Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Marketing Deal

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 26 maart 2019
99 sec


In deze uitgave van Greenkeeper worden de spotlights weer eens gezet op de Green Deal. Wat blijkt, en dat is al vaker gezegd: niemand weet wat die uiteindelijk inhoudt.


Vraag de gemiddelde greenkeeper of fieldmanager wat Green Deal inhoudt en het antwoord zal zijn: 'Nou gewoon, dat je niks mag spuiten'. Dat klopt, maar het is zeker niet de hele waarheid. Hoogstens de ambitie of uiteindelijke stip op de horizon. Daar zitten veel mitsen en maren aan en veel verhullend of juist onthullend taalgebruik rondom heen. De NGF praat bij voorkeur over chemische pesticiden. Bedrijven als Bayer hanteren het wat omfloerste woord gewasbescherming. Beide woorden zijn aantoonbaar fout. De Green Deal gaat niet alleen over pesticiden, maar helaas ook over biologische middelen. En zelfs daar zit nog een grijs gebied tussen. Eigenlijk gaat het dus over ieder middel dat een officiële Ctgb toelating heeft. Ook het woord gewasbescherming vertelt niet de hele waarheid. Sommige gewasbeschermingsmiddelen beschermen misschien die ene plant, maar dat doen ze door een andere plant uit te schakelen.

De Green Deal gaat niet alleen over pesticiden, maar helaas ook over biologische middelen. Eigenlijk over ieder middel dat een officiële Ctgb toelating heeft

Niet is zo veranderlijk als de mens in dit ingewikkelde chemiedossier. Ik ben eens rondgedwaald in de archieven van dit vakblad. Iets meer dan tien jaar geleden pleitte de NGF in dit vakblad nog voor de toelating van maar liefst drie nieuwe antischimmelmiddelen. Amper één jaar later werd een vierde middel op de wish list geplaatst en investeerde de NGF daar serieus geld in. Als ik het me goed herinner ging dat om een slordige 100.000 euro. Hoe anders zijn nu de kaarten geschud? De NGF maakt er geen geheim van dat zij voor de nullijn gaan en dus een complete ban op chemie. De redenering daarachter is dat dit uiteindelijk toch gaat gebeuren. Een bijzonder argument, want niemand weet wat er uiteindelijk gaat gebeuren. Amper tien jaar gelden trok de NGF de portemonnee om de gifkast vol met nieuwe middelen te krijgen en nu wordt er opnieuw geld geïnvesteerd om de sector te overtuigen dat die middelen niet nodig zijn.

Ik ben bang dat de echte reden van die ban op chemie is dat dit niet meer past in plaatje dat de golfwereld van zichzelf heeft

Ik ben bang dat de echte reden van die ban op chemie is dat dit niet meer past in plaatje dat de golfwereld van zichzelf heeft. Een marketingpraatje noemt iemand dat in het artikel over Green deal in deze uitgave. Maar wel een marketingpraatje waar de gewone greenkeeper of golfbaan weinig of niets aan heeft. Die wordt gewoon net als vanouds afgerekend op de uitstraling van de baan. Zou het handig zijn om het eerlijke en volledige verhaal te gaan vertellen? Natuurlijk bekt het lekker om te kunnen zeggen dat je compleet 'schoon' bent als sector. Maar het verhaal dat je serieus goed bezig met het terugdringen van chemie is marketing wise misschien net zo effectief.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER