Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Duurzaam golfbaanbeheer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Regina Zoeter, NLadviseurs, maandag 18 september 2023
228 sec


Harmonieus spel tussen mens en natuur

De beste golfomstandigheden waarborgen,dat is het primaire doel van een golfbaan. Wat NLadviseurs betreft, kun je dat niet los zien van robuuste en sterke natuur op en rondom de baan.

Het puttertje, ook wel distelvink genoemd, houdt van hoog en kruidenrijk struweel.
Het puttertje, ook wel distelvink genoemd, houdt van hoog en kruidenrijk struweel.

Er zijn maar weinig sporten waarbij natuur zo’n grote rol speelt als bij golf. Veel afwisseling in landschapstypen op de golfbaan biedt mogelijkheden voor een uitdagend golfspel. Bovendien trekt zo’n afwisselende baan niet alleen golfers aan, maar ook allerlei planten en dieren. Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit op de baan. Ook de omgeving rondom de baan profiteert ervan; de meeste golfbanen liggen immers midden in het groen of vormen een buffer tussen natuur en stad.

Hotspot voor plant en dier

Met duurzaam en natuurinclusief beheer kan de golfbaan een hotspot worden voor plant en dier. En daarmee reikt je impact als greenkeeper verder dan het bieden van een fantastische golfervaring aan de leden. Zeker als je verbindt met de natuur die er al is op en rondom de baan, draag je bij aan de ontwikkeling van robuustere natuur die tegen een stootje kan en werk je aan een gezondere leefomgeving. Dat is belangrijk, want eerlijk is eerlijk: het baanonderhoud heeft ook een negatieve impact. Denk alleen al aan het watergebruik.


Klimaatverandering

De noodzaak van duurzaam beheer, bijpassende beheerplannen en bewust watergebruik zag NLadviseurs al in 2005, toen zij begon als adviesbureau voor golfbanen. Sander Kristalijn van NLadviseurs: "We kwamen met ideeën om de weerbaarheid van de natuur op de baan te vergroten, om zo te werken aan een goede balans tussen de natuurlijke en recreatieve waarden op de baan". Destijds was er nog niet veel animo voor verduurzaming. Inmiddels ligt dat wel anders. Door klimaatverandering krijgen we allemaal vaker te maken met acute problemen, zoals lange periodes van hitte en droogte, gevolgd door extreme regenbuien. Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat we anders met onze aarde moeten leren omgaan. Ook de overheid geeft middels allerlei wet- en regelgeving vorm aan die noodzaak. We kunnen er niet meer omheen: verduurzamen is de norm.


'We kwamen met ideeën om de weerbaarheid van de natuur op de baan te vergroten'

Duurzaam beheer, wat houdt dat eigenlijk in?

Kristalijn: ‘We zien duurzaam golfbaanbeheer als verantwoord omgaan met het terrein, zodat sport en natuur op een harmonieuze manier samengaan. Daarbij richten we ons vooral op de landschappelijke onderdelen van de baan. We kijken welke biotopen er op de baan zijn, wat we zouden willen ontwikkelen, waar planten en bomen kunnen worden geplaatst en waar juist niet, welke soorten het best zijn, wat de bodemkwaliteit is en hoe het zit met waterbuffering. We kijken naar ontwikkelingen op grote en kleinere schaal. Wat gebeurt er in het klimaat wereldwijd, hoe speelt de natuur daarop in, wat gebeurt er specifiek op en rond de baan en hoe vertalen wij dat naar een beheerplan? Denk aan het weerbaar maken van de beplanting. We gaan niet voor één soort, maar werken toe naar zoveel mogelijk soortenvariëteit. Zo ontstaat een ecologisch evenwicht waardoor het landschap een paar klappen kan opvangen, ook als de klimaat omstandigheden slechter worden.’


Slim waterbeheer

Weersextremen zorgen er steeds vaker voor dat de golfbaan te nat of te droog is en soms niet open kan. Slim waterbeheer is misschien wel de grootste uitdaging waar greenkeepers nu voor staan. Er zijn tal van mogelijkheden om zoveel mogelijk water vast te houden en op te vangen. Denk aan het uitdiepen en verbreden van sloten en greppels, het aanleggen van een (ondergronds) waterbassin en ook het aanplanten van specifieke planten die water vasthouden en verdroging tegengaan.


Gaspeldoorn in de rough zorgt voor veel nectar. De plant komt van origine vaak voor op golfbanen in Schotland en langs de Engelse kusten en is ook op de Nederlandse baan karakteristiek.

Ook kwestie van accepteren

Kristalijn: ‘Naast al die beheeraanpassingen is onze boodschap ook: accepteer meer. Is er geen water of kun je een plaag niet bestrijden? Dan is dat zo; we zullen ermee moeten leren leven. Een golfbaan hoeft niet altijd helemáál groen te zijn. Een deels bruine baan kan effect op het golfspel. Ga op zoek naar wat acceptabel is en zorg voor draagvlak door de leden hierbij te betrekken.’ Het is een kwestie van beeldvorming. Een mooi voorbeeld zijn de fotowedstrijden in Canada, waarbij inwoners worden uitgedaagd minder water te verbruiken in hun tuin. Ze kunnen prijzen winnen door foto’s te maken van hun bruine gazons. Kristalijn: ‘Met het traject van GEO-certificering hebben we structureel aandacht voor beeldvorming. In onze beheerplannen uiteraard ook. We passen onze adviezen aan de actualiteit en de nieuwste inzichten aan en bereiden de baan voor op moeilijkere klimaatomstandigheden. Een hoge rough helpt bijvoorbeeld om meer water vast te houden en uitdroging tegen te gaan. We kijken ook goed naar schaduwwerking. Schaduw beschermt het gras, maar op plaatsen met veel dauw werkt schaduw schimmels in de hand, die je weer moet bestrijden.’


'Naast al die beheeraanpassingen is onze boodschap ook: accepteer meer'

Nieuwe plannen

Kristalijn: "Voor Sallandsche Golfclub de Hoek in Diepenveen maakte NLadviseurs deze zomer een beheerplan voor met name het bomenbestand. We richtten ons vooral op het vergroten van de soortenrijkdom en leeftijdsvariatie. Mooi aan deze opdracht was dat we op initiatief van de golfbaan samenwerkten met het waterschap om het watergebruik te optimaliseren. Voor Prise d’eau Golf in Tilburg maken we momenteel ook een nieuw beheerplan, waarbij we intensief samenwerken met het lokale waterleidingbedrijf en de gemeente. We kijken samen welke omgevingswaarden op de baan moeten worden gebracht en stellen een toekomstvisie voor de baan op".


Toekomstbestendig

Met een gedegen beheerplan en duurzaam beheer werk je aan een dynamische en afwisselende golfbaan vol planten en dieren. Op zo'n baan is golfen een ontspannende (natuur-) beleving. Dieren vinden er een veilige plek en de baan draagt bij aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Door je aan te passen aan nieuwe (klimaat)omstandigheden en nu slimme keuzes te maken voor de langere termijn, zorg je dat de baan ook voor volgende generaties een fijne plaats is om te sporten en ontspannen.

Meer weten over wat NLadviseurs allemaal doet voor golfbanen?
Kijk op: www.nladviseurs.nl


Voorbeeld van een hoge rough met heide op Prise d’Eau.

Uitdagend werk

Greenkeepers hebben veel impact op de natuur op én rond de golfbaan. Kleine beheeraanpassingen kunnen de biodiversiteit
al een flinke boost geven. Waar liggen de grootste uitdagingen en kansen?

1. Te veel of te weinig water
Duurzaam waterbeheer is de norm. Denk aan maatregelen voor het opvangen, vasthouden en hergebruiken van hemelwater,
intelligente irrigatiesystemen en meer planten die tegen droogte kunnen.

2. Meer planten en dieren
Door zoveel mogelijk inheemse plantensoorten te gebruiken en de leefgebieden van dieren te beschermen en bevorderen, draag je bij aan het behoud van flora en fauna. Het vereist kennis, zeker als het om beschermde soorten gaat.

3. Plagen en ziektes bestrijden
Een goed ecologisch evenwicht met hoge soortenvariëteit maakt natuur veerkrachtiger en zorgt voor natuurlijke vijanden tegen bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Zo heb je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig.

4. Betrokkenheid en educatie
De golfbaan is deel van een groter ecosysteem en heeft een functie binnen de lokale gemeenschap. Vertel spelers, medewerkers en buurtbewoners meer over het planten- en dierenleven op de baan en over je beheer. Dat maakt hen enthousiast en betrokken

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER