Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Pilot bunkerzand Heelsum kent een vervolg

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 23 oktober 2015
67 sec


Op verschillende golfbanen hebben Heicom en De Enk Groen en Golf twee jaar geleden hun gezamenlijk ontwikkeld bunkerzand als pilot aangelegd bij de Heelsumse golfclub. De verbetering van het zand was gericht op een betere stabiliteit en speelpositie voor de golfer.

Zandleverancier Heicom zocht in 2013 samen met Golfaannemer De Enk Groen en Golf naar de ideale bunkervulling. Golfclub Heelsum stelde zeven proefbunkers ter beschikking.

Inmiddels draaien op zeven andere golfbanen ook proeven, te weten The Dutch, De Groene Ster, De Twentsche Golfclub, Golfbaan Welderen, De Kennemer, De Noordwijkse en golfclub Zeewolde. Vier andere golfbanen hebben hun bunkers met het bunkerzand van Heicom en De Enk Groen en Golf gerenoveerd: Lochemse Golf- & Countryclub De Graafschap, Sallandsche Golfclub De Hoek, Goyer Golf & Country Club en de Edese Golfclub.

Zij hadden een probleem: het gebiedseigen zand in hun bunkers met steentjes en grond was al eens gezeefd door Heicom, maar leverde geen resultaat op: golfclubs en maaiapparatuur bleven last houden van de steentjes. Ook gedroeg het bunkerzand zich compleet verschillend onder droge en natte omstandigheden. Er ontstond een discussie over bunkerzand dat op termijn het gebiedseigen zand zou vervangen. Heicom en De Enk Groen en Golf constateerden deze problemen zelf eerder ook al. Hun adagium werd: ‘bunkerzand moet je zo min mogelijk bewerken en moet onder zowel natte als droge omstandigheden goed bespeelbaar zijn’.

De eigenschappen van zowel bunkerzand als de onderlaag zijn leidend. In de proef is de basis laag van de zeven bunkers op Golfclub Heelsum aangelegd met leemhoudend zand, hoekig B2-zand, drainbeton, en graszoden op de kop. Daar bovenop zijn de bunkers met verschillende zandmengsels gevuld. Het onderhoud gebeurde op reguliere wijze, maar wel met harken met korte tanden. ‘Bunkers worden vaak te diep bewerkt, waardoor vermenging ontstaat met onder- en bovenlaag,’ aldus Marcel Straatman van Heicom. Het mengsel dat uit de proeven is gekomen, is betaalbaar volgens hem: ‘De extra kosten van de productie van het zandmengsel moet gecompenseerd worden door minder onderhoud aan de bunkers.’




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER