Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Uitzicht op groener aanzicht door wetenschappelijk inzicht
Op fairway 10 van golfclub 'De Rosendaelsche' bij Arnhem onderzochten we de effecten van het toedienen van de surfactant Revolution op de bevochtiging van de zandbovengrond en het aanzicht van het gras. Hierbij werd aandacht besteed aan de waterafstotendheid van de bodem. Ook werd gekeken of op deze manier de vorming van - voor het milieu nadelige - preferente stroming kon worden voorkomen. Bovendien werd nagegaan of er een verbetering van de stikstofhuishouding tot stand kwam. .
01-02-2014 16 sec
Sherlock Holmes
Al jaren viel het de greenkeepers van golfbaan Amelisweerd op dat een plek op de fairway, direct tegen het clubhuis niet wilde opdrogen. Greenkeeper Arie de Jong dacht aanvankelijk aan een drainslang die beschadigd was door een Vertidrain.
01-02-2014 8 sec
Maaien met de 350 cm brede Brielmaier
De Brielmaier is volgens opgave van de importeur een machine om hellingen tot maximaal 70 procent te maaien. Deze ruwterrein maaier met messenbalk heeft een volledig hydraulische wiel- en maaiaandrijving die traploos instelbaar is. Voor golfbanen is de Brielmaaier vooral interessant om die specifieke stukken natuur te maaien waar je met groot materieel liever niet komt.
01-02-2014 12 sec
Koert Donkers wordt Nederlands eerste Greenkeeper of the Year
Op donderdagavond 16 januari 2014 werd Koert Donkers, hoofdgreenkeeper op Princenbosch uitgeroepen tot Greenkeeper of the Year 2014. Dat gebeurde op Golfpark Almkreek. Koert Donkers, de man op de foto met de grootste schaal in handen nam het op tegen drie andere genomineerden.
01-02-2014 10 sec
Evolutie van de tool van de toekomst
Iedereen die langer dan acht jaar op een golfbaan werkt, heeft wel eens van de wetting agent Primer gehoord. Ondertussen hebben de ontwikkelingen op dit gebied niet stilgestaan. Mark Timmerman van Prograss spreekt daarom als we het over de nieuwste surfactants (wetting agents) hebben liever over een product om de water- en luchthuishouding in de bodem beter te managen. . .
01-02-2014 13 sec
Vincent Dirksz is back on stage
Allemaal herinneren we ons de innovatieprijs die TC5 tijdens de Demodagen 2011 ontving voor de viltbeheersing. Volgens zeggen van Vincent Dirksz is hij nog steeds een van de licentiehouders van het door hem in 2006 ontwikkelde viltbeheersingsproduct. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden werd hij gedwongen de verkoop ervan te staken. Maar Vincent Dirksz is helemaal terug, zoals hijzelf zegt. Met een nieuw product om de 'thatch' te beheersen: Turf Fx. .
01-02-2014 15 sec
Rassenkeuze belangrijker dan hoeveelheid zaaizaad
In een aantal proeven is de invloed van verschillende hoeveelheden zaaizaad op de bespeelbaarheid van sportvelden getoetst. Het gebruik van meer zaaizaad gaf een eerder bespeelbaar veld met een dichtere zode. De voorsprong van een hoge zaaizaadhoeveelheid verdween na een aantal maanden van bespeling. Vooral bij een hoge bespelingsdruk gaf een lagere zaaizaadhoeveelheid uiteindelijk zelfs een hogere grondbedekking. In de proeven zijn ook verschillende rassen beproefd. De verschillen tussen de afzonderlijke rassen waren groter dan de verschillen tussen de zaaizaadhoeveelheden. Voor de inzaai van een sportveld is een juiste rassenkeuze dus zeker zo belangrijk als de hoeveelheid zaaizaad. .
01-02-2014 20 sec
Pleidooi voor meer tolerantie
Norbert Lischka van het Duitse bedrijf Der Rasenfuchs stuurde ons deze overpeinzing. Lischka pleit als golfbaanconsultant voor meer tolerantie ten opzichte van ziektes op de green en de golfbaan. Zijn motto: ook golfers worden ziek, dus waarom greens niet?
01-02-2014 8 sec
Meten is weten
Afgelopen jaar heeft hoofdgreenkeeper Ronald van Os met zijn team en in samenwerking met Dutch Outdoor Concepts op golfbaan Landgoed Bleijenbeek een praktijkproef gedraaid met het Marathon-programma van Melspring. Hoe is de één jaar durende test bevallen?
01-02-2014 8 sec
Niet heel veel nieuws in Orlando en Harrogate, maar de sfeer een beetje beter
De onlangs georganiseerde golfshows in Engeland (Harrogate) en de Verenigde Staten (Orlando) hebben hogere bezoekersaantallen laten zien. Daarnaast spraken de standhouders over een goede stemming. Al met al een positief beeld. . .
01-02-2014 9 sec
Bij de honderd
Wie het assortiment van de typische compacttractor-merken als Kubota en Iseki van pakweg tien jaar geleden vergelijkt met dat van nu, zal één ding concluderen: alles wordt zwaarder. Deze merken breiden hun assortiment fors uit met tractoren in de hogere pk-klasse. Iseki brengt zelfs al tractoren op de markt met 100 pk onder de kap. .
01-02-2014 11 sec
Nieuw gewasbeschermingsmiddel op de mat
We spreken alleen nog maar over het volledig schrappen van alle gewasbeschermingsmiddelen in de professionele markt. Bijna vergeten we dat Bayer eind november 2013 een toelating kreeg van het Ctgb voor het nieuwe product Interface. Het middel wordt toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel in speelweides, sportvelden en grasbermen in Nederland. Interface is het eerste grasfungicide dat gebruikmaakt van de Stressgard formulation technology.
01-02-2014 13 sec
Green Deal en nou weer lekker doorspuiten?
De afgelopen maanden is er druk gelobbyd om de angel te halen uit het voorstel van staatssecretaris Mansveld, dat een compleet verbod op gewasbescherming op golfbanen inhoudt. Kunnen we de komende jaren de veldspuit blijven gebruiken en blijft het business as usual? Volgens Joris Slooten, die druk heeft meegelobbyd, is dat een foute gedachte. .
01-02-2014 12 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER