Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Anders denken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 7 juli 2020
93 sec


Minister-president Rutte zorgde recent voor een schok, toen hij publiekelijk bekende dat hij echt anders is gaan denken over Zwarte Piet. Ik kon hem daarin alleen maar gelijk geven. Ook ik denk inmiddels anders over Zwarte Piet. Was ik daardoor eerst een racist? Ik hoop en denk het niet. Of in ieder geval geen ergere racist dan iedere andere Nederlander. Natuurlijk gaat dit stukje niet over racisme. Daar gaat dit vakblad niet over. En als ik de discussie in de media volg en zie hoe mensen daar als racist worden zwartgemaakt, ben ik daar iedere dag weer bij om. Ik geef u dit voorbeeld, omdat ik zelf anders ben gaan denken over gewasbescherming. Ik heb in mijn rol als hoofdredacteur ook altijd geprobeerd om de belangen van greenkeepers en golfbaanbeheerders hoog te houden. En u weet het, greenkeepers en golfbaanbeheerders zijn geen activisten, maar hebben als taak om een zo mooi mogelijke baan neer te zetten. En moeten dat doen - zeker in deze tijden van corona - met zo weinig mogelijk geld. Voor dat onderhoud wil je een zo breed mogelijk pakket middelen en daar hoort gewasbescherming dan gewoon bij. Vanwaar dan toch die andere manier van denken over gewasbescherming? Ik ben nog steeds van mening dat greenkeepers hun werk moeten doen met een zo breed mogelijk pakket middelen en misschien mag daar bij hoge uitzondering nog een klein scheutje gewasbescherming bij zitten. Maar persoonlijk zou ik het nooit gebruiken. Ik heb zelf een serieus grote tuin, maar bij mij komt er geen druppel van dat spul door de tuinpoort. En als u de recente berichten over de relatie tussen Parkinson en gewasbescherming leest, kunt u begrijpen waarom.


Open deuren kan iedereen wel intrappen, maar een andere en succesvolle manier van biologisch beheer tegen schimmels en onkruiden, dat is makkelijker gezegd dat gedaan

Tegelijk is het duidelijk hoe complex het is om het zonder al die middelen te doen. Recent werd het eerste wetenschappelijke product van de Nederlandse leerstoel op het gebied van graskunde naar buiten gebracht. In deze uitgave staat een gedeeltelijke samenvatting van deze studie van de Universiteit van Wageningen door Daniel Hahn. Deze publicatie laat heel aardig zien dat het allemaal zo eenvoudig nog niet is. De simpele open deuren kan iedereen wel intrappen, maar echt een andere en succesvolle manier van biologisch beheer tegen schimmels en onkruiden, dat is makkelijker gezegd dat gedaan. Overigens laat de studie ook aardig zien dat biologisch niet per se vriendelijker is dan chemisch. Het is bekend dat er in Noord-Amerika een goed biologisch middel beschikbaar is tegen paardenbloemen. Voor greenkeepers klinkt dat interessant, maar je moet er toch niet aan denken dat zo'n middel ontsnapt van de golfbaan en alle paardenbloemen in de omgeving doodt.

Ik geef u dit voorbeeld, omdat ik zelf anders ben gaan denken over gewasbescherming

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER