Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Maaien: niet omdat het moet, maar omdat het kan

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Tom Maddison, woensdag 23 september 2020
112 sec


Op veel golfbanen wordt op vaste momenten gemaaid. De greenkeepers werken in een standaardritme en maaien bijvoorbeeld elke maandag de fairways, zelfs als de omstandigheden daar niet geschikt voor zijn. Maandag is maaidag en het zit in de mentaliteit om dan altijd te maaien. Maar bij slecht weer kun je de maaier beter in de loods laten staan. Ik hanteer zelf altijd het motto less is more: door af en toe een maaibeurt over te slaan, gaat de baan er uiteindelijk op vooruit.


Want golfbaanonderhoud is maatwerk. Als je gaat maaien, kijk dan goed naar de omstandigheden en wat het gras nodig heeft. Het kan wel maandag zijn, maar als het de nacht ervoor 10 mm geregend heeft, dan stap je niet op de fairwaymaaier. Dat klinkt misschien heel logisch, maar het gebeurt in de praktijk echt; ik heb het zelf meegemaakt. Je kunt beter wachten tot het droog is en 's middags maaien of een dag later pas. Kijk wat nodig is in de gegeven omstandigheden en stem de planning daarop af.

Anticiperen is belangrijk bij maaien, maar ook bij het strooien van kunstmest. Als het toedienen van kunstmest op het programma staat, betekent dat niet dat je het ook móét geven. Als je een week of twee weken kunt wachten en minder kunt gebruiken, is dat des te beter voor de baan. En zo gaat dat ook met beregenen. Als het twee dagen droog is geweest, denk dan niet meteen: Oh shit, we zetten de beregening aan. Kijk naar het vochtpercentage, kijk of de baan wel water nodig heeft. In stressvolle periodes met weinig wind weet je dat je niks hoeft te doen.

'Maandag is maaidag en het zit in de mentaliteit om dan altijd te maaien'

Niet alleen de hoofdgreenkeeper moet dat zien, eigenlijk het hele team. Als het 20 mm geregend heeft en ik zet een greenkeeper bij ons op de fairwaymaaier, dan hoop ik dat hij belt en zegt: Tom, dit is geen goed idee. En niet tegen beter weten in 18 holes maait en schade rijdt. Hij kan dat zelf ook bedenken als het zoveel geregend heeft. Laatst deed die situatie zich bij ons nog voor. Op zaterdag regende het behoorlijk hard. De greenkeeper geef ik dan op zondagochtend mee om eerst te kijken naar de greens voordat hij op de maaimachine stapt. Als je denkt dat het te nat is, sla de maaibeurt dan over en ga liever hole steken en dauwvegen, en uitleggen aan de club waarom je niet hebt gemaaid.

Het maakt in zo'n geval niet uit of je toevallig competitie hebt: de greens moeten een seizoen lang goed zijn en niet voor één dag. Ga dus niet maaien met water in de bakken. Dat doe je in je eigen tuin toch ook niet? Je moet het werk alleen doen als de baan ervan profiteert. Het gevolg is ook dat wij greenkeepers eerder naar huis sturen bij slecht weer en hen een langere dag laten maken als het mooi weer is. Je kunt beter jongens twee uur laten werken bij een dag met veel regen en twaalf uur op een droge dag, als je dan droog kunt maaien. Op de lange termijn is dat veel beter voor de baan.

Tom Maddison is hoofdgreenkeeper op golfclub De Hoge Kleij. Door een vakjury werd hij in december verkozen tot Greenkeeper of the Year 2020.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
mark dijkhuizen
Saturday 26 September 2020
Helemaal mee eens!.
Soms kan je beter niks doen, geldt ook voor stukjes schrijven.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER