Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Klaar voor uitdagingen qua klimaat en regelgeving

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan van den Boom, vrijdag 5 oktober 2018
101 sec


Selectie grassen voor golfbaan op Bernardus

Wall to wall fescue. Dat was de wens die Barenbrug voorgelegd kreeg bij het concreet worden van het project 'De Cromvoirtse'. Een uniek project voor Nederlandse begrippen en de ultieme kans om in te steken op duurzaam golfbaanonderhoud.

Jan van den Boom is accountmanager recreatiegrassen bij Barenbrug
Jan van den Boom is accountmanager recreatiegrassen bij Barenbrug

Al jaren investeert Barenbrug veel in onderzoek naar duurzaam onderhoud en unieke duurzame grasrassen en -soorten. Niet voor niets ontwikkelde het al bijna tien jaar geleden het ‘Greenearth’-keurmerk voor diverse grasmengsels. Maar zolang er geen intrinsieke behoefte aan of concrete vraag naar is, wordt de noodzaad van dergelijk onderzoek nooit zichtbaar. Bij golfbaan Bernardus was die behoefte er wel. Een baan die vanuit de basis klaar zou kunnen zijn voor de komende uitdagingen qua klimaat en regelgeving. Barenbrug kon bewuste selecties maken in grasrassen door de kennis die was opgedaan door jarenlang aanvullend onderzoek.

Barenbrug gelooft sterk in grasmengsels die met veel minder water, nutriënten en onderhoud toch beter presteren dan wat gangbaar is in de markt. Door jarenlange research van Barenbrug bij nationale en internationale (onafhankelijke) onderzoeksinstellingen is steeds meer bekend over de individuele rassen binnen een grassoort. Dat gaat een stuk verder dan de gebruikelijke testen die nodig zijn voor nationale graslijsten, zoals de Nederlandse Grasgids, de Britse STRI-lijst of de STERF-lijst uit Scandinavië.

Droogtetolerantie

Voor Greenearth-grasrassen wordt bijvoorbeeld gezocht naar grasrassen die droogte beter aankunnen en dus minder water gebruiken. Ook planten die efficiënter in het gebruik van voeding zijn, die dus met minder voeding toe kunnen dan de gangbare rassen, komen in aanmerking voor dit label. Vanzelfsprekend komen rassen met een hogere ziekteresistentie in aanmerking, zodat de noodzaak van gewasbeschermingsmiddelen lager wordt. Ten slotte worden grasrassen geselecteerd die veel milieuwinst behalen doordat er minder onderhoud nodig is om ze goed te houden, waardoor er bijvoorbeeld minder hoeft te worden gemaaid. Veel van de gebruikte grassen bij Bernardus vallen in een van deze categorieën.


De grote vraag is hoe de verschillende grasrassen op de situatie van Bernardus reageren

Diverse uitdagingen

Voor de verschillende onderdelen van de baan liggen verschillende uitdagingen. Ziektetolerantie en low-input zijn terugkerende aspecten van de hele baan. De grote vraag is hoe de verschillende grasrassen op de situatie van Bernardus reageren. Naast fundamentele groeibenodigdheden, zoals licht en vocht, bepaalt de combinatie van bodemopbouw, bodemsamenstelling, beregenings- en onderhoudsregime in sterke mate welke grassoorten en grasrassen zich zullen handhaven.


Om te kijken hoe de grasrassen van Barenbrug zouden reageren op de verschillende gebruikte grondsoorten zijn de gebruikte grasrassen als enkelvoudige component en als mixen door het greenkeepersteam getest op een proeflocatie waar bodemsamenstelling van de greens, tees en fairways exact hetzelfde was als op Bernardus. Daar bleek dat de gekozen mixen op de gekozen ondergronden het beste scoren.

Er zijn grasrassen gebruikt die nog niet gangbaar waren op de Nederlandse golfmarkt

Er zijn op Bernardus grasrassen gebruikt die nog niet gangbaar waren op de Nederlandse golfmarkt, terwijl ze al wel commercieel beschikbaar waren. Daarnaast werden Greenearth-mengsels gebruikt. Door de specifieke wensen van Bernardus en het onderliggende onderzoek van Barenbrug kon snel een oplossing op maat worden gemaakt, gebaseerd op uitgebreid onderzoek.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER