Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Water is de uitdaging op ons vakgebied

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marco Blom, woensdag 26 april 2023
53 sec


Column Marco Blom, Greenkeeper of the Year 2022

Afgelopen maand ging ik naar Zuid-Afrika op vakantie, met de gedachte dat er vorig jaar in februari meer neerslag was gevallen dan dit jaar. Bij terugkomst bleek niets minder waar.


Overstroming vijver bij hole 17
Ik wilde in Zuid-Afrika de golfbaan in het Kruger Nationaal Park bezoeken, om te vragen welke uitdagingen er voor GC Skukuza in het verschiet lagen. Door hevige regenval in de maand januari was de toegangsbrug naar de wildste golfbaan in de wereld zo zwaar beschadigd, dat het niet mogelijk was om er te komen.
Zo blijkt maar weer dat de weersverschillen overal van grote invloed zijn op het beheer, in dit geval zelfs op de bereikbaarheid van een golfbaan. Voor het beheer is echter niet alleen de watervoorraad een uitdaging, maar ook het aanwezige wild op de baan. Naast nijlpaarden in de beregeningsvijver komen ook de big five voor op deze golfbaan. Het samenspel tussen onderhoud en natuurbeleving geeft hier een extra dimensie aan het onderhoud.


Jager op golfbaan in Zuid-Afrika
Op Golfbaan 't Zelle hebben we een oplossing gezocht om het water zo lang mogelijk op de golfbaan vast te houden; dat doen we door met een bigbag de uitgaande duiker te stuwen.

Bigbag op uitgaande duiker
Zo kunnen we het waterpeil in het gewenste gebied tot 60 cm hoger houden en is de watervoorraad tot op heden op het hoogste niveau sinds 30 jaar. Deze tijdelijke maatregel is samen met het waterschap genomen om op korte termijn snel water te kunnen vasthouden in het gebied van de golfbaan. De komende twee jaar zal worden onderzocht of het beekdalherstel op de golfbaan ook voor een verhoging van het waterbergend vermogen kan zorgen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER