Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Greenkeepers en leveranciers worstelen met verplichte kentekenregistratie van voertuigen en machines

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 5 mei 2023
130 sec


Je wilt als greenkeeper een voertuig of machine bij de RDW laten registreren op kenteken, zodat je de machine kunt verzekeren en er ook mee de openbare weg op mag. Als dit voertuig aan de zogenoemde permanente eisen voldoet, is er niks aan de hand. Is dat niet het geval, dan is er een probleem en zal de gebruiker een keuze moeten maken.


Kentekenregistratie is sinds 2021 verplicht voor alle gemotoriseerde machines die een constructiesnelheid hebben hoger dan 6 km/u. Tijdens de zogenaamde conversieperiode kon dit vrij eenvoudig online, vertelt Jannes Landkroon, voorzitter van de NGA: 'Toen kon je dit digitaal regelen, maar nu moet je langs bij een keuringsstation van de RDW. Er zijn veel machines die eerder op de digitale manier een kenteken hebben gekregen, maar eigenlijk niet geschikt zijn om de openbare weg op te gaan. Veel greenkeepers weten nu niet wat ze moeten doen.'

Als er een ongeluk plaatsvindt of er controle is op de openbare weg, lopen gebruikers van een machine of voertuig zonder kenteken het risico op een boete, omdat hun machine of voertuig dan niet aan de wettelijke vereisten voldoet. Te denken valt bijvoorbeeld aan het ontbreken van de juiste verlichting en spiegels. Het lijkt wellicht een klein probleem, omdat golfkarren, maaimachines en dergelijke alleen op golfbanen gebruikt worden, maar juridisch gezien valt ook een golfbaan (of zelfs een eigen oprit) vaak onder de definitie 'openbare weg'. Niet elke golfbaan is namelijk afgeschermd als 'eigen terrein'. Mocht zich een ongeluk voordoen, dan wordt het niet hebben van een kenteken een serieus probleem. Ook het afsluiten van een verzekering zonder kenteken is niet eenvoudig, omdat verzekeringsmaatschappijen tegen dezelfde problemen aanlopen.


Oplossing

Voor importeurs is het vaak lastig om een geschikte categorie te vinden voor de kentekenregistratie van mobiele werktuigen, transportkarren en maaimachines die op golfbanen gebruikt worden. De branchevereniging Fedecom van deze importeurs is al een tijdje bezig met deze materie en zit rond de tafel met de RDW en het ministerie om tot een oplossing te komen. 'Wij dringen aan op een regeling voor de zomer', zegt manager Ron Houweling. 'We zeggen ook wel dat het een "openbarewegdiscussie" geworden is. Veel machines vallen nu tussen wal en schip. Het is een grijs gebied.'


Volgens de RDW is er geen sprake van een grijs gebied en is de huidige regelgeving duidelijk

Volgens de RDW is er geen sprake van een grijs gebied en is de huidige regelgeving duidelijk. In de overgangsperiode konden bestaande voortuigen online worden geregistreerd en van een kenteken voorzien. Dat kan nu niet meer. Een voertuig dat op de openbare weg rijdt, moet aan de permanente eisen voldoen. Dat gold ook al vóór de verplichte registratie. Als dat niet het geval is, heeft de gebruiker een verkeerde keuze gemaakt, stelt de RDW; dan moet er iets gebeuren aan het voertuig. Mochten deze voertuigen gecontroleerd worden op de openbare weg, dan kunnen ze van de weg gehaald worden. 'De fabrikant zorgt ervoor dat het voertuig voldoet aan de gestelde eisen, zodat het kan worden toegelaten op de weg. Als dit onmogelijk is, mag zo'n voertuig gewoon de openbare weg niet op', aldus de RDW. De instantie heeft geen advies voor bezitters van dergelijke voertuigen. 'Wij toetsen voertuigen aan de bestaande wet- en regelgeving voor toelating op de weg en geven geen advies', zegt een woordvoerder.

Categorie

Voor nieuwe en ongebruikte voertuigen was en is online registratie sowieso niet mogelijk. Deze krijgen alleen een kenteken na goedkeuring bij een keuringsstation. Als deze voertuigen niet aan de geldende eisen voldoen, kunnen ze niet zomaar worden toegelaten. Volgens een woordvoerder van de RDW is het belangrijk dat de fabrikant vooraf nadenkt over de categorie waarin een voertuig hoort dat op de markt gebracht wordt.


Informatie en vragen

Meer informatie is te vinden op de website van de RDW. Vragen kunnen worden gesteld via het contactformulier op de website van de RDW.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER