Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Een rondje golf voor twee euro kan niet'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 13 mei 2021
181 sec


Golfbaanexploitant Berkelmans: 'Wij verkopen onze rondjes golf vaak te goedkoop'

Het is een oude discussie: wat kost een rondje golf? Voor golfbaanexploitant Toine Berkelmans is dat simpel: deel de totale exploitatiekosten door het aantal verkoopbare rondjes dat gemaakt kan worden. Volgens Berkelmans zal de conclusie zijn dat wij onze rondjes vaak te goedkoop verkopen. 'Een rondje golf voor twee of drie euro is onmogelijk.'

Toine Berkelmans op Golfcentrum Dongen
Toine Berkelmans op Golfcentrum Dongen

Even over Toine Berkelmans. Hij kwam de golfwereld binnen als aannemer. De meeste greenkeepers zullen hem kennen als een niet onverdienstelijke golfer tijdens de jaarlijkse Barenbrug-golfdag. Het stadium van 'alleen maar greenkeeper' heeft Berkelmans inmiddels ver achter zich gelaten. Hij is nog steeds greenkeeper, helaas geen NGA-lid meer, en onderhoudt daarnaast inmiddels vijf golfbanen. Van drie daarvan is hij ook eigenaar: Golfcentrum Dongen, Golfcentrum Roosendaal en als derde tenslotte De Zeeuwsche met een partner. Daarnaast verzorgt hij het onderhoud van golfbaan Crimpenerhout en Golfson in Son.

Kosten

De lijst van golfbanen die Berkelmans bezit of in onderhoud heeft, is echter niet het onderwerp van ons gesprek. Berkelmans heeft mij uitgenodigd op Golfcentrum Dongen om het te hebben over de kosten van een rondje golf. Zijn visie is dat de golfwereld in het algemeen zijn dienstverlening te goedkoop verkoopt. Hij rekent even voor: 'Als ik alles optel, kom ik voor deze relatief eenvoudige negen holes-golfbaan op een totale exploitatie van 320.000 euro per jaar. Dat zijn alle kosten bij elkaar opgeteld: greenkeeping (ca. 170.000 euro), belastingen, rente, management, pachtgelden en onderhoud gebouwen. Als je al die kosten deelt door het theoretische aantal van 40.000 rondjes golf per jaar, komt je op een kale kostprijs van 8 euro per ronde golf.' Berkelmans vervolgt: 'Dus als iemand minder betaalt voor een rondje, zal iemand anders meer moeten betalen. En dat is nou net wat er aan de hand is.' Die 320.000 euro is natuurlijk specifiek voor Golfcentrum Dongen. Het weer is te koud en te guur om lekker over de baan in Dongen te struinen, maar ik geloof Berkelmans meteen als hij zegt dat het onderhoud van de baan op het niveau 'functioneel-verzorgd' ligt. Dat geldt in ieder geval voor het clubhuis, dat is gebouwd als een blokhut. Berkelmans: 'We zijn bezig met een ander clubhuis, maar eigenlijk voldoet het clubhuis dat we nu hebben prima. Dat we hier een duur nieuw clubhuis gaan neerzetten, doen we vooral voor onszelf. Dat verdient zichzelf niet terug in de zin van meer of duurdere rondjes golf.' De functioneel-verzorgde uitrusting van Dongen heeft weinig gevolgen voor de populariteit van de baan. Ik bezoek de baan op een koude druilerige dinsdagochtend en mij valt op dat de parkeerplaats bijna vol staat. Berkelmans: 'Dat is nog niets; afgelopen zondag had ik hier ruim meer dan tachtig auto's staan.' Allemaal mensen dus die op dat moment bezig zijn met hun rondje golf, omdat de negentiende hole door corona noodgedwongen veel korter is.


'Greenfeeërs moet je verwelkomen, al was het alleen maar omdat ze voor jouw ronde golf betalen'

Twee of drie rondjes per week

Veel oudere spelers maken twee, drie of misschien nog wel meer rondjes golf per week, aldus Berkelmans. Als je dat doorrekent en deelt door de abonnementskosten, betalen die golfers maar vier euro per ronde, of zelfs nog minder als je uitgaat van rondes van achttien holes. Op zich is daar misschien niks mis mee, als deze golfers maar beseffen dat hun rondjes golf eigenlijk betaald worden door de greenfee spelers. En volgens Berkelmans zijn het nu net de greenfeeërs die door de vaste golfers met de nek worden aangekeken. Berkelmans vindt dat niet terecht, maar begrijpt anderzijds wel waar dit vandaan komt. Door corona zijn de golfbanen overvol. Dat betekent ook dat er nieuwe golfers komen die het spelletje nog niet helemaal doorhebben en zorgen voor opstopping. Ook daarover is Berkelmans kritisch jegens de vaste golfers: 'Greenfeeërs moet je verwelkomen, al was het alleen maar omdat ze voor jouw ronde golf betalen. Daarnaast zijn dit de potentiële nieuwe leden van onze golfclub. Dus ook daarom moet je die mensen het idee geven dat ze welkom zijn. Maar wat gebeurt er? Het tegenovergestelde: deze beginnende golfers worden met de nek aangekeken. Ik ben hogelijk verbaasd over hoe onbeschoft mensen zich soms gedragen, in plaats van dat we allemaal een beetje tolerant zijn. Het gaat dan vooral om oudere mensen; jongeren snappen het beter. De ouderen denken vooral in rechten: "Ik heb hiervoor betaald", is dan de redenering.' Overigens wil Berkelmans het verhaal ook weer niet te dramatisch maken; het gaat om maximaal tien procent van de leden.


Oudere golfers denken vooral in rechten: "Ik heb hiervoor betaald", is dan de redenering

Twee lidmaatschappen

Om het bovenstaande enigszins te reguleren, heeft Berkelmans met ingang van dit jaar een tweede soort lidmaatschap geïntroduceerd. De regel op de drie banen van Berkelmans was dat je voor 775 euro onbeperkt kon golfen. Dat geldt eigenlijk nog steeds, maar als je wilt doorstarten en dus achttien holes wilt lopen, moet je óf 5 euro extra betalen óf een duurder lidmaatschap van 880 euro nemen. Het instellen van die regel heeft Berkelmans ongeveer 100 leden gekost. Hij zegt overigens niet de enige te zijn die dit soort regels invoert op zijn golfbaan. Berkelmans ziet trouwens niets in nog meer soorten lidmaatschap; dat zou volgens hem op het gebied van management te complex zijn. Ons product is goed, de golfers spelen op drie banen, en naast feit dat er een aantal leden zijn vertrokken, zijn er vele nieuwe en relatief jongere leden voor terug gekomen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Rob
Saturday 15 May 2021
“Ik ben hogelijk verbaasd over hoe onbeschoft mensen zich soms gedragen, in plaats van dat we allemaal een beetje tolerant zijn”

Misschien met hij eerst eens in de spiegel kijken voordat hij zulke opmerkingen over anderen geeft.. hij is de laatste die het goede voorbeeld geeft..

De exploitatie bestaat daarnaast niet alleen uit rondjes golf. Wat levert de horeca op? Dus met 400+ leden à minimaal €775 zijn de greenfee spelers dus niet nodig. De exploitatie is al rond toch?
maurits van der goes
Thursday 20 May 2021
De rekensom van Toine klopt, maar de vraag is of je er wat aan hebt. Waar het echt om gaat: positioneer je je producten wel goed en dat kom je in de golfwereld nog maar heel weinig tegen. Met een mix van producten bedien je een waaier van spelers; voor elk wat wils en de kunst is om zo aan de knoppen te draaien dat je onder aan de streep een positief resultaat hebt.
Herman Berteler
Wednesday 26 May 2021
'Een rondje golf voor twee euro kan niet', dat snapt denk ik ieder goed betalend clublid. Maar 18 holes blijft 18 holes, die van 60,- euro per ronde en die van 100,- euro per ronde. Wat wil de exploitant zelf? Een golfbaan waar de golfsport wordt beoefend of een als golfbaan ingericht terrein waar Jan en alleman, met baby of hond, handicap 50 en voor het eerst een driver in de hand, allemaal door en met elkaar kan recreëren? Doen ze dat op het A-veld van hockey of voetbal ook, op de ijsbaan, de sintelbaan etc. Mogelijk moeten er lussen worden gereserveerd voor beginners en hoge handicappers? Vroeger had je speciale speeltijden voor de rabbits!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER