Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hevige regen zet golfbaan onder water

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 17 februari 2023
69 sec


Op Golfbaan Kralingen zijn ze wel gewend aan wateroverlast, omdat de baan nu eenmaal zeven meter onder ANP ligt. De enorme regenval in januari zorgde echter ook daar voor een uitzonderlijke situatie. Een groot deel van de baan liep onder water, waardoor vanaf de kerst tot begin februari niet gespeeld kon worden. Een flinke financiƫle strop voor de golfclub.


De baan beschikt over een pomp met een vlottersysteem, die er normaal gesproken voor zorgt dat overvloedig water automatisch wordt afgevoerd naar de bovensloot. 'Er viel 180 millimeter in twee weken; daar is niet tegenop te pompen', zo blikt hoofdgreenkeeper Leo Adegeest van AHA de Man terug. Hij weet dat de baan in de jaren zeventig ook al eens helemaal is ondergelopen en ook vorig jaar was de baan een week dicht vanwege hevige regenval.

Extra pomp

Uiteindelijk mochten de greenkeepers een extra pomp inzetten van het waterschap. Deze had een capaciteit van 100 kuub per uur. Zo werd in combinatie met de al aanwezige pomp maar liefst 160.000 liter per uur weggepompt. 'Die toestemming kwam weliswaar vrij laat, maar dankzij de extra pomp was het water toen wel in vijf dagen weg', zegt Adegeest. De overstroming leidde tot veel extra werk voor de greenkeepers, die het op de golfbaan achtergebleven vuil uit de overstroomde sloten moesten verwijderen. Het gras zelf heeft geen schade opgelopen door het water. 'Het gras is sterk genoeg en herstelt snel', vertelt de hoofdgreenkeeper.


'Het is uitzonderlijk dat de baan zo lang gesloten moest worden'

De volgezogen ondergrond betekende wel dat de greenkeepers en ook de spelers de baan niet direct volop konden belasten toen het water eenmaal was weggepompt. Een paar dagen nachtvorst in februari hielpen om de vochtige veenondergrond te verstevigen. Uiteindelijk mocht de golfbaan in week zeven ook weer met trolleys betreden worden; de eerste week na de heropening waren alleen draagtassen toegestaan. Adegeest: 'Het is uitzonderlijk dat de baan zo lang gesloten moest worden. Hevige regenval is tegenwoordig een gegeven. We moeten nog bespreken hoe we ons hier in de toekomst nog beter tegen kunnen wapenen.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER