Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

XR

ARTIKEL
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 16 september 2024
83 sec


Al bijna vijfendertig jaar is ondergetekende hoofdredacteur van dit vakblad op het gebied van golfbaanonderhoud. En ik heb het niet geteld, maar dat betekent toch wel enkele honderden keren dat ik op verjaardagen, crematies en andere sociale bijeenkomsten uit heb moeten leggen waarmee ik mij in het dagelijks leven bezig hou.


Als je vertelt over golf en de golfsport, dan creëert dat wel een bepaalde reactie bij mensen. Golf wordt kakkerig gevonden, elitair wellicht, maar nooit, werkelijk nooit, gaan mensen beginnen over de milieu-impact van de golfsport. Dat golf te veel zou spuiten of dieselmachines gebruikt. Misschien moet ik voortaan naar andere crematies gaan of mijzelf uitnodigen voor andere verjaardagsfeestjes. Maar u zult begrijpen dat ik wat verbaasd was toen de Golfalliantie een tijdje geleden met een bijeenkomst kwam over de zogenaamde toenemende maatschappelijke druk op golfbanen.

'Misschien moet ik voortaan naar andere crematies gaan of mijzelf uitnodigen voor andere verjaardagsfeestjes'

Aanleiding voor die bijeenkomst is natuurlijk duidelijk: het verstoren van het laatste Dutch Open door Extinction Rebellion. Natuurlijk is dat vervelend, en dat wens je niemand toe, zeker niet de organisatoren van dit jaarlijkse golffeestje dat de golfsport maar ook het vak van greenkeeping in de spotlights moet zetten. Maar ik vind dat simpele feit dat dit gebeurd is nog iets te klein en te onbenullig om daarmee te bewijzen dat de golfsport gebukt zou gaan onder een enorme maatschappelijke druk. Iedereen die zich daar een heel klein beetje in verdiept — en de dames en heren van Extinction Rebellion horen daar overduidelijk niet bij — weet dat er de afgelopen twintig jaar enorme stappen gemaakt zijn op het gebied van verduurzaming. Zaken als natuur op de golfbaan en biodiversiteit zijn geen bijproducten meer — dat ze ooit natuurlijk wel waren — maar zijn van primair belang voor zowel de golfers als greenkeepers.

'Als je het mij vraagt, moet de golfsector gewoon lekker doorgaan op dezelfde voet. Er zullen altijd verwarde mensen blijven die niet helemaal snappen wat Nederlandse greenkeepers voor elkaar proberen te krijgen'

Ik ben maar een simpele uitgever en zeker geen specialist op het gebied van lobbyen en maatschappelijke beïnvloeding, maar als je het mij vraagt, moet de golfsector gewoon lekker doorgaan op dezelfde voet. Er zullen altijd verwarde mensen blijven die niet helemaal snappen wat Nederlandse greenkeepers voor elkaar proberen te krijgen. Volgens mij is daar weinig aan te verhelpen, maar is het een foute reactie om dan meteen in een soort verdedigingsmodus te schieten of zelfs te gaan onderhandelen met die partijen.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
NGA houdt regiodag voor west
maandag 28 oktober 2024
t/m maandag 28 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER