Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Greenkeepers verlaten sector vanwege betere cao elders

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 22 december 2022
218 sec


Ontevreden geluiden over huidige cao golfbranche

Afgelopen zomer is een cao-akkoord bereikt voor de golfbranche. Een half jaar later bereiken kritische geluiden over dit akkoord de redactie van vakblad Greenkeeper. Wat leeft er onder greenkeepers?

(archief NWST)
(archief NWST)

Helpt een betere cao om personeel te behouden voor het greenkeepersvak en nieuw personeel aan te trekken? Deze vraag zal door veel greenkeepers waarschijnlijk met ja beantwoord worden. Feit is in elk geval dat bepaalde arbeidsvoorwaarden in de cao voor de golfbranche minder zijn dan die in de cao voor bijvoorbeeld hoveniers.

Volgens hoofdgreenkeeper Koen Verhelst van Golf- en Countryclub Midden-Brabant is er nog een belangrijke slag te maken. Hij heeft contact met verschillende greenkeepers die kritisch zijn over de huidige cao. 'Een groot verschil is nu dat wij wel zeven dagen per week werken, maar geen extra vergoeding voor het weekendwerk krijgen. In de hoveniers-cao is de zaterdag goed voor 150 procent salaris en de zondag voor 200 procent. Ook kent de cao voor golfbranche-medewerkers bijvoorbeeld geen dertiende maand.'

'Ze werkten hier graag, maar gaan toch weg. Dat is heel jammer.'

Hoofdgreenkeeper Koen Verhelst (archief NWST)
Hij vindt dat hij zelf als hoofdgreenkeeper geen reden tot klagen heeft, maar zou voor zijn team en alle andere greenkeepers graag een betere beloning zien. Recentelijk kozen twee ervaren krachten uit zijn team ervoor om hun loopbaan elders voort te zetten. Als belangrijkste reden voor hun vertrek noemden zij de betere arbeidsvoorwaarden bij hun nieuwe werkgever. 'Ze werkten hier graag, maar gaan toch weg. Dat is heel jammer.' Een zwak punt van de huidige cao voor de golfbranche is volgens Verhelst dat-ie geldt voor iedereen in de golfbranche, dus ook voor het horecapersoneel en administratieve krachten. Een aparte cao voor greenkeepers zou volgens hem beter zijn. In België vallen alle greenkeepers bijvoorbeeld onder de cao voor hoveniers. 'Dit is misschien ook een goed idee voor Nederland', oppert hij.

Meer mag altijd

Niet elke greenkeeper wordt overigens betaald volgens de cao uit de golfbranche. Greenkeepers die bijvoorbeeld in dienst zijn bij een aannemer worden vaak beloond volgens de cao voor hoveniers of de cao loonwerk. Er zijn ook greenkeepers die weliswaar onder de golfbranche-cao vallen, maar hoger beloond worden, dankzij extra afspraken met hun werkgever. Een cao regelt immers de minimale voorwaarden, meer mag altijd.


De huidige cao voor de golfbranche loopt van 1 januari 2022 tot en met december 2023. De oude cao was al verlopen sinds 2020. 'In totaal is weliswaar 7 procent loonsverhoging afgesproken, maar dat is omgerekend nog geen twee procent over vier jaar. Gezien de huidige inflatie, natuurlijk niet heel veel', stelt Verhelst. Hij wijt dit resultaat aan de 'machtspositie' van de NVG die volgens hem mede mogelijk is door het feit dat greenkeepers slecht verenigd zijn en daardoor slecht vertegenwoordigd worden. Weinigen van hen zijn namelijk lid van een vakbond. 'Ik zelf ken bijvoorbeeld geen greenkeeper die ja heeft gezegd tegen het cao-akkoord van dit jaar.' Verhelst hoopt dat de onderhandelingen over een toekomstige cao leiden tot een hogere beloning en dat ook een organisatie als de NGF meer actie gaat ondernemen om het beroep van greenkeeper te promoten. 'Ze hebben er toch ook belang bij dat er altijd gegolfd kan worden', zegt hij.

Salaris

NGA-voorzitter Jannes Landkroon hoort ook de geluiden dat greenkeepers het vak verlaten vanwege hogere cao-schalen elders. 'Dit is echter niet de per se de schuld van de cao. Uiteindelijk bepaalt de werkgever het salaris', zegt hij. 'Een deel van de taak van een hoofdgreenkeeper is het onderbouwen van budget. Personeelskosten horen hier ook bij en die moeten dus onderbouwd en verdedigd worden door de hoofdgreenkeeper.' Op zijn eigen baan bij Amelisweerd heeft Landkroon als hoofdgreenkeeper een belangrijke stem als het gaat om de hoogte van de salarissen in zijn team.


Formeel is de NGA geen partij in cao-onderhandelingen. Landkroon staat daar als voorzitter 'een beetje dubbel' tegenover, omdat de NGA er natuurlijk wel voor greenkeepers is. 'Om echt partij te kunnen zijn, zouden wij professionele krachten in dienst moeten hebben, maar wij zijn allemaal vrijwilligers.' De NGA staat volgens Landkroon wel in goed contact met de NVG, de werkgeverspartij in de onderhandelingen. 'Wij hebben de mondelinge toezegging dat ze, voordat de volgende onderhandelingen van start gaan, met ons praten over de pijnpunten in de huidige cao.'

'Alleen samen kun je een vuist maken. Greenkeepers moeten niet denken dat als zij lid zijn van een vakbond, zij een conflict met hun werkgever hebben.'

Peter Wouters, assistent-hoofdgreenkeeper bij Toxandria en namens de FNV aanwezig bij de laatste onderhandelingen over de cao, betreurt het feit dat weinig greenkeepers lid zijn van zijn vakbond. 'Alleen samen kun je een vuist maken. Greenkeepers moeten niet denken dat als zij lid zijn van een vakbond, zij een conflict met hun werkgever hebben.' Wouters hoopt dat de NGA vakbonden een keer uitnodigt op bijvoorbeeld een algemene ledenvergadering, zodat zij kunnen uitleggen waarom een lidmaatschap belangrijk is. 'Hoe meer leden wij hebben, hoe sterker wij in de onderhandelingen staan. Onze achterban is nu te klein om een echte vuist te maken en zo ontstaat er ongenoegen', zegt Wouters. Vakbond FNV heeft het cao-akkoord nooit geaccepteerd en is ook afgehaakt bij de onderhandelingen. 'Het is nu zaak om weer aan tafel te komen', blikt Wouters alvast vooruit naar volgend jaar als weer onderhandeld moet worden.

'Nu hebben meer greenkeepers dan ooit hun stem kunnen uitbrengen. Daarmee is deze uitslag veel representatiever dan het in het verleden ooit was.'

Vakbond De Unie heeft het akkoord wel ondertekend. Huug Brinkers van deze vakbond hoort de ontevreden geluiden ook. Hij relativeert het wel: 'Nu hebben meer greenkeepers dan ooit hun stem kunnen uitbrengen. Daarmee is deze uitslag veel representatiever dan het in het verleden ooit was.' Hij doelt hiermee op het zogenoemde DigiC-proces waarmee het akkoord tot stand gekomen is. In zo'n proces zorgt een onafhankelijk onderzoeksbureau voor input vooraf. Alle werknemers in de branche krijgen dan de kans input te leveren via panelgesprekken en een enquête. Achteraf kunnen alle medewerkers zich weer uitspreken over het resultaat van de onderhandelingen, ook niet-leden van de vakbond dus.

Onderzoek

'Uiteraard snap ik het sentiment bij sommige greenkeepers, maar wij kunnen ook niet in één slag alles repareren.' Hij wijst daarbij op de cao-afspraak om gedurende de looptijd van de huidige cao een onderzoek te laten doen naar onder andere het loongebouw en de marktconformiteit van de salarissen ten opzichte van aanpalende sectoren. Een aantal verbeteringen zijn volgens hem wel nodig. Ook is inmiddels subsidie aangevraagd om een sector-analyse te doen. Waartoe dit allemaal leidt, zal komend jaar blijken als de resultaten van het onderzoek besproken gaan worden en aan het einde van het jaar de onderhandelingen over nieuwe cao-afspraken weer gevoerd moeten worden.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER