Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Golfbaanspecialist plaatst kwaliteit boven kwantiteit

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, maandag 24 december 2018
271 sec


Een aha-moment met AHA de Man

Volgend jaar is het precies honderd jaar geleden dat AHA de Man letterlijk en figuurlijk de basis legde voor zijn eigen toekomst. Tot begin jaren tachtig was het bedrijf uit Zevenbergen voornamelijk een aannemersbedrijf dat zich specialiseerde in het verzetten van grond. Sinds de aanleg van de golfbaan voor de Rinkven Golf Club nabij Antwerpen legt AHA de Man zich toe op het fijnzinnigere werk. Inmiddels is het bedrijf helemaal op de golfbranche gericht en heeft het een indrukwekkend portfolio met tientallen aangelegde en gerenoveerde golfbanen. Bij veel van die banen is AHA de Man ook verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Greenkeeper sprak met een aantal baanbeheerders om eens hun mening te peilen.





Golfbaan Bentwoud
Golfbaan Bentwoud

Golfbaan Delfland

Golfbaan Delfland in Schipluiden nabij Delft kwam in 2017 tot de conclusie dat de kwaliteit beter moest. 'Wij hebben grote ambities als het gaat om de kwaliteit, met als doel onze gasten optimaal te faciliteren met een uitdagende baan. Met 36 holes behoort de golfbaan met pay & play-concept tot de grootste en meest commerciële banen in ons land. Het is aan AHA de Man om die wens realiteit te maken', zo steekt directeur Laurentine Bouman van wal. 'Wij werken op basis van een uitgebreid onderhoudsbestek waaraan de greenkeepers zich moeten houden. Dat bestek is mede opgesteld door Lambert Veenstra en hij ziet erop toe dat er ook volgens dat bestek wordt gewerkt.' Bouman noemt de samenwerking met AHA de Man plezierig en constructief. 'We zien inmiddels dat er een grote sprong vooruit is gemaakt.' Delfland koos ervoor om in het bestek de verwachtingen tot in detail vast te leggen. Zo is één van de eisen dat de spelers een bal die minder dan vijf meter naast de baan terechtkomt moeten kunnen terugvinden. De greenkeepers moeten de maaihoogte op die wens afstemmen.


Inmiddels is het bedrijf helemaal op de golfbranche gericht

Door specifieke eisen te stellen aan het personeel dat door AHA de Man op de golfbaan wordt gestationeerd, kan Golfbaan Delfland het onderhoud van de baan grotendeels loslaten. 'Voor ons was het belangrijk dat de baanonderhoudsmanager (BOM) gediplomeerd is en een maximale handicap van 25 heeft. Hij moet de golfer goed begrijpen. Het is belangrijk dat wij elkaar kunnen vinden, om een optimale prestatie te leveren.' Delfland heeft een meerjarig contract met AHA de Man. In die periode moeten de paden worden gerenoveerd, de waterhuishouding van de vijvers worden verbeterd en moet de golfbaan langer bespeelbaar worden, zodat spelers er ook terecht kunnen bij mindere weersomstandigheden. 'Het is een kwestie van manoevreren en de balans vinden. Het fijne is dat de hoofdgreenkeeper en zijn team (opererend onder de BOM) oplossingsgericht denken', zo beschrijft Bouman de input van BOM Brad Wainscott en zijn team. Het GEO-certificaat dat Golfbaan Delfland sinds 2017 bezit, is leidend bij de uitvoer van al die werkzaamheden.

Tekst loopt verder onder de afbeelding


Golfbaan Delfland

Golf Duinzicht

De sportieve ambities van de gemeente Den Haag bieden AHA de Man een mooie uitdaging op Golf Duinzicht. De golfbaan moest vorig jaar twee holes, de drivingrange en het clubhuis afstaan om de komst van het High Performance Tophockey Centrum in de stad mogelijk te maken. Het nieuwe onderkomen, aan het andere eind van de bestaande golfbaan, is gelegen op Landgoed Duyngheest. Op dit landgoed heeft AHA de Man twee nieuwe holes aangelegd en een fraaie oefenfaciliteit met een putting/chippinggreen, drie mini-oefenholes en een korte drivingrange. Het ontwerp daarvoor is gemaakt door golfbaanarchitect Alan Rijks, vertelt Henk Knuistingh Neven, voorzitter van Stichting Golf Duinzicht. 'AHA de Man verzorgt al vijf jaar het onderhoud van onze baan en de samenwerking verloopt goed en prettig. Vooraf zijn er afspraken gemaakt, waardoor iedereen weet wat er van elkaar wordt verwacht, en zij zorgen ervoor dat ze alles goed met de baancommissie afstemmen.' Doordat het onderhoud aan AHA de Man is uitbesteed, weet Knuistingh Neven ook dat er altijd met het juiste materiaal wort gewerkt en dat de machines altijd van topkwaliteit zijn. Sinds juli 2016 er is een full operational lease-overeenkomst met Jean Heybroek, zodat de machines van AHA de Man altijd in topvorm zijn en er gebruikgemaakt wordt van de meest recente ontwikkelingen. Heybroek vertegenwoordigt met name Toro, waardoor dit merk tegenwoordig ook het huismerk van AHA de Man is. Een onderdeel van de overeenkomst tussen AHA de Man en Jean Heybroek is dat het machinepark verjongd wordt. 'Sinds kort gebruiken ze een splinternieuwe maaimachine. Echt de Rolls Royce onder de maaimachines.' Volgens Knuistingh Neven is een andere geruststellende gedachte dat de golfbaan weet dat de hoofdgreenkeeper zijn verantwoordelijkheid neemt. 'Pas geleden hebben wij hier een blikseminslag gehad, waardoor de beregening niet meer werkte. Dankzij de informatie van de hoofdgreenkeeper kon er direct aan een oplossing worden gewerkt. Al met al was die storing slechts van korte duur.'


De sportieve ambities van de gemeente Den Haag bieden AHA de Man een mooie uitdaging op Golf Duinzicht

Golf Duinzicht

Golfbaan Bentwoud

Dat de relatie tussen Golfbaan Bentwoud en AHA de Man goed is, blijkt wel uit het resultaat van de AHA de Man Maintenance Cup 2018. Tijdens die wedstrijd vormt de baancommissaris of baanmanager één team met de hoofdgreepkeeper. Dit jaar werd het evenement gewonnen door Maarten Slootmaekers en Milan den Dikken van Golfbaan Bentwoud. Zeker bij Bentwoud dienen de greenkeepers en de golfbaan goed samen te werken om een goede kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Vanwege de plaatsing van nieuwe hoogspanningsleidingen moet de baan binnenkort voor een groot deel op de schop. Op de par ¾-lus zal AHA de Man deze rigoureuze werkzaamheden voor zijn rekening nemen. 'Begin 2017 heeft Maurice Evers voor ons een nulmeting gedaan, waarna er een plan voor het groot onderhoud is opgesteld. In september hebben AHA de Man en Golfbaan Bentwoud zich vervolgens aan een vijfjarenplan gecommitteerd. Wij nemen elke vijf jaar alles onder de loep. Dat geeft ons meer zekerheid', zegt Carla Prins Laban namens de golfbaan. De golfbaan heeft vier lussen van negen holes elk. Inmiddels hebben de greenkeepers de meeste bunkers aangepakt. Steile gedeeltes zijn afgevlakt en de korrelgrootte van het zand is vergroot. Ook zijn er maatregelen getroffen om het afkalven van de oevers tegen te gaan. Over een lengte van meer dan één kilometer zijn er speciale Enka-matten geplaatst. 'Wij zijn een commerciële golfbaan waar spelbeleving belangrijk is, maar uiteindelijk vertrouwen we op ieders expertise', zo merkt Prins Laban op. Dat ze daarbij in AHA de Man de juiste partner heeft getroffen, blijkt wel uit de vele positieve reacties van spelers. Golfbaan Bentwoud ligt vlakbij Hazerswoude-Dorp en Boskoop: het hart van de Nederlandse bomen- en plantensector. 'Hier spelen dus regelmatig kwekers en tuinders die veel verstand hebben van groen en de natuur. Zij geven ons vaak een compliment omdat onze golfbaan er zo goed bij ligt.'


Gestage groei als basis

AHA de Man verkiest kwaliteit boven kwantiteit. 'Wij hoeven niet de grootste te zijn, maar willen wel gezond zijn', stelt Marc Jansen, manager golf. Dankzij duurzame klantenrelaties en samenwerking aan een toekomst op basis van een gemeenschappelijke toekomstvisie, probeert AHA de Man ook na het honderdjarig bestaan zijn aanwezigheid voort te zetten en uit te breiden.
De afgelopen jaren heeft AHA de Man zijn organisatie op de nieuwe fase voorbereid. Taken zijn samengevoegd en middels natuurlijke afvloeiing is het personeelsbestand compacter, maar sterker gemaakt. Ook wordt er samengewerkt met externe experts en onafhankelijke adviseurs. 'Kwalitatief golfbaanonderhoud gaat over meer dan alleen grasmaaien. AHA de Man stelt zich ten doel om samen met opdrachtgevers een langetermijndoelstelling te formuleren. Wat zijn de belangrijkste wensen en afspraken met betrekking tot de gewenste speelkwaliteit? Wat zijn de prioriteiten bij de cultuurtechnische werkzaamheden en waarom? Wat zijn de financiële consequenties? En hoe stellen we gezamenlijk een ideale planning op? Dat zijn allemaal vragen waarop we samen antwoord geven. Ook nadenken over de toekomst doen we samen; daarbij kijken we soms wel tien jaar vooruit. Dan kun je zeggen dat er sprake is van partnerschap.'


Op de vraag hoe hij de komende honderd jaar voor zich ziet, zegt Jansen: 'Op basis van goede klantrelaties samen goed nadenken over de toekomst.' Dat betekent misschien niet altijd dat ze de goedkoopste zijn, maar biedt wel de meeste garantie op de beste kwaliteit en duurzaam onderhoud.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joost Rietveldt
Monday 7 January 2019
Fa. A.H.A. de Man, van harte gefeliciteerd met het 100 jarige jubileum. In het verleden met veel plezier samengewerkt met het kundige personeel van de Man bij de aanleg van vele banen. Wens u er nog vele jaren in voorspoed bij.
J.Rietveldt oud- directeur van Empelen van Aalderen Partners BV te Heemstede.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER