Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Greenkeepers, ga uit van je eigen kennis!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
André van der Woude, maandag 15 juli 2019
97 sec


Als hoofdgreenkeeper draag je de verantwoordelijkheid over je golfbaan en de staat daarvan. Je bent iedere dag op de baan, kent de verschillende holes als geen ander. Je weet precies hoe het gras erbij ligt en wat de bodem nodig heeft.


Dan komt de externe adviseur langs voor zijn jaarlijkse bezoek. 'We moeten hier echt ingrijpen', zegt hij. 'De bodem heeft minstens 100 kg stikstof per hectare nodig.' Oei. Een flinke verandering, daar had je niet op gerekend. Je weet dat die 70 kg extra veel te veel is, maar de adviseur blijft bij zijn standpunt. Waar kies je voor: volg je het advies op of blijf je bij je eigen gevoel?

Helaas komt het in de praktijk vaak voor dat greenkeepers de aanbeveling van zo'n adviseur blind volgen. Jammer, want jij kent de baan het best. Je staat driehonderd dagen per jaar op de baan, een adviseur hooguit drie. Bovendien: een adviseur kan adviseren wat hij wil, maar jij bent als hoofdgreenkeeper verantwoordelijk voor de baan. Daarom is het belangrijk om keuzes te maken: durf verantwoordelijkheid en initiatief te nemen. Bij de greenkeepers op de Veluwse Golfclub probeer ik dat ook te stimuleren. Als ik zelf schimmeldruk signaleer, verwacht ik dat de anderen dat ook constateren en het melden. Zo leer je anticiperen op de natuur. Na jarenlange ervaring leer je steeds beter welke maatregelen effect hebben en welke niet. Logisch nadenken is misschien wel het belangrijkste aspect van ons vak.

Helaas komt het vaak voor dat greenkeepers hun adviseur blind volgen

Wat dat betreft, heb ik weleens medelijden met hoofdgreenkeepers die begeleid worden door een aannemer. Die kijkt immers heel anders naar een baan, en de hoofdgreenkeeper heeft dan vaak geen andere keuze dan een advies over te nemen. Helemaal verkeerd, als je het mij vraagt. Een hoofdgreenkeeper heeft veel meer feeling met zijn baan dan een adviseur. Het moet dan enorm frustrerend zijn om geen keuze te hebben. Met een adviseur moet je in discussie kunnen, je moet hem een weerwoord kunnen geven. Met zo'n wisselwerking boek je resultaten.

Deze column begint wellicht op een hetze tegen adviseurs te lijken, maar dat is niet de bedoeling. Integendeel zelfs. Zelf maak ik namelijk ook gebruik van een adviseur, bijvoorbeeld als ik meer wil weten over bemesten of beregening. Een adviseur kan je prima ondersteunen bij onzekerheden, zolang je maar zelf blijft nadenken. Bovendien is het goed om een onafhankelijk iemand te hebben die jouw werk beoordeelt voor de club. Zo weet een baancommissie precies wat de kwaliteit van ons werk is. Gaan we een keer de mist in, dan is dat mijn fout en geef ik dat ook toe. Mijn boodschap is dan ook simpel samen te vatten: blijf zelf nadenken en durf te experimenteren!

André van der Woude is hoofdgreenkeeper op de Veluwse Golfclub. Door een vakjury werd hij in november verkozen tot Greenkeeper of the Year 2019.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Arjen Bosschaart
Thursday 18 July 2019
Goed je nek uitgestoken André en ben het nog eens met wat je schrijft ook.
Meer greenkeepers zouden dat moeten doen. Ik hoor via NGA en NGF veel kreten als trots en passie, maar de meeste greenkeepers zijn stil en gelaten hierin. Kom op, laat je horen. Het is je vak.
Medelijden met greenkeepers van een aannemer heb ik niet. Goede aannemers hebben goede greenkeepers in dienst die zelf kunnen/mogen bepalen wat goed is voor de baan. De meeste goede dingen voor de grasmat zijn goedkoop. Dus daar kan het ook niet fout op gaan.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER