Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Naar chemievrij onderhoud met de registratie-applicatie

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jurjen van Mourik, dinsdag 21 augustus 2018
186 sec


Gemakkelijk toetsen van alternatieve gewasbeschermingsmiddelen en methodes

Per 2020 komt er een einde aan het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen voor de sportsector. De registratie-applicatie is een belangrijk hulpmiddel om chemievrije alternatieven op een gemakkelijke wijze te toetsen en gegevens uit te wisselen met collega's in de gehele sport- en golfsector.


In oktober 2015 is besloten om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te gaan uitfaseren. Dit heeft geleid tot de Green Deal-afspraken om per 2020 geen gewasbeschermingsmiddelen meer op sportvelden en golfbanen te gebruiken, behalve in uitzonderlijke situaties. Het project sportvelden zonder gewasbeschermingsmiddelen van het Centre of Expertise (CoE) heeft een protocol opgeleverd om alternatieve middelen en methodes op sportvelden en golfbanen te kunnen toetsen. Het protocol zorgt ervoor dat beheerders op hun eigen locatie middelen en methodes kunnen toetsen en de geschiktheid hiervan kunnen evalueren.

In de eerste helft van dit jaar gingen Guus Cornelissen, Dennie Meijs en Jurjen van Mourik, alle drie student aan de opleiding Geo Media & Design aan de Has Hogeschool te Den Bosch, in opdracht van het Centre of Expertise-project en de Enk Groen & Golf aan de slag om dit protocol om te vormen en een geschikte oplossing te zoeken. Dit project leidde tot het ontwerpen van een registratie-applicatie, waarin de proeven door iedereen gemakkelijk uitgevoerd, vastgelegd en gedeeld kunnen worden. Met deze applicatie kunt u op uw eigen locatie zelf middelen en methodes testen en bepalen wat op uw locatie wel of niet werkt, maar u kunt ook leren van de resultaten van andermans proeven.

De registratie-applicatie

De gebruikers, golfbaan- en sportveldbeheerders, stonden centraal bij de uitwerking van de ontwerpen van de registratie-applicatie. Dit heeft gezorgd voor een gebruiksvriendelijke invulling. Met een minimaal aantal klikken en duidelijke iconografie wordt u door de registratie-applicatie geleid. Aan de hand van duidelijke opdrachten en stappen wordt u door de applicatie gestuurd en weet u precies waar u zich in het proces bevindt.


Als gebruiker moet u zich registreren in de registratie-applicatie. Daardoor kunnen onbevoegde partijen niet in de applicatie komen en de gegevens van golfbaan- en sportveldbeheerders niet oneigenlijk gebruiken. Het scherm heeft een gemakkelijke opbouw met een menu aan de linkerkant. In het hoofdscherm zijn uw eigen proeven weergeven, onderverdeeld in actieve en gearchiveerde proeven. Vanuit dit scherm is het mogelijk om een nieuwe proef op te zetten.

Onder de knop 'resultaten' kunt u de resultaten van uzelf en anderen inzien. Bij 'account' kunt u de accountgegevens, zoals gebruikersnaam en wachtwoord, bekijken en wijzigen. Wanneer u niet bekend bent met het protocol of meer informatie nodig heeft, kunt u de knop 'tutorial' raadplegen. Hier wordt middels een video een korte uitleg gegeven over de registratie-applicatie en het doen van proeven.

U wordt stapsgewijs meegenomen bij het opzetten van een proef

Daarnaast zijn onder 'basisgegevens' overkoepelende gegevens opgenomen die voor elke proef gelden. Gegevens die voor de gehele golfbaan hetzelfde zijn, hoeft u dus maar eenmalig in te voeren, zoals de grondsoort van de golfbaan, de opbouw van de green en de aanwezige grassoorten.

Tekst loopt door onder de afbeelding


Impressie van de app

Nieuwe proef opzetten

U wordt stapsgewijs meegenomen bij het opzetten van een proef. De eerste stappen zijn verplicht, zoals het invullen van de tijdsperiode waarin de proef wordt uitgevoerd en de problemen (schimmels, onkruiden en/of plagen) waartegen de proef wordt ingezet. Hierna volgen stappen die niet verplicht zijn, maar wel aangeraden worden met het oog op de betrouwbaarheid bij het delen met andere gebruikers.


Wanneer deze stappen afgerond zijn, krijgt u een scherm te zien waarin een voor u aanbevolen werkwijze wordt aangereikt. De testlocaties kunt u vervolgens in een kaartbeeld intekenen, waarna automatisch de werkwijze wordt toegepast. Tot slot voert u de proef uit en vult u de gegevens in de registratie-applicatie in. Deze gegevens worden vervolgens automatisch geanalyseerd en er wordt een resultaat gegeven.

Scheiding kantoor en veld

Er is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen handelingen op kantoor en in het veld. De proefopzet wordt op de desktopversie doorlopen, waarna u met de mobiele applicatie op een tablet of smartphone het veld in gaat om de proef uit te voeren en de gegevens ter plekke vast te leggen. Vervolgens kunt u op kantoor de resultaten bekijken via de desktopversie.


Delen is kennis

De registratie-applicatie bevat ook een deelfunctie, waarmee proeven van andere gebruikers kunnen worden bekeken. Zo kan kennis worden gedeeld en kan van collega's in de golfbaan- en sportveldensector worden geleerd. Doordat de registratie-applicatie gegevens op een eenduidige manier vastlegt en analyseert, kunnen gegevens van collega's gemakkelijk worden vergeleken en door u worden geïnterpreteerd.


Voordelen

In relatief korte tijd en op een efficiënte manier kunt u bepalen of een bepaald middel of een methode op de eigen locatie een goed alternatief is voor het gebruik van een chemisch middel. Daarnaast krijgt u toegang tot een database met proeven van andere golfbaan- en sportveldbeheerders, zodat hun ervaringen op hun locatie kunnen worden meegewogen.


Hoe nu verder?

De registratie-applicatie is ook technisch onderbouwd en uitgeschreven met de nodige documentatie. Op dit moment moeten de betrokkenen beslissen over de vervolgstappen en besluiten door welke partijen de registratie-applicatie zal worden uitgebracht en beheerd.


Wilt u meer informatie over de registratie-applicatie of heeft u ideeën over het uitbrengen hiervan? Neem dan contact op met de projectleider van het CoE-project, Sjaak Groen (S.Groen@has.nl) of de begeleider van het afstudeeronderzoek, Marien de Bakker (M.deBakker@has.nl).

Jurjen van Mourik voerde dit afstudeeronderzoek uit in het kader van zijn opleiding Geo Media & Design aan de Has Den Bosch.

Bronnen
Green Deals (z.d.). GD189 - Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden. Geraagdpleegd 5 maart 2018, van http://www.greendeals.nl/gd-189-sport/
Speek, T. & Verhoeven, T. (juni 2017). Protocol voor het toetsen van een niet-chemisch middel en/of methode in sportveldbeheer. 's-Hertogenbosch, Nederland: Has Hogeschool

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER