Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Je eigen straatje schoonschrapen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 27 november 2018
179 sec


Oud-greenkeeper Han Groothuizen komt de Nederlandse markt op met een Duitse wegenschraap

We maken het allemaal mee. Je loopt door een park, over een golfbaan of natuurterrein. De gazons zijn netjes gemaaid, de bomen gesnoeid, maar de paden zitten vol met gaten. Enigszins begrijpelijk. Het onderhoud van halfverharding is extreem duur vanwege de aankoop van granulaat, algauw € 50 tot € 80 per ton.


De Golf of Planierhobel in actie op golfbaan Hösel in het Duitse Heiligenhaus
De Golf of Planierhobel in actie op golfbaan Hösel in het Duitse Heiligenhaus

De oplossing is natuurlijk het pad opnieuw in profiel te brengen. Oud-greenkeeper Han Groothuizen heeft in Duitsland een nieuw ontwikkelde wegenschraap gespot. Deze wegenschraap wil hij - met zijn kennis van de Nederlandse golfmarkt - aan de man gaan brengen. Allereerst natuurlijk in Duitsland, waar hij actief is als vertegenwoordiger van Ransomes Jacobsen, maar ook meststoffen verkoopt. Kort geleden liep Groothuizen tegen deze wegenschraap aan: de HK Planierhobel, waarbij planieren staat voor 'gelijkmaken' en Hobel voor 'schaaf'. Het bedrijf HK, dat deze machine heeft ontwikkeld, was meteen zo enthousiast over de plannen van Groothuizen dat ze hun Planierhobel hebben omgedoopt tot Golfhobel. Feitelijk gaat het om dezelfde machine, die in verschillende breedtes leverbaar is, beginnend met 1 meter en oplopend tot 2,50 meter. Voor de toepassing in de golfmarkt is een breedte van 1,40 meter meestal meer dan voldoende. De volledige breedte van een weg of pad wordt in één keer onderhanden genomen, maar altijd eerst de ene kant en dan de andere kant, waarbij het kunst is om de weg tonrond te leggen.

Planieren staat voor ‘gelijkmaken’ en Hobel voor ‘schaaf

Overigens was niet alleen de Duitse directeur Heiko Kohn enthousiast over de plannen van Groothuizen. Het eerste commerciële succes heeft hij al geboekt op Golf en Businessclub de Scherpenbergh. Hoofdgreenkeeper Ralph Balduk en manager Joost Poppe waren na 20 minuten demonstratie en zelf proberen overtuigd van de werking van de machine én de eigenaar van de Golfhobel met een werkbreedte van 150 cm.

De hoofdrolspelers vlrn Han Groothuizen en Heiko Kohn

Schaaf of schraap

De wegenschaaf is in de groene wereld redelijk bekend. Een schaaf kilvert de toplaag van een weg en brengt die in profiel. Een schraap doet nog wat meer: die brengt oud granulaat naar boven en fikst de klus op die manier. Je kunt erover discussiëren, maar de Golfhobel hoort waarschijnlijk in het rijtje van de schrapers en niet van de schavers. Het belangrijkste is echter dat je door deze kombinatie van werken aanzienlijk bespaart op het aanbrengen van nieuw materiaal en dus op kosten. Twee jaar geleden schreef uw redacteur een uitgebreid artikel over een enigszins vergelijkbare, maar veel duurdere machine van Hen Technology. Deze machine werkt op basis van een ander principe dan de Golfhobel en freest de oude weg compleet om. Dat doet de Golfhobel dus niet; hij breekt indien gewenst de toplaag, gewenst, en brengt deze dan in profiel.


Deze manier van werken aanzienlijk bespaart op het aanbrengen van nieuw materiaal en dus op kosten

Plasvorming

Het beste behoud van watergedragen halfverharding is het voorkomen van plasvorming. Zijn er eenmaal plassen ontstaan, waar je met voertuigen doorheen rijdt, dan zullen die gaten snel groter worden. Gaten gewoon opvullen met nieuw granulaat lijkt dan een makkelijke oplossing, maar vaak zie je dan dat op dezelfde plaats nieuwe gaten ontstaan. Dat zou komen doordat het nieuwe granulaat zich niet hecht aan de oude ondergrond. Volgens Groothuizen is dat voor een groot deel te voorkomen met zijn wegenschraap. Je brengt namelijk eerst met het bestaande materiaal de verharding zo goed mogelijk in profiel; daarna breng je nog een extra laagje nieuw materiaal aan.
Een wegenschraap klinkt simpel en dat is het feitelijk ook, maar een HK Golf- of Planierhobel met een volledige uitrusting is veel meer dan alleen een schraap of schaaf. Het apparaat kan verschillende bewerkingen uitvoeren. Allereerst natuurlijk gelijkmaken of kilveren. Daarnaast is de Golfhobel voorzien van een zware kam, die de oude toplaag kan breken. De derde bewerking is het verplaatsen van het granulaat naar de middenas van de weg. De afwerking, de vierde functie dus, is het afwalsen van de veldweg. De wals die op de machine is aangebracht, is feitelijk niks meer dan een holle stalencilinder. Desgewenst kan deze gevuld worden met zand of water voor meer compactie.


De weg echt aftrillen is volgens Groothuizen een fout idee. Een goede veldweg moet een zeker percentage vocht bevatten. Als je de weg aftrilt, loopt al het water meteen de bermen in en verliest de veldweg zijn samenhang. Er moet altijd wat regen door de toplaag van de weg de bodem in zakken. Pas als het meer regent, moet het overtollige water naar de bermen worden afgevoerd.

Golf en Businessclub de Scherpenbergh heeft als eerste golfbaan in Nederland een Golfhobel met een werkbreedte van 150 cm aangeschaft. Ralph Balduk en manager Joost Poppe waren na een demo snel overtuigd van de werking.

Internationaal

Groothuizen organiseerde op 30 oktober een demonstratie, waarbij ook dit vakblad werd uitgenodigd, op golfbaan Hösel in het Duitse Heiligenhaus. Deze 36 holes golfbaan beschikt over een uitgebreid stelsel van paden en was zeer geïnteresseerd in de Golfhobel. Naast vakblad Greenkeeper waren bij de demo ook vertegenwoordigers van de Zwitserse en Duitse Greenkeepersassociatie aanwezig.
Groothuizen: ‘Met de machine is het mogelijk om in een half uur ongeveer 100 tot 150 meter pad af te werken. Dat is nog steeds veel werk dus, als je een padenstelsel van een paar kilometer op je terrein hebt liggen. Maar je hebt dan wel de garantie dat jouw pad altijd tiptop in orde is.’


Type werkbreedte transportmaat vermogen gewicht
PH 100 Mini 100 125/135 cm 22/30 pk 350 kg
PH 120 Mini 120 155/135 cm 26/35 pk 400 kg
PH 150 Mini 150 175/135 cm 29/40 pk 450 kg
PH 210 Maxi 210 229/135 cm 52/ 70 pk 1150 kg
PH 250 Maxi 250 299/135 cm 74/ 100 pk 1150 kg


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER