Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Goosinator 2.0 houdt de baan schoon in Zwolle

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, dinsdag 7 april 2020
198 sec


Green hack: golfkar ingezet om ganzen te verdrijven

Verdrijven, jagen of zelfs ruimen: golfbanen nemen soms rigoureuze maatregelen tegen ganzenproblematiek. Golfclub Zwolle heeft er sinds een aantal jaar een eigen oplossing voor: twee Goosinators. Twee keer per dag rijdt een marshal met de uitgedoste golfkar over de baan heen, waardoor meteen de ganzen verdreven worden.

De 'dummy' Goosinator die GC Zwolle nu vooral inzet. De marshal neemt deze mee de baan in.
De 'dummy' Goosinator die GC Zwolle nu vooral inzet. De marshal neemt deze mee de baan in.

De trouwe abonnees van Greenkeeper herinneren zich de originele Goosinator mogelijk nog uit 2014. Destijds besteedde dit vakblad met een artikel aandacht aan de mobiele machine die de golfclub uit de Verenigde Staten had gehaald. GC Zwolle deed er toen net de eerste testen mee. 'Een goede oplossing tegen ganzen, maar het besturen kost gewoon te veel tijd', was destijds de conclusie. Zes jaar later heeft Golfclub Zwolle niet één, maar twee Goosinators rondrijden. De originele Goosinator doet nog steeds wat werk, maar de nieuwe dummy wordt het meest ingezet.

Naam op het spel

Golfclub Zwolle ligt tegen een natuurgebied aan en aan het open water van de Wijthmenerplas. Ganzen komen dan al snel de baan op. In het verleden had de golfclub hier veel last van, vertelt Dini Broeks, die sinds november 2018 baancommissaris is op de club. 'Wij hadden hier altijd best veel last van ganzen. Nu zijn dat best mooie dieren, maar hun uitwerpselen vinden we minder leuk. Op een gegeven moment werd de overlast zo erg dat we veel klachten kregen van leden en greenfeespelers. Toen zijn we met de Goosinator aan de slag gegaan. Want je wilt bij greenfeespelers niet bekendstaan als een club waar de baan altijd vol ligt met ganzenpoep.'


Twee rondes per dag

De oplossing werd gevonden in de inzet van een extra Goosinator. Broeks: 'De originele Goosinator hebben we inmiddels al een paar jaar. Deze is radiografisch bestuurbaar, maar om hem goed te besturen, moet je daar echt handig mee zijn. Niet iedereen kan dat. Wij zijn zelf op het idee gekomen om een "dummy" van de Goosinator te ontwikkelen, die het werk grotendeels overgenomen heeft. Die hebben we geplaatst op het dak van een golfkar. De marshal, die toch regelmatig een ronde over de baan rijdt, doet dat twee keer per dag met het bord van de Goosinator op het dak. Zo doet de marshal niet alleen zijn gewone werk, maar jaagt hij meteen de ganzen weg.'


Net als alle andere Nederlandse golfbanen is Golfclub Zwolle momenteel gesloten. Het verdrijven van de ganzen gaat gewoon door, vertelt Broeks. 'We gaan ook in deze tijd twee keer per dag met de Goosinator rond.' Omdat de marshal geen dienst heeft, komen tijdelijk vrijwilligers naar de baan die met de Goosinator rondrijden. De golfclub heeft een instructievideo gemaakt, zodat alle vrijwilligers ermee uit de voeten kunnen. De greenkeepers hebben volgens Broeks geen werk aan de ganzen. 'Die hoeven niet op ganzenjacht. Zij rijden sowieso veel rond op de baan; ook dat helpt natuurlijk mee.'

De originele Goosinator is radiografisch bestuurbaar.
De originele Goosinator is radiografisch bestuurbaar.

Combinatie van maatregelen

De dummy-Goosinator doet tegenwoordig dus het meeste werk op Golfclub Zwolle. De originele Goosinator wordt ook nog steeds ingezet, maar volgens Broeks alleen tegen 'hardnekkige ganzen'. Ze legt uit: 'De originele Goosinator kan bewegen over water en dus ook ganzen wegjagen die in onze vijver zitten. Als we die gebruiken, moet het weer wel goed zijn; je kunt hem niet onder alle omstandigheden inzetten. Die Goosinator is van piepschuim, dus als er te veel wind staat gaat hij om.' In combinatie met de golfkar levert dat het gewenste effect op. Aanvullend gebruikt de golfclub in de schemer ook nog een laser. 'Kortom, we zijn nu heel goed voorbereid op ganzen.'


De Goosinator heeft wat weg van een roofdier, waardoor ganzen er massaal voor op de vlucht slaan. Golfclub Zwolle heeft last van de Canadese gans, de grauwe gans en de nijlgans. Van die soorten kijkt alleen de nijlgans niet op van de Goosinator, maar de rest wel. 'Wij zijn ervan overtuigd dat deze aanpak werkt', vertelt Broeks. 'We zien dat het helpt: sinds de maatregelen is het beeld hier echt veranderd. Daar zijn we best trots op.'

'We zijn nu heel goed voorbereid op de ganzen'

Op de goede weg

Broeks geeft in het interview aan dat het met Golfclub Zwolle weer de goede kant op gaat. Eerder dit jaar werd bekend dat de golfclub financieel niet altijd de eindjes aan elkaar kon knopen. De golfclub, die momenteel meer dan 800 leden heeft, nam daarom maatregelen. Broeks: 'Er zijn hier veel ontwikkelingen, waardoor we weer vooruit kunnen. Golfclub Zwolle zit nu eigenlijk in de overgang van pure ledenbaan naar een hybridevariant, waarbij we ook een meer open karakter hebben. We willen ons vriendelijker opstellen; het baanbeleid wordt aangepast. Het contract met Vos Golf & Sport is verlengd en zij gaan ook een stapje extra zetten om de baan nog beter te onderhouden. Laatst is er nog een nieuwe machine aangeschaft voor het maaien van de semiroughs.' Kortom, er is flink geïnvesteerd in natuurontwikkeling, de kwaliteit van de baan en daarnaast ook in het clubhuis en de gastvrijheid.


De veranderingen leken begin dit jaar goed uit te pakken, maar toen kreeg de golfsport natuurlijk te maken met de coronacrisis. 'Jammer, want er werd goed op gereageerd', vertelt Broeks. 'We zijn de hele winter bezig geweest met schilderwerk om alles in frisse kleuren te steken. De baan heeft echt een facelift gehad. Dan is het natuurlijk jammer dat je, net als het seizoen start, de baan moet sluiten. We hopen snel weer open te kunnen. Golfclub Zwolle heeft in ieder geval veel ambitie en is bezig om een kwaliteitsslag te maken. Als de baan straks weer opent, zal hij er top bij liggen.' Leden en gasten zijn welkom in het nieuwe clubhuis en op het nieuwe terras. En van de ganzen ontbreekt op dat moment in elk geval ieder spoor.

Deel je ideëen

Heb je ook een green hack voor golfbanen die je wilt delen met vakgenoten? Laat het ons weten! Stuur een e-mail met je idee naar nino@nwst.nl en wellicht komt jouw idee de volgende keer aan bod in deze rubriek.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
CorDekkers
Sunday 12 April 2020
Dames en/of heren.
Op de golfbaan lopen twee soorten ganzen die niet in Nederland thuis horen nl de Canadese gans en de Nijlgans.
Beide zijn zo genaamde exoten en staan volgens mij op de vrijstellingslijst en mogen het hele jaar door worden afgeschoten.
Waarom gebeurd dat niet?
Met vriendelijke groet,
Cor Dekkers
Redactie Greenkeeper
Tuesday 14 April 2020
Beste Cor,

De Nijlgans staat niet op de vrijstellingslijst. Deze soort mag alleen worden geschoten met toestemming van de provincie. Voorwaarden etc. verschillen per provincie.

De Canadese Gans staat wel op de vrijstellingslijst, maar dan nog mag er niet zomaar worden geschoten. Dit mag indien er binnen het werkgebied van de wildbeheereeindheid op tenminste één perceel schade is of dreigt in het huidige of het komende jaar aan landbouw en/of fauna. Als gebruik gemaakt wordt van een geweer is een jachtakte vereist evenals een schriftelijke toestemming van de grondgebruiker. Tevens is de 40 ha-regeling van toepassing. Verder weet ik niet of overlast van poep op golfbanen geldt als schade binnen deze regeling.

Kortom er zitten meer haken en ogen achter en vooral veel aanvullende regelgeving. Verder speelt natuurlijk nog diervriendelijkheid, wil je als golfbaanbeheerder dieren schieten of probeer je eerst mildere maatregelen zoals de Goosinator.
We gaan het navragen bij de desbetreffende golfbaan.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER