Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuw middel in strijd tegen wortelopdruk bestrating

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 2 juli 2010
32 sec


De enige Nederlandse fabrikant van minilaadschoppen, Hanenberg-materieel uit Nistelrode, meldt dat het op de markt komt met een zogenaamde wortelbeperker.
Hanenberg-materieel ontwikkelt arbeidsvriendelijk materieel voor de straten en zocht een oplossing voor wortelopdruk. Mart van den Hanenberg: "Hier is de wortelbeperker gemonteerd op een Sherpa 1000, een minilaadschop met een werkbreedte van 76 cm. Door eens in de circa drie jaar hiermee langs de verharding te rijden, verdwijnt het probleem van de wortelopdruk. De frees gaat tot een diepte van 28-30 cm, net iets dieper dan de opsluitband van trottoir."

"Vaak moeten stratenmakers juist onder die band bij herbestrating de wortel afhakken", vertelt Mart van den Hanenberg. “Als je dit preventief doet, scheelt dat heel veel lastig werk. Op de foto wordt de wortelfrees nog aangedreven door een aparte motor, maar in de toekomst krijgt de innovatie een hydromotor als krachtbron." In de gemeente Uden is inmiddels ervaring opgedaan met de wortelbeperker.



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Erik Terlouw
woensdag 30 juni 2010
Plaats geen bomen waar ze niet welkom zijn. Je kiest of voor bomen of voor een fietspad. Deze bomen zijn een kort leven beschoren. Je geeft ze niet de ruimte voor gezonde voeten. Hun tenen worden afgehakt.
Het is het zelfde verhaal als de aap in een kooi. Het dier zal niet gelukkig worden!
Gerard Bodewes
woensdag 7 juli 2010
Indien het profiel niet goed is en de wortels gaan zo oppervlakkig wortelen dan is is de standplaatsinrichting niet goed, Het regelmatig afkappen van de bovenste 30 cm van de wortels lost dit probleem niet op. Het geeft er echter nog een probleem bij; invalspoort voor schimmels en ziekten.
G. Braakhekke
donderdag 8 juli 2010
Ik sluit me aan bij de vorige reacties.
Hebben de bedenkers van dit apparaat zich gerealiseerd dat je voor iedere meter die je hiermee behandeld een graafmelding moet doen?
Dat wordt een hele dure oplossing!
Jan Hofstee
dinsdag 3 augustus 2010
Jammer dat aan een voordeel ook vaak een nadeel klampt. De straatmaker is er misschien blij mee. De boomverzorger zal dat niet zijn. Het op deze manier verwijderen van wortels opent de poort voor schimmels zoals bijvoorbeeld de honingzwam. Daarnaast ontstaan ruwe wonden waardoor rotting het gevolg is. Bij het op deze manier oplossen van het probleem van wortelopdruk zullen er na enkele jaren zeker slachtoffers onder de bomen vallen en dat was toch niet het doel? Bepaal dan meteen of de bomen weg kunnen en rooi ze gewoon.
Mart van den hanenberg
donderdag 29 december 2011
Ik ben het helemaal met jullie eens. Maar wat is het alternatief? Zoals het nu gebeurt, wortels verwijderen met een botte aks of een vrachtwagen met knijper maakt volgens mij grotere wonden.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER