Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Ik wil continue groei van het gras, geen groeipieken'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 5 september 2022
136 sec


Spuitmachine Toro Multipro 5800 favoriet van hoofdgreenkeeper Ed Voogt

In de rubriek 'Mens en machine' vertellen greenkeepers over hun favoriete werktuig. Voor Ed Voogt, hoofdgreenkeeper op Golfbaan Sluispolder, is dat de spuitmachine Toro Multipro 5800.

Ed Voogt op de Toro Multipro 5800
Ed Voogt op de Toro Multipro 5800

Eigenlijk vindt Voogt het lastig om een favoriete machine te kiezen, omdat hij kan beschikken over een geheel nieuw machinepark. Dat is aangeschaft sinds zijn komst naar Sluispolder, drie jaar geleden. 'Ik gebruik de Toro-machines natuurlijk allemaal, maar heb toch voor deze gekozen. Ik ben een groot voorstander van vloeibare bemesting; dan is deze machine echt een uitkomst en prettig om mee te werken.'

Voogt kwam eind jaren tachtig voor het eerst in aanraking met het vak van greenkeeper, toen hij de fairways in Spaarnwoude maaide. Daarna trad hij in dienst bij de Heidemij en werkte een tijd in het transport. Hij was betrokken bij de aanleg van De Zaanse Golf Club en werd daar uiteindelijk greenkeeper. Na tien jaar keerde hij terug naar Spaarnwoude. Hij volgde cursussen om hoofdgreenkeeper te worden, waarna hij na elf jaar de overstap maakt naar De Heemskerkse Golfclub. Na driekwart jaar werken bij AHA de Man werd hij gevraagd om naar Sluispolder te komen. Daar geeft hij nu leiding aan een team van zes greenkeepers.

'Ik wilde een geavanceerdere spuitmachine met meer inhoud'

De voorkeur voor werken met een spuitmachine ontstond in zijn tijd bij De Heemskerkse, waar hij de beschikking had over een tweedehands apparaat. 'Ik wilde een spuitmachine die geavanceerder was en met meer inhoud.' De keuze voor de Toro Multipro 5800 was dan ook in alle opzichten een enorme stap vooruit. 'Na mijn overstap heb ik eerst een nulmeting gedaan voor het machinepark. De eventuele reparatiekosten en de restwaarde zette ik op papier. Een snelle rekensom leerde dat het slimmer was om nieuwe machines te kopen. Ook voor het management was de rekensom duidelijk', zo blikt Voogt terug. Zijn wensen werden vervolgens door medewerkers van Jean Heybroek vertaald naar de juiste machines, waaronder de Multipro 5800.

Snel resultaat

Om de drie weken gebruikt Voogt de spuitmachine om de greens te bemesten. 'Ik wil continue groei van het gras, geen groeipieken. Als je zelf regelmatig eet, voel je je ook beter', zo verduidelijkt hij zijn aanpak van het gras. Maar er zijn nog meer redenen. 'Een groot voordeel is dat je nu zeker weet dat de bemesting zijn werk doet, doordat hij direct wordt opgenomen via het blad en de wortels. Bij mestkorrels moet je altijd maar afwachten hoeveel mest er op de juiste plek terechtkomt en is het resultaat ook pas later merkbaar. Nu zie je al snel resultaat', zo verklaart hij zijn voorkeur voor vloeibare bemesting.


Windkappen

De tank op de spuitmachine heeft een inhoud van 1200 liter. De spuitbomen met een spanwijdte van bijna 6 meter zijn voorzien van windkappen. De meststof kan via de menginstallatie toegediend worden, waarna de machine het zelf mengt. De voorgeprogrammeerde computer zorgt ervoor dat altijd de juiste hoeveelheid per hectare gespoten wordt. Om mogelijke obstakels te ontwijken en de juiste spuithoogte te zoeken, zijn de spuitbomen uitgerust met sensoren. 'Je moet de bediening van de boordcomputer even doorkrijgen, maar dan kan in feite iedereen met deze machine aan de slag', zegt Voogt. Een schuimmarkeerder zorgt er bovendien voor dat je precies kan zien waar je al gespoten hebt en waar nog niet.
Na het verwijderen van alle filters uit de machine kan hij ook ingezet worden om aaltjes te verspreiden tegen emelten en engerlingen. 'Vorig jaar is dit goed bevallen en hebben wij geen emelt gezien. Ik ga het dus dit najaar zeker weer doen.'


Backlap-regime

Met onder andere zijn bemestingsaanpak is Voogt erin geslaagd om de baan in drie jaar tijd naar een hoger niveau te tillen, zoals zijn opdracht luidde toen hij in Sluispolder begon. Uiteraard helpt het 'vrij strakke backlap-regime', zoals Voogt dat noemt, ook mee om een fraai gemaaide golfbaan te creƫren. Voogt geniet volop van zijn droombaan, die elke dag voldoende uitdagingen blijft bieden. Zeker met het oog op de geplande extra werkzaamheden, zoals de renovatie van de oude greens en de aanpak van de drivingrange.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER