Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Opfrisbeurt voor paden op de baan

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 20 augustus 2020
225 sec


Golfhobel maakt veel kilometers, vooral tijdens coronacrisis

Sinds eind 2018, het begin van de import van de HK Golfhobel in Nederland, hebben verschillende aannemers en golfbanen deze machine al aangeschaft. Een daarvan is De Enk Groen & Golf, die de Golfhobel vooral tijdens de coronacrisis veel inzette. De paden van de banen die De Enk in beheer heeft, zijn voorlopig weer als nieuw.

De Golfhobel (150) in actie op een golfbaan
De Golfhobel (150) in actie op een golfbaan

Een gemiddelde golfbaan heeft al gauw een paar kilometer pad tussen de holes liggen, pad dat elke dag door golfers bewandeld wordt en ook onderhoud nodig heeft. Een van de manieren om deze paden te onderhouden, is met de zogenoemde Golfhobel van het Duitse bedrijf HK Planierhobel. Deze machine werd oorspronkelijk gebruikt als wegenschraap in de wegenbouw, maar doet tegenwoordig ook dienst op halfverharde paden. Care4green is de importeur van HK Planierhobel-machines voor de Nederlandse en Belgische markt. Dit is het bedrijf van Han Groothuizen, een voormalig greenkeeper die al jaren meeloopt op golfbanen in binnen- en buitenland. Groothuizen startte eind 2018 met de import van de HK Planierhobel en kon direct op veel interesse voor deze machine rekenen.

Tanden in de machine trekken het pad los.

Overtuigd na demo

Ook golfbaanaannemer De Enk Groen & Golf kwam de machine al snel op het spoor. Medewerkers van het bedrijf zagen de HK Golfhobel voorbijkomen op sociale media en besloten contact te zoeken met Han Groothuizen voor een demonstratie. Zo gezegd, zo gedaan. Groothuizen haalde de Golfhobel 150 naar Nederland en liet de aannemer de machine testen op golfbaan Prise d'eau Golf in Tilburg. De machine maakte direct een goede indruk, vertelt Patrick Graafmans. Graafmans werkt al sinds 2005 in dienst van De Enk, destijds nog bij voorganger Heijmans. Sinds 2008 is hij werkzaam als uitvoerder op de banen van De Enk in Zuid-Nederland. 'Na de demonstratie waren we overtuigd en besloten we om de machine aan te schaffen. Niet de 150-versie van de demo, maar een kleinere variant. Wij hebben een Golfhobel met een breedte van 130 cm gekocht.' De machine werd in mei 2019 bij de aannemer afgeleverd.


'Paden opfrissen op een 18 holesbaan kan binnen één dag'

Sindsdien heeft de Golfhobel al heel wat kilometers gemaakt. Graafmans, die veel met de machine werkt, vertelt: 'Bij De Enk Groen & Golf hebben we in totaal 22 golfbanen in beheer waarvan we het onderhoud doen. Alle banen hebben paden van halfverharding, maar dat zijn wel allerlei verschillende soorten. Van schelpen tot rode mijnsteen, grind of betongruis: het type varieert heel erg. Het voordeel van de Golfhobel is dat hij op alle soorten halfverharding gebruikt kan worden. Op onze banen liggen wel vijf verschillende soorten halfverharding, die we allemaal met dezelfde machine kunnen afvlakken.' De Enk zet de Golfhobel eigenlijk op twee manieren in. In de eerste plaats dient de machine ervoor om de paden op golfbanen te renoveren. Zo'n grote renovatie, waarbij ook nieuw materiaal opgebracht wordt, vindt volgens Graafmans ongeveer eens per twee jaar plaats. Daarnaast wordt de Golfhobel ingezet voor regulier onderhoud aan de paden op alle banen. Dat doet de machine twee keer per jaar per baan.

De schaaf brengt het materiaal weer op zijn plaats.

Eén werkgang

Graafmans legt de werking van de machine uit: 'Aan de achterkant van de machine zitten tanden, die het pad lostrekken. Je moet daarbij zorgen dat je minimaal 3 centimeter dekking hebt met materiaal. Met de schaaf brengt hij het materiaal op zijn plaats, waarna de wals gebruikt wordt om het pad af te walsen. Dat doet hij allemaal in één werkgang.' Als de zijkant van het pad wat overgroeid is met gras, haalt de machine zelfs daar nog wat van weg. De Golfhobel die De Enk in zijn bezit heeft, werkt over een breedte van 130 cm. Veel paden zijn echter net iets breder. Toch werkt de aannemer liever met deze variant dan met een breedte van 150 cm, legt Graafmans uit. 'De 130 kan goed uit de voeten op brede paden, maar de 150 heeft soms wat moeite op smalle paden. Daarom hebben wij de 130 aangeschaft. We moeten soms een keer extra op en neer, maar kunnen de machine wel overal inzetten.' De werksnelheid van de machine is natuurlijk afhankelijk van de bewerking. Doe je regulier onderhoud aan het pad, dan kun je in één dag 18 holes doen, aldus Graafmans. Het renoveren van de paden is uiteraard meer werk en gaat langzamer.


De wals zorgt voor een nette afwerking.

Brabantse banen aangepakt

Vooral tijdens de coronacrisis, toen de golfbanen er verlaten bij lagen, maakte De Enk veel gebruik van de Golfhobel. Graafmans vertelt: 'Eerst haalden we op alle banen het onderhoud van de greens naar voren. We begonnen met holbeluchten met extra grote pennen. Toen we dat afgerond hadden, gingen we andere dingen opknappen. Soms pakten we de bunkers aan en dus ook de paden, met deze machine.' Op de vraag waar de machine overal ingezet is, kan Graafmans een hele lijst opsommen. Hij noemt onder meer de Tongelreep in Eindhoven, De Haenen in Teteringen, Prise d'eau in Tilburg, De Overbrug in Helmond, De Leemskuilen in Uden en Golfclub Vught. Bijna alle banen van De Enk in Zuid-Nederland zijn wel met de Golfhobel onder handen genomen in coronatijd. De Enk werkt vaker in dit soort clusters, legt Graafmans uit. 'Bij ons is het beheer van de machines verdeeld in vier secties; we hebben dus vier machinisten met ieder hun eigen vrachtwagencombinatie rondrijden. Als de Golfhobel in één deel van Nederland ingezet wordt, kijken we of we de andere banen in de regio meteen kunnen meepakken.'



Het pad vóór en het resultaat na een onderhoudsbeurt met de Golfhobel.

Doordat De Enk 22 golfbanen in beheer heeft, wordt de Golfhobel het hele jaar door wel ingezet. Graafmans: 'Wij gebruiken de machine jaarrond. De Golfhobel is eigenlijk altijd wel bezet, voor de aanleg van paden, onderhoud en dus ook renovatie. Alleen als je hem midden in de zomer wilt gebruiken, kan dat wat lastiger zijn als het lange tijd niet regent. Maar dat is vooral afhankelijk van het type pad dat je wilt onderhouden.'

Degelijke machine

De Golfhobel is een makkelijke machine om mee te merken, vertelt Graafmans. De Enk heeft er in principe vaste machinisten voor, maar als die afwezig zijn, kan de machine ook door greenkeepers bestuurd worden. Graafmans' algehele ervaring met de machine is positief. 'De Golfhobel is gewoon heel degelijk, een simpele machine waar weinig aan kapot kan. Hij heeft weinig slijtagedelen; wij hebben er nog nooit onderdelen aan hoeven vervangen. De machine heeft weinig poespas en doet gewoon wat hij moet doen. En een voordeel is dat je met deze machine geen nieuw halfverhardingsmateriaal hoeft aan te brengen: je kunt het bestaande materiaal hergebruiken. Anders had je elke keer een vracht schelpen of ander materiaal nodig. Je kunt de paden goed opfrissen met de Golfhobel en na de bewerking zijn ze weer mooi vlak.'


Technische specificaties HK Golfhobel 150/130

Werkbreedte: 150 cm / 130 cm
Gewicht: 450 kg / 400 kg
Benodigd vermogen: 35-45 HP

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER