Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Maairobot Turflynx overgenomen door The Toro Company

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 13 januari 2021
125 sec


De Portugese start-up Turflynx is in november 2020 overgekomen door The Toro Company. Met deze voor hen kleine overname zet Toro een belangrijke stap in de verdere robotisering van professioneel maaiwerk op golfbanen. De Turflynx heeft in Nederland onder andere gedraaid op golfbaan Delfland bij aannemer De Enk en op golfbaan Soesterberg voor De Ridder.

Archieffoto Vakblad GREENKEEPER: Turflynx op HARROGATE BTME 2016
Archieffoto Vakblad GREENKEEPER: Turflynx op HARROGATE BTME 2016

Vakblad Greenkeeper maakte kennis met de Turflynx-robot in 2016 op de BTME-show in Harrogate. Dat was zo ongeveer de eerste keer dat deze maairobot in de openbaarheid kwam. De maaier werd toen gepresenteerd als de eerste driverless fairway mower van de wereld en was op dat moment voorzien van drie ATT-maaikooien. Later zijn ook versies geleverd met Jacobsen- en Toro- kooien.
Enkele gevolgen van de overname van Turflynx door Toro zijn dat de nog niet verkochte voorraad machines voor dit moment van de markt wordt gehaald en dat de ceo en founder van Turflynx, Marco Barbosa, samen met zijn team van de nieuwe eigenaar Toro opdracht heeft gekregen om de machine opnieuw te ontwikkelen.


Geheim

Bijna alle betrokkenen bij de overname van Turflynx hebben van Toro het uitdrukkelijke verzoek gekregen om niet te communiceren over de overname. Het was voor de redactie dus lastig om hier een bevestiging van te krijgen. Tinus Vernooij, de voormalige voorzitter van de NVG en daarnaast een van de oprichters van golfbaan Delfland, was tot november 2020 een van de eigenaren van Turflynx. Hij wist te bevestigen dat Toro het bedrijf inderdaad heeft overgenomen. Vernooij: 'Ik heb mijn aandelen in november vorig jaar verkocht. Ik ben in 2014 ingestapt als aandeelhouder en dan is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk weer uitstapt. Dat is nu gebeurd en de regel dat één goede investering negen slechte investeringen moet goedmaken, klopt hier volledig. Ik ben dus zeer tevreden.'
Vernooij vervolgt: 'Toen ik bij golfbaan Delfland aan de slag ging, had ik al snel door dat het maaien van golfbanen geautomatiseerd kan worden. Ik heb toen contact opgenomen met Marco Barbosa in Portugal en werd uiteindelijk de grootste aandeelhouder van Turflynx met veertig procent van de aandelen.'


Toro

Tijdens de Amerikaanse Golfshow van 2020 kwam Toro met een pilot-robotmaaier voor golfbanen. Dit was dus in principe een andere machine dan de bestaande robotmaaiers waarmee vooral in Nederland gewerkt wordt: 'normale' professionele golfmaaiers die via een ombouwkit worden gerobotiseerd. Deze ombouwkits worden voornamelijk geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Terratroniq van Vincent Achten en Gerard van der Werf. Het bedrijf Reesink kondigde begin 2019 aan een exclusief samenwerkingsverband aan te gaan met Terratroniq, om exclusieve sets te bouwen voor Toro-maaiers onder het label Turftroniq. Hier werd echter al snel de stekker uit getrokken, op aandringen van Toro. Naar verluidt was Toro niet gelukkig met deze samenwerking, vooral vanwege de ontwikkeling van de eigen robot - die met de overname van Turflynx dus een forse stap dichterbij is gekomen.
Hoewel vertegenwoordigers van Toro-importeur Jean Heybroek en Turflynx-importeur VDBTechnics/GolfTechnics uit Genk in België niet mogen communiceren over de overname, blijkt uit hun reactie wel dat overname door een grotere partij niet meer dan logisch was. Turflynx was als klein bedrijf niet krachtig genoeg om deze markt in zijn eentje naar zijn hand te zetten.


Dit artikel is voor publicatie aangeboden aan The Toro Company onder andere met de vraag waarom Toro als beursgenoteerd bedrijf de deal niet hoefde te publiceren. Volgens woordvoerder Branden Happel van Toro zou de deal dermate klein zijn dat dit niet verplicht zou zijn. Over de eis naar de verschillende contractpartijen om niet te communiceren over de verkoop weet Happel te melden dat Toro het nieuws graag naar buiten had willen brengen op een moment dat er meer te vertellen was.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER