Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Van neerslagoverschot naar neerslagtekort

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marco Blom, vrijdag 30 juni 2023
73 sec


Column van Marco Blom, Greenkeeper of the Year 2022

Het weer heeft de afgelopen tijd meerdere gezichten laten zien, extreem nat en benedengemiddeld koud. Inmiddels zijn de eerste beregeningsverboden alweer van kracht.

Marco Blom
Marco Blom

Samen met de Fieldmanager of the Year was ik in Spanje. Tijdens dit bezoek werd duidelijk dat er in Sevilla een verandering plaatsvindt. De golfbaan had een watertekort, omdat er maar 300 mm regen was gevallen. Daardoor was de baan voor het beregenen afhankelijk van het gerecyclede zuiveringswater. Ook de temperatuurstijging zorgde voor de nodige uitdagingen op het gebied van ziekten en plagen, zoals grasparasitaire aaltjes.

Zoals al eerder beschreven, heb ik tijdens het KLM Open voor de NGF een presentatie gegeven over verantwoord waterbeheer op Golfbaan 't Zelle (https://www.ngf.nl/caddie/duurzaam-beheer/verslagen-bijeenkomsten/verslag-duurzaam-beheer-seminar-25-mei-2023). Deze mocht ik vervolgens in het Engels vertalen voor een presentatie over duurzaam golfbaanbeheer tijdens een studietrip met Duitse, Deense, Zweedse en Nederlandse greenkeepers in Göteborg in Zweden.

Groepsfoto van de deelnemers aan de studietrip in Zweden
Inmiddels was duidelijk dat in het hele Noord-Europese greenkeepersland de zomer zijn intrede had gedaan. Ook in Zweden hebben de golfbanen last van droogte en de trage start van het seizoen gaf nog meer uitdagingen. Eenmaal terug in Nederland bleek dat bij ons op de golfbaan het gebufferde regenwater door de oostenwind was meegenomen. Alle hens aan dek dus om de beregening en het handmatig beregenen goed in te passen in het beheer.

Tijdens mijn werkbezoek werd ik al gebeld over preventieve maatregelen die genomen moesten worden, omdat er wat local dry spots ontstonden op de greens. Op de fairways lijken de genomen maatregelen om het waterpeil met 60 cm te verhogen een positief effect te hebben gehad, maar op deze hoge zandgrond zie je wel dat de groei eruit gaat bij deze verdampingswaarden. Bij de voorbereidingen voor het meerdaagse golftoernooi Achterhoeks Open was dat een voordeel om de baan optimaal te kunnen prepareren met minimaal beregenen.

Inmiddels is de uitdaging om het gras in leven te houden de eerste prioriteit. De verschillende geeltinten zijn duidelijk zichtbaar en de spelers op de greens willen meer water zien. Hoewel verkleurd gras niet per se slechtere speelcondities met zich meebrengt, is er in Nederland nog geen acceptatie van yellows. En dat terwijl de Zweden en Denen al een sellingpoint maken van duurzaamheid, biodiversiteit en minder beregenen ...

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER