Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Vanaf de tekentafel een volwaardig product voor professioneel gebruik'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, dinsdag 21 december 2021
165 sec


Elektrische maaier met optioneel fleetmanagementsysteem wordt nog steeds doorontwikkeld

De Mean Green Mower van Rein Drost is nu ruim twee jaar op de markt. De introductie van deze elektrische maaier luidde een nieuw tijdperk in voor het groenonderhoud. Dit vakblad gaat op bezoek bij Donker Groen, waar de Mean Green Mower wordt ingezet bij het streven naar een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering.

Mean Green Evo
Mean Green Evo

De achter uitwerpende Mean Green Mower is een elektrische maaier met alles erop en eraan. Hij loopt op twee geïntegreerde elektromotoren voor directe wielaandrijving en drie elektromotoren voor directe messenaandrijving. Deze elektrische maaier heeft bovendien opties zoals een solardak, liftcilinder, frontblazer, ledverlichting en geveerde voorvorken.
'De Mean Green Mower is al vanaf de tekentafel een volwaardig product voor professioneel gebruik', zo vat Rein Drost de kwaliteiten van de elektrische maaier samen. 'Ons bedrijf kent de professionele markt als geen ander. Voor volwaardig maaien is het een standaardvereiste dat de machine één hele werkdag, dus zeven tot acht uur moet kunnen draaien.'


'Ons bedrijf kent de professionele markt als geen ander'

Volledig nieuw ontwerp

De elektrische maaier is geen afgeleide van de traditionele techniek. Vaak worden door brandstof aangedreven machines omgebouwd naar elektrisch, maar de Mean Green Mower is vanaf de tekentafel elektrisch ontworpen.


De elektrische maaier is geen afgeleide van de traditionele techniek

Bij de ontwikkeling van dit volledig nieuwe product is goed nagedacht over de plaats in het chassis van de belangrijke componenten, zoals de accu's en elektromotoren. Net als bij de elektrische ID.3 en ID.4 van Volkswagen is de hele batterij bij de Mean Green Mower geïntegreerd in het chassis, aan de achterkant, tussen de wielen. In traditionele machines bevinden zich hier de brandstoftank of de hydrostatische aandrijfmotoren. Dankzij het volledig nieuwe ontwerp kon Mean Green de batterij hier wel tussen de wielen plaatsen, wat gunstig is voor de balans gezien het aanzienlijke accugewicht.

Capaciteit

Standaard bevat de Mean Green Mower een grote lithiumbatterij van 7,37 kWh (laadtijd zeven tot elf uur) voor voldoende maaiuren. Voor de professionals heeft de machine een vaste accu-uitbreiding. Deze is niet wisselbaar, omdat het batterijgewicht de wettelijke tilnorm overstijgt, en vanwege het risico op accuschade door contact met vuil uit de atmosfeer tijdens het wisselen.


Broer Voolstra, Donker Groen
Broer Voolstra, Donker Groen

Combox: fleetmanagement op afstand

Een jaar geleden introduceerde Rein Drost een fleetmanagementsysteem, Combox, als optie voor de Mean Green Mower. Hiermee kan op afstand het rendement van de elektrische maaier worden afgelezen. 'Een groot deel van de storingen kunnen wij met Combox via gps op afstand zien', verklaart Drost. 'Ook kunnen we via Combox zien hoeveel energie er wordt gebruikt voor het maaien en het rijden. Als het energieverbruik bovengemiddeld hoog ligt, kan dit er bijvoorbeeld op wijzen dat de messen geslepen moeten worden. Door het volgen van machinetrainingen kan zowel de kostprijs per draaiuur als de duurzaamheid geoptimaliseerd worden.'


'Een groot deel van de storingen kunnen wij met Combox via gps op afstand zien'

Gebruikerservaring

Donker Groen is een onderdeel van de Donker Groep, die van duurzame bedrijfsvoering een speerpunt heeft gemaakt. Momenteel werken alle groenonderhoudsmedewerkers met elektrisch handgereedschap en rijden ze op groen gas of in elektrische bedrijfswagens en transportmiddelen. Ook wordt er gewerkt met elektrische maaimachines, waaronder vier Mean Green Mowers van Rein Drost.
Broer Voolstra van Donker Groen: 'Wij zijn een groenbedrijf dat steeds groener wil worden en zijn daarom steeds op zoek naar elektrische alternatieven. Toen we in mei 2019 hoorden dat Rein Drost de Mean Green Mower in juli op de markt zou brengen, hebben we direct contact opgenomen. Rein Drost was de eerste op de markt met zo'n elektrische machine. In december 2019 hebben we vier Mean Green Mowers aangeschaft: drie met een werkbreedte van 133 cm en één met een werkbreedte van 152 cm. We rijden er nu twee seizoenen mee.'


De Mean Green Mower maait gras van 3 tot 13 cm hoogte. De rotatiesnelheid van de drie messen is 3250-3450 rondes per minuut. 'De machine maait een hele werkdag onafgebroken door', aldus Voolstra. 'Daarom zetten we de Mean Green Mower in voor al onze reguliere maaiwerkzaamheden. We zien de machine als een alleskunner, al moet je hem niet inzetten voor heel ruig gras dat maar een paar keer per jaar wordt gemaaid. Verder merken we dat onze klanten, de machinisten en de omgeving heel tevreden zijn, omdat de Mean Green Mowers stil werken (83 dB) en geen CO2 uitstoten.'

Rein Drost heeft de capaciteit verbeterd door aanpassingen aan de werkbreedte en het aantal kWh

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen rond elektrisch maaien zijn in volle gang; binnenkort zullen er ook zwaardere elektrische maaiers op de markt verschijnen. Donker Groen juicht deze capaciteitsontwikkelingen toe. 'Wij blijven de ontwikkelingen rond elektrisch maaien op de voet volgen', aldus Voolstra.
Drost licht een tip van de sluier op: het bedrijf heeft de capaciteit verbeterd door de werkbreedte en het aantal kWh aan te passen. 'Ik kan er niet teveel over verklappen, maar durf wel te stellen dat we qua technische prestaties vooroplopen in de markt.' Binnenkort maakt Drost aan de pers bekend hoe de vork precies in de steel zit.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER