Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tien gouden GEO-tips

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Maaike Oosten, NLadviseurs, donderdag 20 februari 2020
218 sec


Honderd GEO-certificaten, honderd golfbanen die zich voor het eerst of al jarenlang aantoonbaar inzetten voor duurzaam beheer van hun terrein. Deze banen verdienen alle lof en alle support die we ze kunnen geven. Wij als NLadviseurs zetten ons dagelijks in om golfbanen te ondersteunen bij het behalen en behouden van hun GEO-certificaat. Met de komst van het nieuwe OnCourse-platform beginnen clubs gevoelsmatig weer met een frisse start. Hieronder wat tips voor een goede aftrap.


Tip 1. Maak uw club fan van GEO

Hoe bekend is het GEO-certificaat bij u op de golfclub? Weten de leden dat veel onderdelen van GEO terug te vinden zijn in hoe er beheerd wordt, in hoe er wordt omgegaan met afval, recycling van materialen, drinkwater en energie? Probeer uw leden te betrekken bij GEO door zichtbaar te maken wat u doet. Organiseer safari's over de golfbaan waarbij u de aandacht vestigt op bijzondere dier- en plantensoorten, of laat de leden zien hoeveel liter water zij besparen met die zuinige douchekop die u net heeft laten installeren. Hoe meer u vertelt over de acties in het kader van GEO, hoe groter de bewustwording onder uw leden wordt en hoe enthousiaster ze zullen worden om ook een steentje bij te dragen aan het duurzaam beheer van hun golfbaan. Natuurlijk kunt u ook NLadviseurs hiervoor inschakelen. Op de Rosendaelsche gaven we aan zo'n vijftig leden een lezing over hoe een mierenhoop bijdraagt aan de biodiversiteit op hun golfbaan. Ook begeleiden wij jaarlijks bird watching days op diverse golfbanen, waarbij wij leden enthousiasmeren en attent maken op de soortenrijkdom op hun baan.


Tip 2. Richt een duurzaamheidscommissie op

GEO beperkt zich niet tot de natuur, maar gaat over de hele organisatie van uw golfclub. Alle onderdelen worden in kaart gebracht en onderzocht op duurzaamheid. Waar kunnen we nog efficiënter omgaan met hulpbronnen, hoe gaan we om met de veiligheid van golfers en medewerkers, hoe creëren we sterke greens die minder gevoelig voor ziekten zijn? Om goed invulling te kunnen geven aan het GEO-traject, is het handig om een duurzaamheidscommissie samen te stellen. In deze commissie brengt u mensen bijeen die gezamenlijk het traject gaan coördineren en/of uitwerken. Vraag daarvoor iemand van de golfbaan (een baancommissielid en/of hoofdgreenkeeper), iemand van de club (de clubmanager of iemand van het secretariaat), en iemand uit het bestuur of van de communicatie (een bestuurslid en/of iemand die de communicatie verzorgt voor de club).


Tip 3. Maak vandaag nog een account aan op OnCourse

Hoe eerder u zich registreert en uw gegevens invult op OnCourse, hoe beter het is. OnCourse is verdeeld in drie thema's, waarbij naar de basisinformatie over de golfbaan gevraagd wordt. In veel gevallen moet u de informatie aanvullen met een ondersteunende notitie en/of kaart. Naast deze basisinformatie registreert u jaarlijkse verbruiksgegevens in de daarvoor bestemde overzichten.
Een account aanmaken is heel eenvoudig:
- Ga naar de website https://getoncourse.golf/Account/Login en selecteer de optie '1 - Located in Sweden, Portugal, Flanders or Netherlands' bij de abonnementsvorm. Het gebruik van Get On Course is in dat geval gratis.
- Maak een account aan voor uw golfbaan.
- Nodig uw duurzaamheidscommissie uit om teamlid te worden.


Tip 4. Verdeel de taken

Het OnCourse-platform is verdeeld in drie thema's: natuur, milieu en samenleving. Elk thema is weer onderverdeeld in drie subthema's. Deze subthema's geven een eerste indruk van de informatie die gevraagd wordt. Op basis hiervan kunt u de taken verdelen. Zo zal bijvoorbeeld de hoofdgreenkeeper de onderdelen over gras kunnen invullen, de clubmanager alles wat betrekking heeft op het water- en energieverbruik in de accommodaties en het bestuurslid ontfermt zich over de items die de natuurlijke onderdelen van de baan betreffen. Al naargelang iemands interesse en expertise kan zo een taakverdeling worden gemaakt.


Tip 5. Check uw flora- en fauna-inventarisatie

Een actueel flora- en fauna-inventarisatierapport is een vereiste voor het behalen en behouden van het GEO-certificaat. Zo'n rapport mag niet ouder zijn dan drie jaar en de inventarisatie moet door een gekwalificeerde ecoloog zijn uitgevoerd. Wat sommigen vergeten, is dat een inventarisatie plaatsvindt in het tijdsbestek van een jaar. Wanneer u dus in mei zou willen hercertificeren en u bedenkt nu dat er nog een inventarisatie moet worden uitgevoerd, bent u te laat. Houd de vervaltermijn daarom goed in de gaten.

Tip 6. Let op de groene vlaggetjes
In OnCourse zijn veel vragen gemarkeerd met een groen vlaggetje. Dat betekent dat deze onderdelen in orde of uitgevoerd moeten zijn, wilt u in aanmerking komen voor (het behoud van) een GEO-certificaat. In het grijze vlak naast de vraag vindt u een toelichting op wat er dan precies van u verwacht wordt.


Tip 7. Deel uw successen

Wat is er mooier dan de successen die u hebt geboekt met anderen te delen? In 2017 verzamelden wij als NLadviseurs zeventig succesverhalen, van golfbanen die laten zien dat clubs inventief en creatief invulling geven aan duurzaamheid op hun terrein. Het onderstreept het belang van duurzaam beheren, maar ook laat het zien hoe leuk het is om natuur een duidelijke plaats te geven in de baan. Op OnCourse is er ook ruimte om uw successen te delen en de successen van anderen te zien. Zo kunnen we elkaar blijven inspireren.


OnCourse geeft een goed beeld van waar er nog kansen liggen voor het verduurzamen van uw beheer en organisatie

Tip 8. Zo gebruikt u de golfbaandataviewer

Bij een aantal vragen moet u een kaartje van uw golfterrein toevoegen waarop bepaalde informatie wordt getoond. Zo'n kaartje kunt u 'ophalen' uit de golfbaandataviewer.
Ga daarvoor naar www.golfbaandataviewer.nl
Typ links bovenaan in de zoekbalk de naam van uw golfclub.
Klap de lijst met lagen aan de rechterkant open en vink de laag aan die u wilt zien.
Zoom in tot u de juiste grootte hebt.
Ga naar het afdrukicoontje dat onder de zoekbalk staat.
Klik op afdrukken.
Er wordt nu een tijdelijke pdf gemaakt.
Klik op de pdf en sla het bestand op uw eigen pc op.
Nu heeft u een kaartje in pdf-formaat dat u kunt uploaden naar de bestandsopslag in OnCourse.


Tip 9. Schakel NLadviseurs in

De afgelopen jaren heeft NLadviseurs meer dan vijftig golfbanen begeleid naar het duurzaamheidscertificaat. Wij helpen u graag met het krijgen van overzicht, het maken van een plan van aanpak en het wegwijs worden in OnCourse.
Verder kunnen wij waar nodig gevraagde notities opstellen, kaartmateriaal aanleveren, boomveiligheidsbeoordelingen uitvoeren, beheerplannen opstellen en flora- en fauna-inventarisaties uitvoeren. Zo weet u zeker dat u de juiste documentatie in handen hebt die nodig is voor een succesvolle audit.


Tip 10. Maak uw dromen waar

OnCourse geeft een goed beeld van waar er nog kansen liggen voor het verduurzamen van uw beheer en organisatie. Durf ambitieus te zijn; geef aan wat u wilt realiseren en binnen welke termijn.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER