Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Een beetje meer bravoure is voor iedereen beter'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 20 november 2018
96 sec


Greenkeepers zijn bescheiden. Te bescheiden zelfs naar mijn mening. Dat is jammer want op die manier blijft er een hoop talent onbenut. Een beetje meer bravoure en soms een meer uitgesproken mening zijn voor iedereen beter.


De komende jaren gaat er een hoop veranderen in onze kleine Benelux golfpolder. Als ik alle verhalen mag geloven zal Nederland de eerste plek zijn waar Greenkeepers de klus helemaal zonder gewasbescherming moeten gaan klaren. Persoonlijk denk ik dat de soep wat minder heet zal opgediend, maar hoe het ook zij: Er is een duidelijke maatschappelijk druk naar meer duurzaamheid waarvoor de golfmarkt haar ogen niet zal kunnen sluiten en waar greenkeepers een centrale rol in spelen. Wat natuurlijk jammer is, is dat de greenkeeper in die hele discussie vooral een ‘lijdende’ rol lijkt de spelen. Terwijl die rol eigenlijk ‘leidend’ zou moeten zijn. Niet de NGA of de greenkeepers zijn leidend in deze discussie, maar een sportbond de NGF. Nadeel daarvan is dat het allemaal wel ver van de greenkeepers af komt te staan en dat het allemaal wel heel erg theoretisch wordt. Greenkeeper moeten samen met hun baancommissarissen en aannemers veel meer de leiding nemen. Dat triootje behoort te weten wat de klant, de golfer dus wil.

Greenkeepers spelen in die hele discussie vooral een ‘lijdende’ rol. Terwijl die eigenlijk ‘leidend’ zou moeten zijn.

Greenkeeping wordt op die manier versimpeld tot de green deal en dat kan niet de bedoeling zijn. Ik las pas geleden een verkorte biografie van Conrad Hilton, oprichter van de Hilton hotelketen en overgrootvader van de inmiddels veel bekendere Paris Hilton. Bij zijn afscheid werd aan Conrad Hilton gevraagd wat het succes van toen al wereldberoemde hotelketen was. Don’t forget to tuck the shower curtain into the bathtub ofwel ‘Vergeet niet het douchegordijn in het bad te hangen’ was zijn extreem korte antwoord. De essentie daarvan gaat ook op voor het werk van greenkeeper. Een succesvolle greenkeeper is meestal niet goed de grote verhalen, maar heeft oog voor details. Is dus net als de oude heer Hilton een mierenneuker. Als je een baan op details in tip top shape kunt krijgen en houden en je kunt voor golfers die beleving creëren waar ze naar op zoek zijn ben je een topper. Om nog wat meer dode beroemheden op deze pagina te verzamelen. Leonardo da Vinci zou ooit gezegd hebben: Details maken perfectie en perfectie is nooit een detail. Onbewust weten we allemaal dat je aan de afwerking van fore green, bunker of tee de kwaliteit van een team kunnen herkennen en niet aan de bordjes die op het clubhuis getimmerd zijn. Greenkeeper moeten dat verhaal uitdragen en dat leiderschap pakken. Op het gevaar af te pessimistisch te lijken. Die mensen zijn er wel. In deze uitgave presenteren wij alvast vier genomineerden voor de titel Greenkeeper of the Year.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER