Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Riza Düz benadrukt met foto belang van dauw vegen

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 10 juni 2024
73 sec


Dit beeld zullen veel greenkeepers herkennen. Dauw vegen in de ochtend is namelijk een veel voorkomende en belangrijke klus op golfbanen. Deze foto is gemaakt door Riza Düz, hoofdgreenkeeper bij Golfcentrum Roosendaal.


Hij heeft de foto begin mei rond acht uur in de ochtend genomen bij hole 6. Düz is geen uitgesproken hobbyfotograaf, maar heeft deze activiteit bewust op de foto vastgelegd om aan collega's te laten zien hoe belangrijk dauw vegen is. 'Het is belangrijk om de greens te beschermen tegen ziektes. Ik vind het bovendien een leuke klus om te doen.' In het voorjaar doet hij het elke dag. Zeker wanneer het temperatuurverschil tussen de dag en de nacht begint op te lopen en bijvoorbeeld dollarspot en fusarium op de loer liggen.

Bezems

In ruim een uur heeft Düz de 9-holesbaan vrijgemaakt van dauw. In de zomer gebeurt dat met de sleepmat, maar in de winter handmatig met bezems. 'De greens zijn in de winter te zacht en daardoor te kwetsbaar om de sleepmat te gebruiken', weet de ervaren Düz. Hij is sinds september vorig jaar werkzaam in Roosendaal, maar heeft al 22 jaar ervaring als greenkeeper. 'Nieuwe collega's moet ik altijd het belang van dauw vegen uitleggen. Met deze foto kan ik laten zien hoe belangrijk het is en wat het effect is. Je ziet dit heel mooi aan de sporen op de foto. Niet alleen van de wielen van de buggy, maar ook van de mat, natuurlijk.'


Wormhoopjes

Een bijkomend voordeel van het gebruik van een mat is dat tegelijkertijd de wormhoopjes verdwijnen en de green weer mooi glad wordt. 'Zo sla je twee vliegen in één klap', stelt Düz vast. Deze foto heeft hij gemaakt met zijn telefoon en gedeeld via sociale media. 'Ik heb er al diverse leuke reacties op ontvangen, met name van collega's.' Positieve reacties krijgt hij ook van golfers over zijn werk op de baan in Roosendaal. 'Iedereen geeft complimenten en constateert dat de baan in negen maanden enorm verbeterd is. Heel leuk om te horen, natuurlijk, en voor mij een extra motivatie om mijn werk te doen.' Dauw slepen is en blijft daarvan een belangrijk onderdeel. Dauw niet verwijderen is immers vragen om problemen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER