Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Al honderd golfbanen met Geo-duurzaamheidscertificaat

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 16 januari 2020
80 sec


De Nederlandse golfsport heeft een mijlpaal bereikt op het gebied van duurzaam accommodatiebeheer. Er zijn nu honderd golfclubs met een internationaal Geo-certificaat dat aantoont dat de accommodatie - de golfbaan én alle voorzieningen - verantwoord en milieuvriendelijk beheerd wordt.

Golfclub Meerssen uit Limburg is de honderdste golfbaan met een Geo-certificaat.
Golfclub Meerssen uit Limburg is de honderdste golfbaan met een Geo-certificaat.

Golfclub Meerssen in Limburg is de honderdste golfbaan die voldoet aan verplichte criteria voor duurzaam golfbaanbeheer. Hier wordt formeel bij stilgestaan op 23 januari 2020 op het evenement Sportief Verbinden in de Amsterdamse Rai. De golfclub ontvangt dan het Geo-certificaat uit handen van NGF-bestuurslid Richard Kooloos.

Duurzaam beheer

De NGF is al in 1994 begonnen met het stimuleren van duurzaam onderhoud via planmatig beheer. Dat gebeurde aanvankelijk met het certificeringsprogramma Committed to Green. In 2010 is een volgende stap gezet; het programma is toen aangepast aan de standaard van de onafhankelijke, internationale Geo Foundation die is aangesloten bij ISEAL Alliance, de wereldwijde standaard voor duurzaamheidscertificering.


Cijfers

De NGF stimuleert alle golfclubs om het Geo-certificaat te behalen. Met honderd gecertificeerde clubs heeft Nederland wereldwijd de meeste banen met een Geo-certificaat. Golf speelt op het gebied van duurzaamheid een leidende rol in de Nederlandse sport maar de ambitie reikt verder. De NGF heeft als doel dat in Nederland eerst alle grotere golfcomplexen aantoonbaar duurzaam beheerd worden (dat zijn er in totaal ruim 150). Het einddoel is aantoonbaar duurzaam beheer op alle golfterreinen (dat zijn er ongeveer 245).


Met honderd gecertificeerde clubs heeft Nederland wereldwijd de meeste banen met een Geo-certificaat

Natuurontwikkeling

Duurzaam golfbaanbeheer is in de afgelopen jaren noodzaak geworden en niet langer vrijblijvend. Golfbanen mogen alleen bij hoge uitzondering en in strikt noodzakelijke gevallen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat banen te maken hebben met een verbod om te beregenen. Om de golfbanen bij deze transitie te begeleiden hebben de NGF, NGA en NVG de handen ineengeslagen en de Golfalliantie gevormd.


Kansen

Veel Nederlandse golfclubs zien duurzaamheid als een belangrijk doel en doen meer dan de wetgeving verplicht, ze grijpen ook de kansen die duurzaamheid biedt. Een voorbeeld hiervan is het verhogen van biodiversiteit op golfbanen. Ongeveer zestig procent van een golfterrein leent zich voor natuurontwikkeling en mede dankzij het Geo-programma nemen veel golfclubs in samenwerking met natuurorganisaties extra maatregelen op dit gebied.


Het duurzame beheer van golfclubs heeft grote impact omdat de Nederlandse golfbanen gezamenlijk een groot gebied beslaan: ongeveer 10.765 hectare. Door de natuur te versterken vervult golf ook een groeiende behoefte aan sport en bewegen in de natuur.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER