Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een goed klimaat begint bij ....

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 9 mei 2023
77 sec


Vorige week heb ik het traditionele voorjaarsreisje gemaakt met de beste greenkeeper en fieldmanager van Nederland. De bestemming was dit jaar Zuid-Spanje. En behalve dat het weer ouderwets gezellig was met de nodige glaasjes sangrĂ­a en andere Spaanse lekkernijen, was het voor mij persoonlijk ook een eyeopener. Als journalist schrijf ik al bijna 20 jaar over zaken als klimaatverandering en in Nederland zie je veel zaken de verkeerde kant opgaan, maar vergeleken met Spanje is dat echt peanuts. Het model dat ze daar kennen, waarbij golfbanen voor de volle 100 procent afhankelijk zijn van gerecycled water, is totaal niet duurzaam te noemen. Natuurlijk is golf in Zuid-Spanje enorm belangrijk voor het toerisme, maar als ik zou moeten kiezen tussen het gebruik van water voor een golfbaan met rijke toeristen of voor de lokale landbouw, dan zou ik het wel weten.


Als ik moest kiezen tussen het gebruik van water voor een golfbaan met rijke toeristen of voor de lokale landbouw, dan zou ik het wel weten

Het is misschien maar gelukkig dat de Spaanse politiek mijn mening niet vraagt over dit onderwerp. Halverwege april zag je dat die golfbaan, die dan al volop beregend wordt, al heel veel last heeft van de droogte en, heel opmerkelijk, ook van de hitte. In een periode waarin normaal de regen moet vallen, hebben ze nu te maken met temperaturen van soms boven de 30 graden. In combinatie met de harde, extreem droge wind zorgt dat ervoor dat de eerste dry spots al de kop opsteken.

In een periode waarin normaal de regen moet vallen, hebben ze nu te maken met temperaturen van soms boven de 30 graden

Misschien is het een idee dat we voor het volgende snoepreisje voor de Greenkeeper en Fieldmanager of the Year ook de Nederlandse politiek uitnodigen. Ik heb een beetje mijn buik vol van al die verhitte discussies tussen links en rechts, pro en contra, over wat we nu werkelijk moeten doen, en vervolgens in de tussentijd maar niks doen. Volgens mij is die klimaatkloof tussen voor- en tegenstanders helemaal niet zo diep en onoverbrugbaar. Laten wij op onze golfbanen alvast het goede voorbeeld geven. Misschien redden we er niet meteen de wereld mee, maar in ieder geval onze gemoedsrust. Dan hebben we het besef dat wij er in ieder geval iets aan hebben gedaan.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER