Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Negen is het nieuwe achttien

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 20 december 2019
95 sec


Volgens mij was het Einstein die zei: 'If you always do what you always did, you will always get what you always got'. Volgens mij gaat dit ook op voor de golfsector.


Mensen willen best golfen, maar het ontbreekt jonge mensen simpelweg aan de tijd om een rondje golf te plannen van vier uur of meer. Door de week lukt dat niet door werk- en filedruk. In het weekend wacht zo mogelijk nog meer druk en drukte: het gezin, een partner, vrienden en rotklussen rondom het huis. In de tijd dat dit vakblad voor het eerst verscheen, was de norm een negenholesgolfbaan. Nu, bijna dertig jaar later, is dat tijdsprobleem steeds groter geworden en hoe heeft golf daarop gereageerd? Juist, door de bouw van grotere golfbanen, 18, 27, 36 en nog groter.

Het belangrijkste probleem van de golfer is waarschijnlijk gebrek aan tijd

Puur uit het oogpunt van sport en zakelijk rendement is dat een begrijpelijke keuze. Maar met het oog op het tijdsprobleem moeten we waarschijnlijk naar andere zaken kijken. De NGF lijkt daar inmiddels ook wel van overtuigd. De focus op topsport is komen te vervallen en de hoge handicappers komen weer wat meer in de spotlights te staan. Mag ik daar nog een goede tip aan toevoegen? Gisteren heb ik voor de zevende keer de prijs voor de 'Greenkeeper of the Year' uitgereikt. Ik krijg daar altijd een goed humeur van. Het is mooi om jonge mensen te belonen voor hun passie om de mooiste en de beste golfbaan van de wereld aan te leggen en te verzorgen. Het enige wat je dan spijt, is dat je geen vier awards mag uitdelen. Dat probleem had de jury overigens ook, volgens mij. Ik heb de juryrapporten over de vier genomineerden zorgvuldig nagelezen en zou alleen daaruit niet kunnen opmaken wie als winnaar uit de bus zou komen. Natuurlijk, de uiteindelijke numero uno, Tom Maddison, heeft het meest uitdagende toernooi van 2019 achter de rug, maar dat bepaalt natuurlijk niet wie van de vier genomineerden als eerste over de finishlijn gaat. Hoe dan ook, het was jammer dat we niet vier winnaars konden aanwijzen, maar dat is nu eenmaal het spel.

Het is hoe dan ook jammer dat we geen vier winnaars mogen aanwijzen, maar dat is nu eenmaal het spel

Terug naar mijn tip: juist deze jonge mensen, die een passie voor golf en greenkeeping delen, moeten we meer aan het woord laten. Het belangrijkste leermoment van zo'n avond zou moeten zijn dat de golfsector veel meer zou moeten leren luisteren naar deze jonge mensen. De golfsector is traditioneel. Daar is niks mis mee, maar de wereld verandert in een razend tempo en de golfsector kan dat tempo niet altijd bijhouden. Het gaat nog steeds niet zo geweldig met de golfsector en de oplossing ligt niet in meer van hetzelfde.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
hans cox
Saturday 21 December 2019
Helemaal eens. Een te groot deel van de golfwereld heeft de afgelopen 30 jaar geslapen en is blijven hangen in hun eigen tijd. Het gevolg is te weinig oog voor de wensen van de "jongere" golfers en golfers die de tijd missen om standaard 18 holes te spelen. Gewenst zijn enkele banen met een routing die de mogelijkheid biedt binnen korte tijd 6,12, of 18 holes te spelen, waarin ook kortere holes ingepast kunnen worden. Ik zie uit naar de eerste baan ontworpen door een creatieve jonge architect ,onderhouden door een team van jonge greenkeepers en gemanaged door een jonge manager. Naarderbos zou een mooie lokatie zijn.....

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER