Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Zeeuwse aannemer H4A heeft wereldprimeur met autonome John Deere-fairwaymaaier

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 27 november 2015
86 sec


John Deere Dealer Vervaet-van Weele heeft een wereldwijde primeur gerealiseerd: de allereerste John Deere autonome kooimaaier. Deze maaier met als basis een 8700A, is de afgelopen maanden met succes getest. De testen zijn gedaan op golfbaan De Woeste Kop in Axel. De greenkeepers van aannemer H4A zijn overtuigd van de voordelen van deze maaier en laten vanaf nu de 18 fairways met deze maaier autonoom maaien.


De techniek werd uitgewerkt in samenwerking met Probotiq. Dit bedrijf heeft al met andere merken ervaring opgedaan met autonoom rijdende maaiers. Probotiq heeft het display met de aansturing geleverd en opgebouwd. Vervaet-van Weele leverde de John Deere GPS-techniek en verzorgde de communicatie naar het display. Fabrikant John Deere, bekend van onder andere maaiers en landbouwmachines, heeft ruime ervaring in GPS-gestuurde techniek met toepassingen in de landbouw. Deze techniek is nu uitgebreid voor aansturing van een fairwaymaaier. Wim van Remortele, golfspecialist van Vervaet-Van Weele, heeft het initiatief genomen voor dit bijzondere project. "Een autonome fairwaymaaier is niet uniek", aldus Wim. "Wij zochten echter naar een oplossing waarbij één partner aanspreekpunt is voor de gebruiker. Uitgangspunt hierbij was een hoge betrouwbaarheid van zowel machine als GPS-signaal. Bij storingen wijst de machineleverancier vaak naar de GPS-leverancier en andersom. Met als gevolg dat de klant de dupe is. Doordat wij de kennis van zowel maaier als GPS techniek in eigen huis hebben denken wij hier onderscheidend mee te zijn."

De maaier maakt gebruik van een John Deere-ontvanger die gebruik maakt van een RTK-signaal. Voor het RTK-signaal wordt gebruikgemaakt van een eigen netwerk. Wim van Remortele: "Dit RTK-netwerk is in eigendom van en wordt beheerd door ons als dealer zelf. Dit geeft een hoge mate van bedrijfszekerheid. De lijnen zijn immers kort zodat bij een storing snel opgetreden kan worden. Het RTK-signaal staat garant voor een afwijking van maximaal 2cm."

Omdat volgens Van Remortele op veel fairways bomen voor zogenaamde schaduwwerking zorgen was het een hele uitdaging om overal goede ontvangst te hebben. Na uitgebreide tests is het resultaat dat ook op schaduwrijke plekken de maaier voldoet aan de wensen van de greenkeepers. Daarom is H4A overgegaan tot aanschaf van deze eerste machine. Inmiddels is er volgens de partijen ook al serieuze interesse getoond door greenkeepers van over de hele wereld. Met name het storingsvrije werken van de machine en het feit dat één leverancier alle kennis in huis heeft spreekt enorm aan.

Vervaet-van Weele en Probotiq hebben voor de John Deere golfbaan-machines overeenstemming bereikt om dit systeem te leveren voor de Nederlandse markt. Neem voor meer informatie contact op met Wim van Remortele.




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER