Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Leeuwentemmer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 1 mei 2020
84 sec


Ik heb al meer dan 25 jaar ervaring met het interviewen van greenkeepers en hoor ook al 25 jaar lang dezelfde running gag: 'Greenkeeping is het mooiste wat er is. Alleen die golfers.'


Wat eerst een flauwe grap was, is nu realiteit geworden. Door de coronacrisis is werkelijkheid geworden wat we allemaal weleens gedroomd, gedacht of zelfs hardop gewenst hebben: een golfbaan zonder golfers. En wat een droom leek, blijkt uiteindelijk een nachtmerrie te zijn. Puur voor het werk van een greenkeeper is het natuurlijk vooral handig. Je hoeft met niemand rekening te houden en de hele dag kun je doen en laten wat je wilt. Maar uiteindelijk is dit niet waar we het allemaal voor doen. Een greenkeeper zonder golfers is hetzelfde als een acteur zonder publiek, een leeuwentemmer zonder leeuwen of een leraar zonder leerlingen.

Puur voor het werk van een greenkeeper is het vooral handig. Je hoeft met niemand rekening te houden en de hele dag kun je doen en laten wat je wilt

Natuurlijk zal dit consequenties hebben. De golfmarkt stond er redelijk goed voor, maar om nu te zeggen dat de gemiddelde golfbaan een dikke laag spek op de botten heeft of had, dat is ook zwaar overdreven. De echte toptijden liggen alweer geruime tijd achter ons en ik spreek nu al mensen die verwachten dat er golfbanen de deuren moeten sluiten als gevolg hiervan.

Golf lijkt me veel minder gevaarlijk dan een bezoek aan de Appie

Daarbij komt nog dat niemand precies weet wat de steunmaatregelen van de overheid voor het kleine golfwereldje gaan betekenen. Voor de ledenbanen zal het allemaal wel meevallen; daar lopen de lidmaatschapsgelden ongestoord door. Deze banen zouden door dat perfecte onderhoud mogelijk zelfs sterker en mooier uit de crisis kunnen komen. In deze uitgave verwacht de voormalige Greenkeeper of the Year dat de leden van deze clubs weer massaal aan het golfen zullen gaan en de geleden schade zullen inhalen. Maar voor commerciƫle banen is dat totaal anders; greenfee-gelden uit het verleden kunnen nu eenmaal niet teruggehaald worden.
Het is natuurlijk wel goed dat de golfsector solidair is met de rest van de maatschappij. Op de site van Greenkeeper wordt driftig gereageerd op een artikel waarin gesteld wordt dat golf best mogelijk is met inachtneming van anderhalve meter afstand. Ik denk inderdaad dat dit klopt. Golf lijkt me veel minder gevaarlijk dan een bezoek aan de Appie. Anderzijds lijkt het me ook gevaarlijk om zonder overleg en maatschappelijk draagvlak een uitzonderingspositie te claimen. Dan is het middel misschien erger dan de kwaal.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER