Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Onkruid = leuk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 30 december 2021
77 sec


Hoewel de soep van de Green Deal niet zo heet gegeten wordt als die de laatste jaren is opgediend, zijn inmiddels alle greenkeepers en fieldmanagers er wel mee bezig: het actief en grootschalig terugdringen van het gebruik van chemie. Dat lijkt spannend, en dat is het ook.


Tegelijk blijkt dat er in de praktijk veel meer mogelijk te zijn dan we denken. Daarbij zijn veel greenkeepers ervan overtuigd dat fungicides in de praktijk best gemist kunnen worden, maar dat herbiciden een grotere uitdaging vormen. En natuurlijk zijn er tal van cultuurtechnische maatregelen te nemen waarmee we onkruid onder controle kunnen houden.

Vakblad Greenkeeper is bezig met een plan om meer internationale onderzoeken te herschrijven en daarmee beschikbaar te maken voor de Nederlandse golfsector

Maar een onkruidvrije fairway zal met het verdwijnen van herbiciden voorlopig een illusie zijn. Hoewel ... ongeveer zes weken geleden had ik een afspraak in het uiterste puntje van Nederland, op golfbaan de Noord-Nederlandse. De hoofdgreenkeeper, Allan Salmond, heeft daar samen met zijn flora- en faunacommissie een aanpak ontwikkeld om paardenbloemen, weegbree en madeliefjes met de hand te verwijderen. En dat lijkt te werken. Het blijkt dat je onkruid kunt aanpakken met veel inzet en enthousiasme van de leden. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf; het lukt alleen als je de leden meekrijgt. In het artikel dat wij daarover schreven, vertelt initiatiefnemer Carola Peper uitgebreid hoe zij dit voor elkaar heeft gekregen. De centrale gedachte is dat we onkruid weer leuk moeten maken. Golfen is leuk, maar het is (bijna) net zo leuk om met een clubje golfvrienden en een onkruidsteker aan de slag te gaan. En de winst is ook nog eens tweeledig: schone fairways, maar ook meer respect voor het werk van greenkeepers.

En de winst is tweeledig: schone fairways én meer respect voor het werk van greenkeepers

Wellicht komen er op den duur andere middelen die we kunnen gebruiken. In deze uitgave van Greenkeeper vindt u een artikel van dr. Daniël Hahn, die een Chinees experiment beschrijft waarbij houtazijn wordt ingezet om dat andere belangrijke onkruidje aan te pakken: Poa annua. We zijn nog lang niet zo ver dat dit breed beschikbaar is, maar er wordt aan gewerkt. Als vakblad Greenkeeper zijn we trouwens bezig met een plannetje om meer internationale onderzoeken te herschrijven en daarmee beschikbaar te maken voor de Nederlandse golfsector.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER