Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een hond is je beste vriend, ook op de golfbaan

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 23 april 2020
202 sec


Course dogs krijgen in de Benelux (nog) geen voet aan de grond

A man's best friend, zo wordt de hond in Engeland wel genoemd. Honden zijn in het dagelijks leven onze maatjes, en met een beetje opvoeding luisteren ze gedisciplineerd naar elk commando. In Engeland en Amerika is de inzet van een course dog op de golfbaan dan ook gemeengoed, terwijl dat in de Benelux veel minder het geval is. Een gemiste kans, als het aan golfer Alexander van Dieren en hoofdgreenkeeper Nicolas de Schutter ligt.

Raki, course dog op Golfclub Drie Ecyken.
Raki, course dog op Golfclub Drie Ecyken.

Op veel golfbanen in Nederland zijn honden niet eens toegestaan. De website golfenmethond.nl houdt het bij en komt tot 37 golfbanen waar het gedoogd wordt als je je viervoeter meeneemt. Erg veel is dat niet op de ruim tweehonderd Nederlandse golfbanen. Een oproep op onze website voor greenkeepers die ervaring hebben met honden die getraind zijn om te werken op de golfbaan, leverde dan ook weinig respons op. Het contrast met golflanden als Schotland, Engeland en de Verenigde Staten is groot. Daar zijn honden de hoofdgreenkeepers en superintendents al decennialang van dienst als zogenoemde course dogs. Deze honden verjagen ganzen en konijnen in opdracht van de greenkeeper, zodat de baan geen schade oploopt door plaagdieren.

Broedende ganzen

Onze oproep vond gehoor bij Alexander van Dieren. Van Dieren is fanatiek golfer en jager. Hij heeft eigen jachthonden, die hij tijdens de jacht meeneemt naar de golfbaan. 'Ik ben weliswaar geen greenkeeper, maar ik zie de ganzenproblematiek op de fairways en greens; dan doel ik op de uitwerpselen. De inzet van een hond voor het verjagen en verstoren van de ganzenpopulatie in de baan zie ik als prima initiatief.' Van Dieren is lid van Golfkring Het Rijk en speelt met name op Het Rijk van Nunspeet en golfbaan Amsteldijk. Laatstgenoemde is een typische polderbaan aan een weiland, en daarmee een aantrekkelijke locatie voor ganzen. 'Tijdens het seizoen barst het er soms van de uitwerpselen van grauwe ganzen', vertelt Van Dieren, die daaraan toevoegt dat de aanwezigheid van ganzen op zich niet betekent dat er meteen actie ondernomen moet worden. 'De vraag is vooral: is er overlast voor de spelers? Zo ja, is die overlast erg genoeg om er wat aan te doen? Dan kun je gaan nadenken over maatregelen.'


Raki in actie, verjagen van ganzen is zijn voornaamste taak.
Raki in actie, verjagen van ganzen is zijn voornaamste taak.

Maanlandschap van uitwerpselen

Ganzenoverlast is een veelvoorkomend probleem op golfbanen, vooral op banen die aan het water liggen of een grote vijver hebben. Millennium Golf in Paal (België) had er vorig jaar grote problemen mee voorafgaand aan een toernooi tijdens de Europese Challenge Tour; Burggolf De Haverleij moest zelfs ganzen laten ruimen. Reguliere maatregelen, zoals roofvogelvliegers en lasers, bleken bij deze banen op de lange termijn niet altijd te werken. En dan is de overlast groot. Van Dieren: 'Ganzen hebben in Nederland geen natuurlijke vijanden, waardoor ze zich snel voortplanten. De enige natuurlijke vijand, de vos, wordt in Nederland bejaagd. Ganzen broeden van eind februari tot eind juni, en met acht eieren per broedsel verspreiden ze zich snel. Die nesteldrang wil je op de golfbaan voorkomen, want ganzen eten veel gras. 75 procent van die voeding komt er als ontlasting weer uit op de fairways en greens. Dan heb je al snel een maanlandschap van uitwerpselen.'


'Ik was vooraf wat sceptisch, maar Raki doet het goed als mijn assistent'

Van Dieren juicht de introductie van meer course dogs daarom toe. Dat geldt overigens vooral voor het verjagen van ganzen; kraaien en kauwen verdrijven is een ander verhaal, zegt hij. Van Dieren beseft dat honden op golfbanen niet overal toegestaan zijn omdat niet alle golfers gesteld zijn op honden of bang zijn voor de ontlasting. Maar eigenlijk is het idee van een course dog heel logisch, zegt Van Dieren. 'Ik vind het een geweldig initiatief. Een getrainde hond die op commando ganzen kan verjagen, daar zie ik als golfer het nut en de noodzaak zeker van in. Je hebt vooral een golfer of jager nodig die bereid is om er tijd in te steken en zo'n dier goed te trainen.'

Nicolas de Schutter
Nicolas de Schutter

Elke dag training

Een van de greenkeepers in de Benelux die recent de stap zette om een course dog te nemen, is Nicolas de Schutter. De Schutter (35) werkt als hoofdgreenkeeper op golfclub Drie Eycken in het Belgische Edegem. Het team op deze negenholesgolfbaan van 35 hectare bestaat uit vier greenkeepers. Sinds oktober 2019 heeft het team een vijfde kracht: Raki, een bordercollie van anderhalf jaar oud. De Schutter, die onder andere als greenkeeper werkte op het befaamde US Open, legt uit: 'Al langer had ik plannen om een hond in te zetten op de golfbaan; dat heb ik in Amerika voor het eerst gezien. Ik heb voor een bordercollie gekozen omdat je dit hondenras alles kunt leren. Toen er afgelopen oktober een adoptie vrijkwam, hebben we hem meegenomen.' Het is zijn eigen hond; overdag is Raki met De Schutter op de golfbaan en 's avonds neemt hij hem weer mee naar huis. Hij traint de hond een half uur per dag, waardoor Raki al snel leerde heeft om naar commando's te luisteren.


Beste vriend

Af en toe heeft Raki nog wat schrik om mee te rijden op de golfkar, maar De Schutter is heel tevreden over het werk van zijn hond. 'Ik was er vooraf nog wat sceptisch over, maar Raki doet het goed als mijn assistent. Het is een extra kracht voor ons en ik geloof zeker in het nut. Sinds ik de hond heb aangeschaft, heb ik veel minder schade van kraaien en kauwen. Bovendien verdrijft hij ook de Canadese ganzen die momenteel plekken aan het zoeken zijn om hun nesten te bouwen. Het werkt perfect; vanochtend heeft hij ook weer acht ganzen verdreven', vertelt De Schutter trots. Hij beschermt de hond tegen de zon en zorgt ervoor dat hij alleen op de juiste tijden wordt ingezet. Wanneer er gesproeid wordt, bijvoorbeeld, blijft de hond binnen. Volgens De Schutter veroorzaakt Raki slechts minimale schade aan de baan. En hij past ook nog eens goed in het team. 'Het is een vriend van ons allemaal, onze beste vriend. Dat moet ook, want we vinden het belangrijk dat Raki hier zelf ook een goede tijd heeft.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
WERNER DUPON
Thursday 23 April 2020
Ik heb het grote voorrecht en genoegen de golfbaan Drie Eycken te spelen waar Nicolas Hoofd Greenkeeper is.
Hij weet waarover hij spreekt én voert het ook uit. Onze baan is er qua gezondheid en esthetiek enorm op vooruit gegaan sinds Nicolas' aanstelling.
Nicolas is tevens het bewijs dat jongere generaties ervoor gaan en gemotiveerd zijn.
Als lid van Natuurpunt durf ik tevens stellen dat natuur en natuurleven Nicolas dankbaar zijn.
Bravo en proficiat hiervoor!
Lucie Van Meir
Thursday 23 April 2020
Mooi initiatief!
Lodewijckx Anne- Marie
Friday 24 April 2020
Top idee, het heeft alleen maar voordelen.
marja de koff
Sunday 26 April 2020
Als een re-migrant uit Scotland, vind ik werken met een hond op de golfbaan een zeer normaal gegeven. en ook in Holland weet ik diverse banen, waar ik heerlijk (in rustige tijden) kan wandelen (met poepzakje).Ben nu lid van Haverleij,en ja nog steeds heel erg veel last van ganzen, en moet ik er in deze corona periode, og maar eens wat vaker langs gaan.
Trouwens honden vinden het zelf ook erg leuk om op een golfbaan te lopen. het gras is heerlijk zacht, er zijn vaak heuvels en dalen en grote ruimtes + vaak mooie bosages, met vaak veel konijnen (overlast).ik heb een goed onder appel staande field-trial labrador,en ze weet goed dat ze niet op de greens mag of in de bunkers,en verder is het voor haar, elke keer weer een feest. Alle burggolf golfbanen zijn trouwens, erg honden gezind, en heb zelfs op De Purmer vorig jaar daar een leuke honden-golf wedstrijd gehad.
Ga svp. zo door met het promoten, van hond op de baan. Voor de liefhebbers heb ik nog een leuk artikel geschreven over Golfen en Honden in the UK.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER