Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Buien helpen nauwelijks tegen neerslagtekort

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 28 juni 2023
64 sec


Hoge watervraag, maar voorlopig voldoende watervoorraad

De aanhoudende droogte zorgt dit seizoen weer voor een neerslagtekort in Nederland. Kortstondige buien hebben een positief effect, maar dat is lokaal en tijdelijk. Er valt niet alleen weinig regen, ook de wateraanvoer via de rivieren ligt laag. Ook het grondwater staat relatief laag.


Ondanks de aanhoudende droogte zijn er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Waterverdeling (LCW) nog geen grote problemen met watertekorten. Wel zijn er voornamelijk dalende trends te zien, ondanks kortstondige en soms hevige buien. Kortdurende neerslag heeft vooral lokaal effect, op de toplaag van de bodem. Hiervan profiteren op korte termijn ondiep wortelende plantensoorten en gewassen die nog niet zijn aangeslagen. Het LCW verwacht dat grondwaterstanden, waarvan de meeste al lager zijn dan normaal, voornamelijk verder zullen dalen.

Meer water vasthouden

Om problemen door droogte zo veel mogelijk te voorkomen, worden op meerdere plekken in Nederland maatregelen genomen om meer water vast te houden, door Rijkswaterstaat en meerdere Waterschappen. In verschillende regio's en in het IJsselmeer is het waterpeil hoger opgezet dan normaal voor de periode, en er worden lokaal (tijdelijke) pompinstallaties voorbereid om voldoende water te kunnen aanvoeren.


Hoge watervraag

De maatregelen zijn nodig omdat tijdens een droge periode de watervraag overal in Nederland hoog blijft. De watervoorraad neemt langzaam af, maar blijft voorlopig voldoende om aan de watervraag te voldoen. Waterbeheerders monitoren de situatie continu en nemen waar nodig maatregelen. Meerdere waterschappen hebben inmiddels onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater ingesteld of overwegen om dit te doen. Diverse waterschappen hebben lokaal kade-inspecties ingesteld van droogtegevoelige kaden.


Beperkingen gebruik water

Bij Waterschap de Dommel, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta, Waterschap Vechtstromen en Waterschap Rijn en IJssel zijn onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater ingevoerd. Onttrekkingsverboden kunnen gelden voor het gehele gebied of een deel daarvan. Meer informatie hierover is beschikbaar op de website van het betreffende waterschap. Verder geldt een lokaal onttrekkingsverbod voor grondwater in het gebied van Waterschap Aa en Maas.



Bron: Droogtemonitor, Rijkswaterstaat

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER