global Navigation Satellite System)-receiver. Deze staat in verbinding met een nabijgelegen GPS-RTK-receivermast met een exact bekende coördinaat. De mast beschikt eveneens over een GNSS-ontvanger die satellietgegevens ontvangt en die via de RTK-methode corrigeert. Deze gecorrigeerde geografische gegevens worden vervolgens door de robotmaaier opgevangen. Op deze manier wordt een geografische nauwkeurigheid van 1 tot 2 centimeter gehaald. WiseNav is begin 2023 door Belrobotics geïntroduceerd en de 4.7-upgrade is een service die de Belgische robotspecialist gratis verleent aan zijn afnemers.


'De 4.7-upgrade is een service die de Belgische robotspecialist gratis verleent aan zijn afnemers'

Intuïtieve software

De installatie en het programmeren van de commando's kunnen zowel op de machine zelf gebeuren als via een app. De implementatie van de software verloopt eenvoudig, zoals Schraven onderstreept: 'Bij het installeren van het initiële softwarepakket heb ik hulp gehad van mijn Belrobotics-dealer. De update heb ik zelf gedaan en die verliep probleemloos. Het werkt allemaal vrij eenvoudig en intuïtief, maar als ik vragen heb, bel ik alsnog de dealer. Via de klantportal zijn de meeste problemen op afstand op te lossen.'


Tips voor het maaien van fairways en (semi-)roughs

De specialisten van Belrobotics hebben de WiseNav 4.7-technologie uitvoerig getest op golfterreinen met een gevarieerd landschap. Deze tests leverden een aantal aanbevelingen op. Allereerst is het raadzaam om het laadstation buiten de fairway te plaatsen en de route ernaartoe te minimaliseren. Dit voorkomt onnodige spoorvorming die ontstaat doordat de robot bij het indokken meerdere keren per dag exact dezelfde route volgt. Eveneens is het van belang om het laadstation aan te sluiten op een ongemaaid doorgangsperceel dat dienstdoet als veiligheidszone. Denk eraan dat voor elke fairway een aparte veiligheidszone zorgvuldig moet worden ingesteld om een beter maairesultaat aan de randen te krijgen. Als er meerdere fairways in het maaischema worden opgenomen, fungeert elke fairway zowel als doorgangsperceel als veiligheidszone. Voor een efficiënte routing wordt aanbevolen om voor elke fairway afzonderlijk een GPS-traject in te stellen dat meerdere veiligheidszones overspant, vanaf het laadstation tot aan het doelperceel. Zo kunnen verschillende fairways met elkaar worden verbonden.


Onderscheidende kracht van de 4.7-update samengevat

- Verschillende zones maaien op verschillende hoogtes
- Verbinden van grote en complexe fairways en roughs
- Maaikoppen uitschakelen tijdens het navigeren
- Nog preciezere navigatie
- Combinatie van WiseNav en bekabelde zones blijft mogelijk
- Hogere maaicapaciteit
- Maaihoogte kan preciezer worden ingesteld
- Korte installatietijd
- Gebruikersvriendelijk beheer via een klantportaal en een app
- Onberispelijk maaien van fairwayranden

Yamabiko Europe

Yamabiko Europe is een Belgisch dochteronderneming van Yamabiko. Yamabiko, met hoofdkantoor in Japan, is een toonaangevende multinational op de Japanse en Amerikaanse markt met een groeiende aanwezigheid in Europa, Azië en andere landen. Yamabiko produceert en verkoopt tuinbouwapparatuur en landbouw- en industriële machines en is op industriële schaal wereldleider op het gebied van robotmaaiers voor grote oppervlakten.

Vos Capelle

Sinds 2021 is Vos Capelle exclusief dealer van robotmaaiers en ballpickers van Belrobotics voor golfbanen, sportvelden en openbare ruimtes. Diverse gemeenten en aannemers maken intussen gebruik van hun robotmaaiers voor het onderhouden van de sportvelden. Honderden sportclubs zetten de BM-1050 en BM-2025 in om de kwaliteit van hun gras te verbeteren, onkruid te onderdrukken en kosten te besparen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER