Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe cao voor golfbranche voorziet in totale loonstijging van zeven procent

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 9 september 2022
58 sec


FNV-leden stemmen tegen nieuwe cao

Er is een cao-akkoord voor de golfbranche. Daarin staat onder andere dat de lonen dit jaar met 4 procent stijgen en volgend jaar met 3 procent.


Via een zogenoemd DigiC-proces hebben alle medewerkers in de branche zich kunnen uitspreken over het onderhandelingsresultaat. In totaal 450 werknemers lieten hun stem horen en 73 procent stemde voor. Voor vakbond De Unie reden om het akkoord te ondertekenen. De werkgevers, verenigd in de NVG, zijn ook positief over het onderhandelingsresultaat.

Looncompensatie

Vakbond FNV is niet akkoord. Ruim 63 procent van de leden stemde tegen. De leden beraden zich nu over de te nemen stappen, nu zij geen cao-partij meer zijn. Ook de kleine vakbond VHP2 is niet akkoord gegaan. De oude cao is al sinds 31 maart 2020 verlopen. De nieuwe cao geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023. De tegenstemmers van de FNV vinden onder andere dat er nog een goede structurele looncompensatie moet komen voor de voorgaande cao-loze periode. Naast de genoemde loonsverhogingen, is in de nieuwe cao ook afgesproken dat er nader onderzoek komt naar onder andere vitaliteit, keuzebudget, pensioen en marktconforme beloning.


DigiC-proces

Traditioneel zijn weinig medewerkers uit de golfbranche lid van een vakbond en om het draagvlak voor een cao te vergroten is dit keer gekozen voor het DigiC-proces, vertelt Huug Brinkers van De Unie. In zo'n proces zorgt een onafhankelijk onderzoeksbureau voor input vooraf. Alle werknemers in de branche krijgen dan de kans input te leveren via panelgesprekken en een enquĂȘte. Achteraf kunnen alle medewerkers zich weer uitspreken over het resultaat van de onderhandelingen. 'Het voordeel van een dergelijk model is dat niet alleen vakbondsleden geraadpleegd worden en je dus een groter draagvlak hebt', verduidelijkt Brinkers.





Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER