Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'De slijpbank goed instellen is het moeilijkste én het belangrijkste'

ARTIKEL
GOLFBAANTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 10 april 2024
167 sec


Meesterslijper Pim van Straten kan lezen en schrijven met zijn Foley

Geen kooi verlaat de keurig opgeruimde werkplaats van Pim van Straten voordat hij met een papiertje heeft getest of alle messen weer scherp zijn. 'Zo weet ik zeker dat ik ze goed geslepen heb', vertelt hij. Het is tekenend voor de zorgvuldige manier waarop hij zijn vak uitoefent. Dit kan hij niet zonder de slijpbanken van Foley en die heeft hij dan ook uitgekozen voor deze rubriek Mens en machine.

Pim van Straten
Pim van Straten

In de werkplaats van zijn werkgever, Hollandsche Greenkeeping Maatschappij in Woudrichem, is Van Straten fulltime bezig met het onderhoud van maaikooien en het slijpen van messen. Hij heeft een eigen afdeling waar de Foley Accu Pro en de Foley 672-onderslijpbank staan opgesteld. In de ruimte ernaast staan de maaikooien die geslepen zijn of nog geslepen moeten worden. Bij binnenkomst worden de cassettes gedemonteerd en de maaikooien schoongemaakt en nagelopen op gebreken. Van Straten: 'Ik zie snel dat ze niet goed gesmeerd worden of verkeerd afgesteld zijn. Dat geef ik dan door in de hoop dat het voortaan zorgvuldiger gebeurt, want op dit vlak is nog veel winst te behalen. Greenkeepers moeten goed geïnstrueerd worden, zodat de messen langer scherp blijven.'
Het streven is dat de 24 banen die bij HGM in onderhoud zijn maximaal twee keer per jaar hun maaikooien naar Woudrichem sturen. Tussen oktober vorig jaar en eind februari van dit jaar heeft Van Straten alweer 218 cassettes onder handen genomen. 'Gemiddeld doe ik er zo'n 240 in de onderhoudsmaanden en daarna nog ongeveer twintig handgreenmaaiers.' Tijdens het seizoen is hij ook druk met het reviseren van kapotte onderdelen van kooimaaiers.


Uitklokken

De ruim tien jaar oude Foley-slijpbanken functioneren prima. Van Straten heeft goed contact met Arjen Spek van leverancier Milati; een nieuwe slijpsteen voor de Foley is dan ook snel in huis. Het plaatsen van een cassette in de Accu Pro of een ondermes in de 672 is op zich niet zo ingewikkeld; het belangrijkste is dat de messen lijnrecht worden vastgezet ten opzichte van de slijpsteen, zodat overal gelijkmatig geslepen wordt. Het zogenaamde uitklokken met de micrometer moet dus heel zorgvuldig gebeuren en dat is Van Straten wel toevertrouwd. 'Deze machine doet het altijd; ik heb er nog nooit problemen mee gehad', stelt hij tevreden vast.


Kroeg

Alles is heel geordend in zijn werkplaats. Op een A4'tje turft hij per golfbaan de kooien die binnenkomen voor onderhoud, onderverdeeld in de categorieën green, tee en fairway. Elke cassette heeft een eigen kenteken en krijgt een label, zodat Van Straten precies weet wat de status is. Hij is inmiddels 66 jaar en werkt nog elke dag met plezier met de Foley. Hij begon zijn loopbaan als kooislijper in 2013. Twee jaar eerder rolde hij de greenkeeperswereld in. Directeur Hans Schaap richtte in 2011 zijn bedrijf HGM op en zocht mensen. 'Ik werkte destijds in de landbouwmechanisatie en kende Schaap van de kroeg in Almkerk. Hij zocht een slijper voor kooimaaiers en vroeg of dat niks voor mij was.' Deze vraag kwam als geroepen, want Van Straten liep in zijn vorige baan tegen de grenzen aan van wat hij kon leveren. 'Het was superdruk in mijn vorige baan en ik hoefde niet lang te twijfelen. We spraken af dat ik eerst als greenkeeper aan de slag zou gaan om het wereldje en het werk te leren kennen.' Zo belandde hij op golfbaan De Kurenpolder. In 2013 toog hij naar Den Bosch, om zich te bekwamen als kooislijper. 'Ik kreeg het volste vertrouwen van Schaap en kwam weer tot rust', zo blikt hij terug. Zijn leermeester, Jan Bakker van Jean Heybroek, zag al snel dat Van Straten een geboren slijper was. 'Die jongen redt het wel, zei hij, en pakte al na een halve dag instructie zijn spullen weer in. Ik heb nog steeds contact met hem en overleg bijvoorbeeld wanneer ik advies wil over een nieuwe machine.'


Twee rechterhanden

Dat Van Straten de bediening van de Foley-slijpbank zo snel oppikte, komt ook doordat hij van nature twee rechterhanden heeft. 'Als ik iets zie, kan ik het nadoen', zegt hij met enige trots. Het is te hopen dat dit ook geldt voor zijn opvolger, want volgend jaar gaat Van Straten met pensioen. Sinds een half jaar brengt hij zijn beoogde opvolger de kneepjes van het slijpen bij. 'Het goed instellen van de slijpbank is het moeilijkste en ook het allerbelangrijkste. Nauwkeuring afstellen doe je aan twee kanten door met de micrometer uit te klokken. Ik hoor het direct als dit niet goed gedaan is.' Zelf beheerst hij deze vaardigheid inmiddels tot in de perfectie. Het is voor hem ook een van de charmes van het werken met de slijpbank, want geen enkele cassette is hetzelfde. 'Daardoor verveelt het nooit', vindt hij. Daarnaast geeft het hem veel voldoening als greenkeepers tevreden zijn. Hij toont een appbericht van greenkeepers uit Erica, waarin hij bedankt wordt voor het mooie slijpwerk. Hij kan nog een jaar genieten van zijn baan en de waardering voor zijn slijpwerk; dan zal de meesterslijper zijn taak bij HGM voorgoed overdragen.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER