Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Ik heb er veel zin in. Het is extra boeiend, vanwege de innovatie van alle machines'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 12 mei 2022
132 sec


Hoofdgreenkeeper Roel Smits nieuwe aeramanager golf bij Jean Heybroek

Het was even schrikken voor het team van De Enk, toen hoofdgreenkeeper Roel Smits onlangs aankondigde dat hij zijn baan verruilt voor een baan bij Jean Heybroek. De schrik is begrijpelijk, want al per 1 juni gaat Smits voortaan daar zijn bak aan ervaring en kennis inzetten als aeramanager golf, zoals de titel van zijn nieuwe functie luidt.

Roel Smits over het greenkeepersvak: 'De natuur bepaalt het tempo in ons werk en elke dag is weer anders.'
Roel Smits over het greenkeepersvak: 'De natuur bepaalt het tempo in ons werk en elke dag is weer anders.'

Als 16-jarige jongen liep hij al stage op golfbaan het Rijk van Nijmegen en inmiddels is de 41-jarige Smits er zestien jaar werkzaam, eerst in dienst van de golfbaan zelf en later via De Enk. Hij heeft de golfbaan zien groeien en uiteraard meegewerkt aan de realisatie hiervan. De liefde voor 'het groen' zat er al vroeg in. Als 12-jarige hielp hij al mee op een boerderij en iets later op een kwekerij in zijn dorp Ottersum en niet veel later reed hij al op een tractor. Toch koos hij na de 'groenschool' voor een baan als koerier bij een transportbedrijf.

Managementtaken

'Uiteindelijk was ik die baan helemaal zat met alle rondjes om de kerk en snelle leveringen. Toen de toenmalige assistent-hoofdgreenkeeper van het Rijk van Nijmegen, die in mijn dorp woonde, vroeg of ik weer op de golfbaan wilde gaan werken, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.' Via cursussen en opleidingen heeft Smits zich uiteindelijk ontwikkeld tot hoofdgreenkeeper. In deze hoedanigheid is hij uiteindelijk eindverantwoordelijk en bestaat zijn werk voor een groot deel uit managementtaken.


Warme ontvangst

Hoewel hij het nog steeds prima naar zijn zin heeft, wil hij nu toch 'een stap maken'. In zijn achterhoofd had hij al een tijdje het idee om te solliciteren, zodra er een vacature voorbij zou komen die hem aansprak. Bij de advertentie van Jean Heybroek voor areamanager golf was dit het geval. 'Ik had direct een goed gevoel bij mijn sollicitatiegesprek. De warme ontvangst is echt typerend voor dit bedrijf.'


In zijn nieuwe baan zal Smits herenigd worden met zijn oud-collega en voorganger bij het Rijk van Nijmegen: Gerhard Teunissen. 'Ik heb altijd goed met hem samengewerkt en dat zal nu ook wel weer gaan gebeuren. Desalniettemin moeten wij nog wel even vechten over wie welke regio gaat doen', grapt Smits. 'Daar komen we dus wel uit.'

Klantcontacten

In zijn nieuwe functie is hij niet alleen verantwoordelijk voor het adviseren over en verkopen van machines, maar vooral ook voor het onderhouden van klantcontacten en maatwerk leveren aan golfbanen. 'Ik heb er veel zin in. Het is extra boeiend, vanwege de innovatie van alle machines. De Enk is ook altijd bezig met innoveren en de machines worden uiteindelijk bijna allemaal elektrisch. Ook de hele transitie naar chemievrij beheer biedt vele uitdagingen om daar de juiste machines bij te leveren in de nabije toekomst, passend bij de golfbaan en zijn doelstellingen.'


Als oud-greenkeeper weet hij waarover hij praat. Zijn vakkennis zal hem in zijn nieuwe functie helpen om de klantenkring goed te adviseren. Bovendien beschikt hij naar eigen zeggen over de nodige ondernemersgenen als zoon van een horeca-echtpaar.

Missen

Het buiten werken, het elke dag weer beleven van het ochtendgloren en het contact met het team hebben hem altijd aangesproken in het greenkeepersvak. Deze zaken zal hij vooral gaan missen. Maar ook het directe resultaat van zijn werk ('ik kijk ook altijd even achterom') en de prachtige omgeving. 'De natuur bepaalt het tempo in ons werk en elke dag is weer anders.'


'Ik keer hier terug om te golfen, want deze baan zit voor altijd in mijn hart'

Bij Jean Heybroek zal hij op zoek moeten naar een nieuw werkritme, maar eerst zal hij op feestelijke wijze afscheid nemen bij De Enk en van golfbaan het Rijk van Nijmegen. 'Een ding weet ik zeker: ik keer hier terug om te golfen, want deze baan zit voor altijd in mijn hart. Eigenlijk hadden de logo's op mijn werkkleding daarom andersom moeten staan: links die van het Rijk en rechts die van De Enk', besluit hij lachend.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Mayke
Thursday 12 May 2022
Een mooi artikel en ik ben erg trots op mijn broertje! Hij doet zijn werk met passie en liefde! En dat zal zeker een gemis zijn in het team!
Leo van megen
Thursday 12 May 2022
Ik heb Roel leren kennen als een vakbekwame collega. Waarbij het plaatje golfbaan hoog in zijn vaandel staat. Naast vakbekwaam ook een prettige loyale collega die daarnaast om goed het balletje weet te raken.
Herman Berteler
Wednesday 18 May 2022
"Het bloed kruipt waar het niet gaan kan", en zo ga je een nieuwe uitdaging aan Roel, waarvoor alle lof. Toch zullen er mensen zijn op Het Rijk van Nijmegen die je als betrokken greenkeeper gaan missen, waaronder ondergetekende. Maar zoals alles in het groen aan verandering onderhevig is, hoort dit er ook bij en daarbij wens ik jou heel veel succes in je nieuwe werk en werkomgeving.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER