Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Column: Laten we er nog een paar mijlpalen bijzetten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guido Hamelink, NLadviseurs, maandag 9 maart 2020
103 sec


Een major milestone, zo noemt de GEO Foundation de uitreiking van het 100ste GEO-certificaat in Nederland. Met deze belangrijke mijlpijl hebben we in Nederland onze positie bepaald; geen enkel land ter wereld heeft zoveel gecertificeerde golfbanen binnen de landsgrenzen als ons land.

Guido Hamelink, NLadviseurs
Guido Hamelink, NLadviseurs

Van oudsher stonden mijlpalen langs interlokale wegen om reizigers te informeren over hun positie. Zo informeert deze mijlpijl ons ook over waar wij staan, over de reis die we hebben afgelegd op weg naar verduurzaming, efficiënter en professioneler beheer. Maar het zegt ook iets over de afstand die we nog af te leggen hebben, nog eens honderd gecertificeerde banen tot de volgende mijlpaal. Ik ben ervan overtuigd dat we daar gaan komen. Dat komt doordat GEO en duurzaam beheer voor steeds meer banen een hoofdzaak is, niet langer iets wat je erbij doet, maar het uitgangspunt voor alles wat je doet.

Ik heb gezien wat de effecten van GEO zijn bij de ruim tachtig Nederlandse golfclubs die we de afgelopen jaren hebben begeleid of nog steeds begeleiden. Banen staan stil bij onderdelen in hun organisatie waarvan ze zich eerder niet bewust waren. Dit geeft hen de mogelijkheid beter te sturen op kwaliteit en zich te focussen op wat zij belangrijk en uniek vinden in hun organisatie.

Zo ontdekte een baan door GEO dat het energieverbruik twee keer zo hoog was als dat van een vergelijkbare golfbaan. Er werden direct maatregelen genomen. Het dak van het clubhuis is nu volledig geïsoleerd en binnenkort wordt er een energiezuinige keuken geïnstalleerd. Een andere golfbaan kwam erachter dat er een waterretentiegebied op de baan lag. Wat werd gezien als een stuk woeste natuur, een soort niemandsland, werd door GEO omgezet in een gebied met potentie voor het vergroten van natuurwaarden.
Dit zijn nog maar twee voorbeelden van de positieve impact van GEO. In 2017 verzamelden we nog eens zeventig van dit soort succesverhalen, die terug te vinden zijn op onze website.


Wij zijn de landsgrenzen al overgestoken naar België om ook daar golfbanen te begeleiden en te enthousiasmeren voor GEO

Voor de mensen die nog aan het begin van de GEO-route staan of meer uit GEO willen halen: kijk naar wat je hebt en focus je op waar je heen wilt. Als de (financiële) zon schijnt, bezin je dan op je langetermijnvisie en zet daar concrete acties bij. Dat is de essentie van duurzaam beheer: focussen op de lange termijn en onderweg bijstellen waar nodig.

Wij lopen een stuk met de golfbaan mee en proberen de randvoorwaarden te scheppen om de continuïteit te waarborgen. GEO biedt daarvoor mooie kaders. Dat steeds meer mensen dat inzien, blijkt wel uit de status die GEO in Nederland heeft gekregen: van nice to have naar must have. Die tendens zie je ook op andere plaatsen in de wereld. Als dit zo blijft doorzetten, kunnen we wereldwijd rekenen op een enorm positieve impact op natuur en milieu. Wij zijn de landsgrenzen al overgestoken naar België om ook daar golfbanen te begeleiden en te enthousiasmeren voor GEO. Wie weet staat daar binnen afzienbare tijd de volgende major milestone.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER