Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

In het diepe springen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 10 maart 2023
81 sec


Ik denk dat het 1992 was dat ik voor de eerste keer een stukkie mocht schrijven voor dit gele vakblad. Met een beetje hersengeknars zie ik beide interviewpartners nog voor mij zitten. Zij vonden het spannend om geïnterviewd te worden. En ik vond het nog spannender om te interviewen.
Die moeten wel gedacht hebben: wat moeten wij met die snotneus die volgens mij nog nooit op een golfbaan is geweest en het verschil niet weet tussen een tee, green en fairway. Inmiddels ben ik al wat stukjes verder en heb ik me vooral leren verbazen over enerzijds de snelheid waarmee sommige dingen in no time lijken te veranderen en andere zaken ogenschijnlijk hetzelfde blijven. En zelfs dingen waar maatschappelijk gezien bloed uitloopt. Hoe wij met water omgaan, is bijvoorbeeld zo'n onderwerp dat enorm veel aandacht trekt, zonder dat dit leidt tot een principieel andere manier van werken.



Inmiddels ben ik al wat stukjes verder en heb ik me vooral leren verbazen over enerzijds de snelheid waarin sommige dingen in no time lijken te veranderen en andere zaken ogenschijnlijk hetzelfde blijven. En zelfs dingen waar maatschappelijk gezien bloed uitloopt

Hoewel banen zijn er nu helemaal die bijvoorbeeld het water, dat op de baan gebruikt wordt, in vijvers of bassins opslaan om het in de droge periode in te zetten voor beregening van de baan. Juist dat zijn er heel weinig. De enige voorbeelden die ik ken zijn Best Golf en golfbaan DeTexelse. Bij dit laatste voorbeeld wordt het bassin heel slim dubbel gebruikt. Het wordt ook gebruikt om zonnepanelen op te leggen.

Waarom er zo weinig bassins worden aangelegd, lijkt me wel duidelijk. Het bouwen van zo'n bassin is niet goedkoop en betekent een enorm ruimtebeslag. Niet iets dat je zo maar tussen de eerste en achttiende hole aanlegt

Waarom er zo weinig bassins worden aangelegd, lijkt me wel duidelijk. Het bouwen van zo'n bassin is niet goedkoop en betekent een enorm ruimtebeslag. Niet iets dat je zo maar tussen de eerste en achttiende hole aanlegt.
Ik voorspel dat we in de toekomst meer van dit soort bassins gaan aanleggen. Gewoon omdat waterschappen gedwongen zijn om steeds vaker naar het instrument van wateronttrekkingsverboden te grijpen. Moeten we alleen nog een goede oplossing vinden voor de ruimtelijke invulling van een dergelijk bassin. In potentie zou zo'n enorme plens water ook voor de ecologie van de baan en de beleving van de golfer een forse toegevoegde waarde moeten kunnen betekenen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER