Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Vanaf dag een was ik verliefd op greenkeeping'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Tom Maddison, woensdag 20 april 2022
152 sec


Richard Wing, hoofdgreenkeeper bij Noordwijkse Golfclub

De 32-jarige Richard Wing is hoofdgreenkeeper bij de Noordwijkse Golfclub. Hij onderhoudt niet alleen de golfbaan, maar speelt het spel zelf ook met een handicap van 14. Na Milan den Dikken is hij de tweede greenkeeper die door collega Tom Maddison voor dit vakblad ondervraagd wordt.

Richard Wing
Richard Wing

Wing ontdekte tijdens zijn studie bouwkunde dat dit toch niet de juiste richting voor hem was. Als student was hij op zoek naar een zomerse bijbaan. Zijn moeder, die secretaris was bij de Abbeydale-golfbaan in Sheffield, bracht haar zoon op het idee om seizoenkracht te worden bij het greenkeepingteam. 'Ik dacht: waarom niet? Lekker buiten werken in de zon en omringd door de natuur. Vanaf dag een was ik verliefd op greenkeeping en drie maanden later ben ik zelfs gestopt met de studie bouwkunde.' Wing stapte over naar het Myerscough-college om een BSc in turfgrass science te halen.

Oostende

Toen hij de studie had afgerond, viel zijn oog op een advertentie van de Koninklijke Golf Club Oostende waarin een tijdelijke greenkeeper werd gevraagd. Wing werd aangenomen. Hij deed zijn werk zorgvuldig en met veel enthousiasme en dat viel op bij de hoofdgreenkeeper. Na drie weken bood hij hem een nieuw contract aan als tweede man in het greenkeepersteam. Van 2013 tot 2017 werkte hij op The Island Golf Club in Ierland.
Wing werkte ook nog een paar jaar voor het STRI (Sports Turf Research Institute), een Engels adviesbureau op het gebied van sportvelden, en had daar een van zijn mooiste wedstrijdbelevenissen. 'Ik had het geluk dat ik mocht werken bij The Open Championship op Carnoustie in Schotland. De baan was in prachtige conditie. Twee weken voordat het toernooi zou beginnen, hadden ze de beregening op de fairways uitgezet. De definition tussen de voorgreens en fairways was fantastisch. Een echte linksbaan! Veel balrol, echt punch and run-golf, waarbij de bal bijna niet wilde stoppen na een slag!' Tijdens het toernooi had Wing de taak van performance testing. Dit betekende dat hij alle metingen op de baan moest verrichten, met de stimp, clegg hammer, vochtmeter en trueness-meter.


Uitdaging

Sinds ruim anderhalf jaar werkt Wing in Noordwijk als hoofdgreenkeeper. De baan in de duinen heeft een lastige ondergrond en dat is elke dag een uitdaging voor Wing en zijn team. Het makkelijkste in het onderhoud van deze golfbaan is dat de greenkeepers weinig hoeven te maaien. Als dat moet gebeuren, doet Wing dat het liefst met een handmaaier. Het is zijn favoriete klusje. Om de baan goed in conditie te houden, is bezanden ook hier heel belangrijk.


'Er staat zuiver roodzwenk op de greens, de fairways worden door schapen begraasd en op de achtergrond zie je de Atlantische Oceaan - beter kan golf niet worden'

Afgelopen februari reisde Wing naar de Askernish Golf Club in Schotland met een groep vrijwilligers, om te helpen met de constructie van een nieuwe hole. Deze baan is een van de meest natuurlijk gelegen golfbanen in Europa en heeft schapenhekken nodig om de greens te beschermen tegen deze grazers. De baanarchitect is old Tom Morris en de baan is open sinds 1891. Wing: 'Mijn favoriete hole op die baan is hole 12, par 5, 524 yards. Er zijn drie woorden om deze hole te beschrijven: raw natural beauty. Er staat zuiver roodzwenk op de greens, de fairways worden door schapen begraasd en op de achtergrond zie je de Atlantische Oceaan - beter kan golf niet worden. Een baan voor de echte linksgolffan!'
Als golfspeler met handicap 14 heeft Wing een keer een eagle geslagen. 'Dit was toch wel een hoogtepunt. Ik weet het nog goed, het was bij Tinsley Park, hole 16 en par 5. Ik sloeg een driver en die ging precies naar het midden van de fairway. Voor de tweede slag gebruikte ik mijn houten 3 en die raakte ik precies met het midden van het blad. Dat gebeurt nooit! De bal landde op de green op 10 meter van de hole. Mijn laatste slag met de putter ging erin. First ever eagle!'


Tom is aan slag

In de komende edities van vakblad Greenkeeper zal Tom Maddison, oud-Greenkeeper of the Year en hoofdgreenkeeper bij De Hoge Kleij, telkens een collega uit het greenkeeperswereldje ondervragen over zijn vak. Richard Wing is de tweede.

Anderhalvemeter-challenge

Om de golfvaardigheid van de greenkeepers uit deze rubriek te testen, mogen zij zes ballen putten die op anderhalve meter van een hole liggen. Via een drone worden hun pogingen vastgelegd. Richard Wing slaat maar liefst vier van de zes ballen in de hole. Met deze prestatie gaat hij Milan den Dikken voorbij en voert hij de ranglijst aan.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER