Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Ik kan precies bepalen waar de boom gaat vallen'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 28 april 2022
92 sec


Kettingzaag MS661C van Stihl favoriet van Tristan van Dijken

In de rubriek 'Mens en machine' vertellen greenkeepers over hun favoriete werktuig. Voor Tristan van Dijken is dat de kettingzaag MS661C van Stihl. Een zware jongen van 7,5 kilo, die zelfs een boom met een maximale doorsnede van 1,20 meter kan vellen.

Tristan van Dijken houdt van het werken met een kettingzaag.
Tristan van Dijken houdt van het werken met een kettingzaag.

De 37-jarige Van Dijken is hoofdgreenkeeper op Golfclub Anderstein in Maarsbergen, een mooie baan op het grensgebied van de Gelderse Vallei en Utrechtse Heuvelrug. Zijn passie ligt bij het bos- en natuurbeheer en in zijn vrije tijd is hij dan ook graag actief voor de vereniging van veldbiologen (KNNV) en het IVN.
Beroepsmatig geniet hij van de afwisseling die de functie van greenkeeper hem biedt, waarbij met name het winterse boswerk helemaal aansluit bij zijn passie. 'Voor de lange termijn is het belangrijk om aan goed bosbeheer te doen, zodat er variatie ontstaat, het veilig blijft en er ruimte komt voor jonge bomen.' Het vellen van bomen hoort daar dus bij en dan kan Van Dijken zijn favoriete kettingzaag gebruiken. Dit type van Stihl is bovendien heel gebruiksvriendelijk, met name ook bij het schoonmaken van de zaag, vertelt hij.


Valwind

Hij beschikt inmiddels over het certificaat voor 'gecompliceerde velling'. Dat betekent dat hij met deze grote kettingzaag mag werken, uiteraard altijd met de juiste beschermende kledingstukken aan. Dit jaar zijn ook weer diverse bomen door hem geveld en tachtig nieuwe aangeplant. De staart van de valwind in Leersum van vorig jaar veroorzaakte veel schade aan de bomen op Anderstein en door de februaristormen van dit jaar sneuvelde een tiental bomen. Om dit hout op te ruimen, heeft hij de beschikking over nog twee kleinere kettingzagen.


'Elke boom is tot nu toe op de grond terechtgekomen'

Hoe bomen tijdens een storm omgaan, kan Van Dijken niet beïnvloeden. Als hij zelf met zijn kettingzaag aan de slag gaat, kan hij precies bepalen waar de boom gaat vallen. 'Dit komt mede door mijn ervaring en planmatige aanpak en het gebruik van het juiste materiaal, zoals wiggen en lieren en uiteraard de kettingzaag.' Kijken hoe de boom overhangt en dan puzzelen hoe het vellen aangepakt moet worden om de boom precies te laten vallen waar je wilt, dat is iets wat Van Dijken veel werkplezier oplevert. 'Elke boom is tot nu toe op de grond terechtgekomen', lacht hij vol trots.

Jachtopziener

De oud-elektricien geniet elke dag van zijn werk als greenkeeper op golfbaan Anderstein bij het gelijknamige landgoed. 'Op een gegeven moment liep ik vast. Ik besloot het roer om te gooien en te kiezen voor een beroep waarin je lekker buiten aan het werk bent. Via De Hoge Kleij ben ik uiteindelijk hier terechtgekomen.' De liefde voor de natuur en het buiten zijn zit waarschijnlijk ook een beetje in het DNA van deze achterkleinzoon van een jachtopziener.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER