Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Prestigieuze greens JCB G&CC met de hand gemaaid en gesproeid

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, vrijdag 5 april 2024
102 sec


30 greenkeepers op 18 holes

Tijdens de studiereis naar de BTME in Harrogate die werd georganiseerd door Pols, bezocht een 40 man sterke club greenkeepers ook de beroemde JCB-golfbaan. In E-Z-GO-golfbuggy's in de JCB-bedrijfskleuren kregen we een rondleiding over de JCB Golf & Countryclub in Staffordshire.


De nog jonge JCB-baan, naar een ontwerp van European Golf Design, werd geopend in 2018. Het bijzondere schuilt in het feit dat de 18 holes (par 72, 7.500 yards) van deze championship-course op slechts 60 hectare liggen. De baan wordt onderhouden door circa 30 greenkeepers en is eigendom van de familie achter JCB. Uitsluitend bedrijven kunnen lid worden; greenfees worden niet verkocht en je mag er alleen op uitnodiging spelen.

Uitgebreide bunkercomplexen
Geen sprake van winstbejag

Rondwandelend over de baan trek je al snel de conclusie dat geld geen rol heeft gespeeld bij de aanleg. En ook dat er bij de exploitatie geen sprake is van enige vorm van winstbejag. Pols opende voor ons de weg - via Jacobsen - voor het verkrijgen van een rondleiding over deze topbaan. Die begon in een modern clubgebouw, compleet met een fitnessruimte en een strakke, moderne omkleedruimte voor golfers. Faciliteiten die absoluut niet de oubollige en klassieke sfeer ademen die je in het Verenigd Koninkrijk nog weleens tegenkomt.

Met de hand

Coursemanager Cullam Wark heeft twintig E-Z-GO's in JCB-bedrijfskleuren klaargezet voor een rondrit langs de 18 holes, samen met drie greenkeepers uit zijn team. De golfbuggy's zijn een belangrijk onderdeel van de hospitality. De baan wordt in januari en februari altijd gesloten om onderhoud te kunnen uitvoeren. Wark vertelt allereerst dat er sprake is van een lage speeldruk op de baan: dagelijks gemiddeld zo'n 30 golfers. Naast twee chipping-greens telt de baan 18 holes, met een totale greenoppervlakte van 2 hectare, dus méér dan 1.000 vierkante meter per green. Deze greens en ook de foregreens en aprons worden met smalle units met de hand gemaaid (met respectievelijk 18- en 22 inch-Jacobsen-kooimaaiers). Wark: 'Handmatig maaien heeft als groot voordeel een hogere kwaliteit. De knipfrequentie is hoger dan bij een standaard triplexmaaier. Bovendien gaat er minder gewicht over de greens.'
Dit maaien met de hand vergt natuurlijk veel tijd. Dat verklaart meteen waarom de uitgebreide greenkeepersploeg sinds de aanleg alleen maar gegroeid is. Hoewel de golfbaan tijdens ons bezoek gesloten was, lagen de struisgrasgreens er strak bij, compleet met striping. Ze waren kort geleden gevertidraind met holle pennen.
Coursemanager Wark vertelt dat het uitzonderlijk is om op een zo noordelijke baan op greens te spelen die voor 100 procent uit struisgras bestaan. Om de fairways, de rough en de heuvels te besproeien, zijn er totaal 1.000 sprinklers aangebracht in de baan.


Fraaie, maar kostbare dubbele verdediging van een green

JCB

JCB kennen we tegenwoordig vooral van de geel gepoedercoate wiel- en rupsladers. Maar de ouderen onder ons herinneren zich vast nog het gele kraantje dat loonwerkers meestal in combinatie met een Ford Major gebruikten. De Engelse naam hiervan luidt backhoe loader. Dat kraantje was van JCB, een merk dat in 60 jaar evolueerde tot een premiummerk van laadschoppen, verreikers, graafmachines, kranen en uiteenlopende laadmachines, waaronder minigravers voor hoveniers en golfbanen.




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER