Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Samenwerken aan Lochemse Golfclub

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hans van der Weerd, woensdag 28 december 2022
143 sec


De Lochemse Golfclub ondergaat een tee- en bunkerrenovatie. De 18-holesbaan zit nu in de laatste fase van het meerjarenplan. De Enk Groen & Golf heeft dit project aangenomen op regiebasis en voert de werkzaamheden uit. Het zand voor de tees en bunkers wordt geleverd door Heicom.


Marcel Straatman (Heicom), Paul Baas (De Enk Groen & Golf), Gijs Compas (hoofdgreenkeeper Lochemse Golfclub) en Dennis Jansen (clubmanager Lochemse Golfclub) bespreken hun open samenwerking eind oktober op de baan van de golfclub, die er prachtig bij ligt.
Hoofdgreenkeeper Compas legt uit dat er vanaf 2014 structureel is gewerkt aan het verbeteren van de baan. 'In de eerste fase werden de speltechnische aspecten aangepakt, zoals re-shaping van oude bunkers en shaping van nieuwe. Daarna was de beregening aan de beurt. Nu ligt de nadruk op verbetering van de tees, fairways en foregreens. Op dit moment zijn we bezig met de laatste twee projecten uit dit meerjarenplan. In de eerste plaats is dat de realisatie van nieuwe teeboxen, met als doel meer tees, zodat de spelers de afstand kunnen kiezen die bij hen past. Ten tweede worden alle bunkers in de baan gerenoveerd, met als doel uniforme bunkers, het juiste zand en de juiste hoeveelheid zand. Verder wordt het profiel aangepast en wordt er drainage aangebracht in natte bunkers. De renovatie heeft ook tot doel om gelijkwaardige spelomstandigheden vanuit de bunkers te realiseren. Er is bewust voor gekozen om dit in een bepaalde periode te doen, zodat wij als greenkeepers De Enk kunnen assisteren en we dus kosten besparen. Op deze manier kunnen we ook andere investeringen doen.'


Stabiel bunkerzand

'Al enige jaren geleden zijn we deels overgestapt op het gebruik van Heicom-zand in onze bunkers', vertelt de Lochemse greenkeeper. 'In het verleden vulden we de bunkers met zand van mindere kwaliteit. Daarbij verschilde het zand nogal van bunker tot bunker. In de winter werd dit zand te nat om vanaf te spelen. Met het speciale bunkerzand van Heicom is het mogelijk om 365 dagen per jaar op de baan te spelen.'
Binnen het productaanbod van Heicom kiezen veel golfbanen voor dit 'bunkerzand hoekig'. Het bunkerzand spoelt minder snel weg en is stabiel. Lange periodes van droogte zorgen op veel golfbanen voor problemen. Het nieuwe bunkerzand blijft stabieler in droge periodes, waardoor de golfbal bijna niet inplugt. Maar ook wat betreft onderhoud scoort dit bunkerzand goed. Bij extreme regenval blijft het beter op zijn plaats liggen en is er dus veel minder last van uitgespoelde bunkers. De Lochemse Golfclub heeft dit inmiddels zelf ervaren in een aantal proefbunkers en streeft nu in combinatie met een bunkerrenovatie voor uniforme bunkers op de gehele golfbaan.


Klimaatbestendige tees

Net als de bunkers werden de tees in het verleden opgebouwd met de grond die aanwezig was op de golfbaan. Ook hierbij is gekozen voor een kwaliteitsverbetering, door de tees nu aan te leggen met een door Heicom samengestelde grondsoort: Golfmix 65-35. De oude teeboxen waren in de winterperiode te nat, waardoor er veel schade ontstond en ziektes optraden. Ruim een jaar geleden werden de eerste tees door de greenkeepers zelf aangelegd. Zo kon men afgelopen winter en zomer al ervaring opdoen. In verband met droge perioden werd er in overleg met Heicom gekozen voor Golfmix 65-35 300, met een goed bufferend vermogen en voldoende drainagecapaciteit in de winter. Vooral voor Compas is een droge tee belangrijk, want schimmelinfecties ziet hij liever niet.


Vertrouwen

De Lochemse, De Enk Groen & Golf en Heicom werken al zo'n 20 jaar samen. Straatman: 'Juist door die jarenlange relatie ontstaat er vertrouwen en kom je samen tot de beste oplossing, vaak in de vorm van maatwerk. Op deze wijze is jaren geleden het eerste hoekige bunkerzand ontstaan. Als proef hebben we dit product met De Enk toegepast op de Heelsumse Golf en is het verder ontwikkeld. Iedere golfbaan heeft zijn unieke eigenschappen, maar ook zijn eigen vraagstukken, waarvoor je alleen samen tot een echte oplossing komt.'


De Lochemse Golfclub

De Lochemse Golfclub telt ongeveer 1.000 enthousiaste leden, die zich inzetten voor een sportief golfspel. De natuurlijke Achterhoekse omgeving maakt deze 18-holes-par-72-golfbaan echt uniek. De totale lengte is voor de heren 6.001 meter en voor de dames 5.231 meter. De golfbaan is gerenoveerd onder begeleiding van Michiel van der Vaart, architect bij Jol Golf Design.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER