Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Husqvarna laat meer zien van langverwachte Ceora-robot

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 22 juni 2021
229 sec


Robotmaaien gaat een nieuwe fase in

Maairobots zijn niet nieuw, en ook maairobots in de sport zijn niet nieuw. De nieuwe Husqvarna Ceora brengt die ontwikkeling een revolutionaire stap verder. De Ceora combineert het efficiënte maaien van diesel-aangedreven sportveldenmaaiers met de autonomie van een maairobot. De Ceora kan volledig zelfstandig en gps-gestuurd tot acht voetbalvelden maaien, zowel overdag als 's nachts.


De Ceora is ontworpen met het oog op een veilige en autonome werking. Verder is hij licht, uitgerust met extra veilige, 3 gram zware mesjes en kan hij voorwerpen detecteren en ontwijken. In de toekomst zal de Ceora worden aangevuld met een uitgebreide waaier van accessoires, zodat hij kan helpen bij het bemesten, het creëren van streepeffecten en het verzamelen van golfballen. In de online persconferentie die Husqvarna recent organiseerde, werd zelfs gesproken over attachments voor het onderhoud van kunstgras. Al deze opties laten nog wel enkele jaren op zich wachten.

Husqvarna was al een pionier op het gebied van robots voor particuliere tuinen, maar bleef feitelijk wat achter in de professionele sector, waar andere merken de laatste jaren wel succesvol waren. Met de uitgebreide opties van de Ceoro lijkt het Zweedse concern nu een goed antwoord te hebben geformuleerd en opnieuw in the lead te zijn. De voordelen van robots zijn inmiddels algemeen bekend en omvatten onder andere een betere kwaliteit gras en lagere kosten. Deze kosten zouden ongeveer 30 procent lager zijn in vergelijking met conventionele maaiers. De voordelen zijn echter breder. Greenkeepers en fieldmanagers hoeven niet meer met de hand te maaien, maar kunnen op hun smartphone instellen hoe, wanneer en waar de Ceora-robot moet maaien. De prestaties op het gras zijn efficiënt en systematisch, want de robot maait strook per strook. Voor het onderhoud volstaat het tijdig vervangen van de messen en het schoonmaken van de machine.

Commercieel gazononderhoud gaat radicaal veranderen dankzij de Ceora-maairobot

Anton de Jong, Husqvarna

Radicaal

'Commercieel gazononderhoud gaat radicaal veranderen dankzij de Ceora-maairobot. Ik ben ervan overtuigd dat elke beheerder enthousiast zal zijn over deze nieuwe compagnon: een stille, slimme en zelfstandige collega, die met plezier de saaiste klussen voor zijn rekening neemt. Zo is het veld altijd klaar voor de volgende wedstrijd en hebben fieldmanagers meer tijd voor andere taken', zegt Anton de Jong, managing director bij Husqvarna Nederland BV.


Fabian Storm, Husqvarna

Epos

Greenkeepers en fieldmanagers kunnen van de Ceora verwachten dat hij tot op 2 à 3 cm nauwkeurig maait, dankzij het Husqvarna-satellietnavigatiesysteem met de naam Epos (exact positioning). Epos is een nieuwe technologie die Husqvarna in 2019 lanceerde tijdens zijn Smart City-event en die sinds dit jaar op diverse plekken in Nederland wordt toegepast. Dat gebeurt onder meer bij de voetbalvereniging van Swifterband in de gemeente Dronten. Daar wordt het onderhoud van drie velden sinds enkele maanden uitgevoerd door Donker Groep met de Epos-technologie van Husqvarna. Volgens Fabian Storm van Husqvarna zijn de reacties uit de markt op deze technologie heel positief. 'Halverwege mei van dit jaar hebben we de eerste maaiers uitgeleverd. We spreken van een groot succes. De satellietontvangst verbaast ons eigenlijk keer op keer.' Zo is het Epos-systeem ook al een enkele keer toegepast in een grote private tuin. Dit werd door Husqvarna afgeraden, omdat daar vaak sprake is van meer hindernissen voor de satellietontvangst, zoals bomen, andere huizen of gebouwen. 'Maar ook hier laat Epos mooie resultaten zien', aldus Storm. Je zou kunnen zeggen dat de Ceora een XL-variant is van de huidige machines die met de Epos-technologie werken.


De Ceora is een XL-variant is van de huidige Epos machines

Veiligheidsvoorzieningen

De Ceora is in staat hinderissen volledig autonoom uit de weg te gaan. Het ultrasone systeem voor voorwerpdetectie op afstand laat de maaier vertragen zodra hij een voorwerp nadert. Omdat er zo minder onderbrekingen en ongewenste stops zijn, wordt hierdoor bovendien de productieve tijd verlengd. Vanwege de veiligheid zitten de drie maaischijven met elk vijf mesjes gecentreerd in het midden van het maaidek.
Met de Ceora kunnen afzonderlijke zones worden ingesteld en je kunt er verschillende maaitijden en -hoogten aan toekennen. Een voorbeeld dat door Storm wordt aangedragen, is wanneer er bij een sportveld of golfbaan een strook met een bloemen- of kruidenmengsel is ingestrooid voor verhoging van de biodiversiteit. Je kunt dan eenvoudig aangeven dat dit stuk een tijdlang niet gemaaid mag worden. Via de app Husqvarna Fleet Services kunnen gebruikers alle maaiers in hun vloot nauwgezet in het oog houden. De Ceora wordt bovendien ondersteund door Husqvarna´s onderhouds- en supportprogramma UpCare, dat voor snelle reparatie en vervanging zorgt. Verder kun je op de kaart een point of interest aangeven. Dit doe je bijvoorbeeld op de plaats van de dichtstbijzijnde werkplaats of het kantoor. Met een paar klikken op de app kun je de Ceora daar zelf naartoe laten rijden. Handig als het tijd is om de maaimesjes te vervangen.


Wim van Veldhuizen, Husqvarna

Werktuig

De Ceora wordt bij de lancering volgend jaar uitgerust met een standaardmaaidek dat 2 tot 7 centimeter kan maaien. Voor de Amerikaanse markt komt er ook nog een hooggrasmaaidek uit. Verwacht wordt dat er in 2022 ook een speciaal fairwaymaaidek zal volgen. Op dit moment zijn er al ideeën om meerdere werktuigen te ontwikkelen voor op de Ceora. Hierbij wordt onder andere gedacht aan een verticuteerhark, een belijner, een verzamelaar van golfballen en zelfs een kunstgrasborstelmachine. Hiermee zou de Ceora zelfs een nieuwe allround machine voor kunstgrasvelden kunnen worden. Husqvarna wil met de Ceora ook een oplossing bieden voor het personeelstekort in de groene sector. Wim van Veldhuizen van Husqvarna zegt hierover: 'Voor de branche zijn speeltjes zoals de Ceora aantrekkelijk om er aanstormend talent mee aan te trekken. Het is lastig om goed vakpersoneel te vinden, zeker maaipersoneel. Jongeren lopen niet meer warm voor deze functies. Maar met een vacature voor een robotoperator zet je jezelf direct in de markt als een interessante werkgever.'


'Voor de branche zijn speeltjes zoals de Ceora aantrekkelijk om er aanstormend talent mee aan te trekken'

Twee modellen

Er worden twee modellen gelanceerd: de Husqvarna Ceora 544 Epos, en de Husqvarna Ceora 546 Epos vanaf het eerste kwartaal van 2022. Uiterlijk en qua elektromotor zit er geen verschil tussen de beide modellen. Dat zit hem in de software, waarmee de 546 een hogere grondsnelheid en dus maaisnelheid kan bereiken dan de 544. Het eerste jaar gelden er speciale lanceringsprijzen: 24.900 euro voor de Ceora 544 Epos en 28.900 euro voor de Husqvarna Ceora 546 (adviesprijzen). De prijzen zijn inclusief software, maaistation, maaidek en referentiestation. Op één referentiestation kunnen meerdere Ceora's draaien. Volgens de mannen van Husqvarna is het dan mogelijk dat de prijs dan iets lager is. De machines zullen ook beschikbaar komen in een leaseformule; de prijzen en voorwaarden hiervan zijn nog onbekend en zullen verschillen per land.


Specificaties

Afmetingen: 124 x 108 x 44 cm
Gewicht: 70 kg
Snijcapaciteit: 20.000 m2/25.000 m2 bij dagelijks maaien
40.000 m2/50.000 m2 bij maaien om de twee dagen
60.000 m2/75.000 m2 bij maaien om de drie dagen
Maaihoogte: 20-70 mm
Snijpatroon: systematisch, d.w.z. strook per strook
Breedte maaidek: 105 cm
Schoonmaak: IPX5
Zonebeheer: tot 20 verschillende zones
Bereik referentiestation: tot 500 m
Accessoires: borstels voor achterwielen, Epos-referentiestation

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER