Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Ik ben zelfs gaan houden van de machine'

ARTIKEL
GOLFBAANTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 21 februari 2024
145 sec


Hoofdgreenkeeper Kees van der Vliet belucht graag met de PlanetAir

Kees van der Vliet, hoofdgreenkeeper op Golf Waterland, vertelt in de rubriek Mens en machine graag over iets anders dan een maaier. Hij heeft gekozen voor de 'loopbeluchter' van PlanetAir en wel de 29 inch-uitvoering. Deze compacte machine is heel handig om in de zomermaanden te beluchten, zonder het grasoppervlak van de greens te veel te verstoren. 'Als je na het beluchten ook nog eens maait, zie je in feite niks meer', weet Van der Vliet.


Dat is een groot contrast met het beluchten met holle pennen met een machine zoals de Vertidrain, waarbij er ook nog eens pluggen achterblijven. Met de PlanetAir heb je daar geen last van. 'Uiteraard gebruiken wij in het voor- en naseizoen ook gewoon de grotere machine om te beluchten, maar in de zomermaanden is deze kleine beluchter een uitkomst. Je wilt tijdens het seizoen zo min mogelijk verstoring van het grasoppervlak en dat lukt dankzij de sikkelmessen op deze machine. Die maken een minimaal gat, maar maken het onder in de grond wel lekker los.'

egendraadse beweging

Een voordeel is dat deze messen niet rechtstandig de grond in gaan, zoals bij pennen wel het geval is. Het tandwielmechanisme in de PlanetAir-beluchter stuurt de messen niet alleen de grond in, maar zorgt tegelijkertijd voor een tegendraadse beweging waardoor de grond onderin goed loskomt. Het oppervlak wordt amper aangetast en greenkeepers kunnen deze bewerking zonder problemen tussen de wedstrijden door doen, vertelt Van der Vliet. Er zitten drie standen op de machine om de loopsnelheid te bepalen. De langzaamste stand levert de meeste gaten op. Van der Vliet kiest meestal voor de middelste snelheid, stand 2.


Onbekend

Dankzij deze handige toepassing, zou je verwachten dat de machine op veel banen ingezet wordt, maar de bekendheid laat te wensen over. 'Ik zie weleens wat berichten op Facebook over deze Amerikaanse beluchter voorbijkomen, maar dat is het wel.' Volgens Van der Vliet heeft de geringe populariteit in Nederland ook te maken met de storingsgevoeligheid van de getrokken beluchter van dit merk. 'Greenkeepers konden ook moeilijk zelf sleutelen aan die machine. Waarschijnlijk hebben veel collega's daardoor een hekel gekregen aan dit merk.' Voor Van der Vliet geldt dit in elk geval niet; hij heeft al zes jaar plezier van de 'wandelversie'.


Sceptisch

Toen aannemer Jos Scholman de machine voor een demonstratie liet overkomen, was Van der Vliet aanvankelijk ook sceptisch. 'Ik dacht: dat wordt heel veel lopen. Maar in de praktijk valt dat mee, omdat het qua werksnelheid niet veel uitmaakt. Je hoeft nu niet bij elke bocht los te koppelen, maar kunt al lopend heel snel draaien.' De machine kwam destijds in beeld omdat Van der Vliet graag een beluchter wilde hebben die hij permanent kon gebruiken en niet afhankelijk wilde zijn van de beschikbaarheid van de grote beluchter bij de aannemer.
'Ik ben zelfs gaan houden van de machine. Wij beregenen hier weinig in de zomer, dus wil je de bodem zo weinig mogelijk verstoren om geen extra verdamping te veroorzaken. Dat lukt goed met dit apparaat', stelt hij tevreden vast. Veel andere greenkeepers gebruiken tegenwoordig kleinere pennen om te beluchten om hetzelfde effect te bereiken.


Eigenaardig

Net als elke andere machine heeft de PlanetAir beluchter ook nadelen. Met name de trillingen die via de handen en armen het lichaam van de greenkeeper teisteren, kunnen heel vermoeiend zijn en zorgen voor pijnlijke polsen. Van der Vliet zorgt er dan ook voor dat hij en zijn collega's niet te lang achter de beluchter lopen. 'Wat ook heel gek is, is dat je hem moet smeren met een naald. Heel eigenaardig.'


Multifunctionele machines

Van der Vliet rolde ooit het greenkeepersvak in dankzij een bevriende dorpsgenoot, die hem meenam naar Golfbaan Amsterdam Old Course. 'De vrijheid van het beroep sprak mij direct aan.' Hij werd uiteindelijk zzp'er en werkt inmiddels ruim twaalf jaar op Golfbaan Waterland. Vorig jaar was hij betrokken bij de organisatie van de NGA-vakdag. 'Contact met collega-greenkeepers vind ik belangrijk. Dat is ook een leuk aspect van zo'n busreis naar Harrogate', zegt hij op de dag van het interview, voordat hij afreist naar deze plaats om de BTME te bezoeken. Wellicht ziet hij daar meer apparaten, zoals de combitool van GKB, want dergelijke multifunctionele machines mist hij nog wel in het aanbod voor golfbaanonderhoud. Voor het beluchten van de baan kan hij ook de komende jaren nog wel uit de voeten met de PlanetAir.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER