Padenrenovatie op Palingbeek |
|
|
|
 |
| 301 sec |
De paden op golfclub De Palingbeek in Vlaanderen zijn gerenoveerd op basis van een plan van Jos Put van het Nederlandse bedrijf JP Infra Advies en Dieter Licht van Licht Bergen BV. Zij omschrijven het werk als een middelgrote opdracht. Hierbij werd 1.200 ton Graustabiel met vrachtwagens vanuit Dodewaard naar de golfbaan nabij Ieper gebracht en 7.880 vierkante meter pad gerenoveerd. De opdracht was binnen een maand afgerond.
'Wij hebben nog even overwogen om het materiaal per boot te laten aanvoeren, omdat dat een stuk goedkoper is. Maar met vrachtwagens ben je flexibeler in de aanvoer, zeker als de weersomstandigheden ongunstig geweest zouden zijn voor de werkzaamheden.' Maar dankzij het droge weer kon de klus binnen de gestelde tijdslimiet geklaard worden, al moest Put de Belgische onderaannemer flink op de hielen zitten. 'Het aanhouden van de planning was eigenlijk de grootste uitdaging van dit project', zo blikt Put terug.
Bestaande fundatie
JP Infra Advies had al eerder samen met Licht Bergen BV een klus in België gedaan. Het betrof de renovatie van paden op golfbaan Sterrebeek in Zaventem. Dit zichtbare visitekaartje was aanleiding voor het bestuur van De Palingbeek om het Holtense bedrijf van Jos Put te benaderen. Ook hoofdgreenkeeper Wim Vanoverberghe had vooraf een kijkje genomen op golfbaan Sterrebeek: 'Wij zijn in België namelijk niet zo bekend met het materiaal dat daar voor de halfverharding is gebruikt.' Er was nog een partij in de race voor de opdracht, maar het plan van JP Infra Advies en Licht Bergen BV viel meer in de smaak. 'De Palingbeek ligt op kleigrond; het is er spekglad als het regent. Daarom besloten wij de bestaande fundatie, die goed vastzat in de kleigrond, te gebruiken als basis en daarop de nieuwe laag te bouwen. Daarmee onderscheidden wij ons van de andere partij.'
|
'De oude paden bestonden uit niet-gebonden materiaal. Als je er met je golfschoenen overheen liep, voelde je de keien'
| |
|
Niet alle paden werden gerenoveerd. Het ging om de hoofdpaden en verschillende gedeelten van de zijpaden, bij elkaar goed voor 7.880 vierkante meter. Put: 'De oude paden bestonden uit niet-gebonden materiaal. Als je er met je golfschoenen overheen liep, voelde je de keien. Dat was niet comfortabel. Ook bleef op sommige plekken veel water staan.' Na de renovatie zijn deze zaken verleden tijd. De nieuwe stabiele en gebonden laag kan volgens JP infra Advies makkelijk vijftien jaar zonder onderhoud. De toplaag van Graustabiel bevat namelijk een soort cement dat na aanleg verhardt als het in het begin goed nat wordt gehouden. Daarna is het zeer slijtvast. 'Wij gebruiken het ook veel in parken en op landbouwwegen. De toplaag van Graustabiel verweekt en vervormt niet gedurende natte perioden, is erosiebestendig en spoelt niet uit op hellingen. Op Golfbaan Sterrebeek is er op hellingen van meer dan 20 procent met succes Graustabiel aangebracht.'
Voorwerk
Om het werk behapbaar te maken, werd in overleg met het bestuur besloten om het voorwerk door de lokale firma Vancoillie-Tanghe te laten uitvoeren. Dit voorwerk bestond onder andere uit het verwijderen van de grasovergroeiing, het opschonen van de kanten en middenstrook, het opladen van de grasbegroeiing, de afvoer naar een depot en het losfrezen van de bovenste laag van de bestaande verharding. Ook werd afgesproken dat deze Belgische firma betongranulaat 0/40 zou leveren, en aanbrengen op plekken waar de funderingslaag te laag lag en op plaatsen waar water bleef staan. De funderingslaag werd globaal afgewerkt tot 3 centimeter onder de laagste kant van de aanliggende berm waar het water afgevoerd moet worden. Tot slot moest Vancoillie-Tanghe de fundering globaal afwerken onder profiel en verdichten.
Geel
Voor deze klus werkte JP Infra Advies dus samen met vaste partner Licht Bergen, specialist in het verwerken van Graustabiel. De werkzaamheden bestonden uit het fijnprofileren en verdichten van de funderingslaag en het aanbrengen en verdichten van een 6 cm dikke laag Graustabiel in de kleur geel. De leverantie van de Graustabiel was voor rekening van JP Infra Advies. Vanwege het droge voorjaar kon al eind februari gestart worden met de werkzaamheden. Op 28 maart was de klus geklaard, ruim voor de door het bestuur gestelde datum. Daardoor konden de paden tijdens het eerste grote toernooi, op 5 april, in gebruik genomen worden. Tijdens de werkzaamheden was de golfbaan wel gewoon open. 'Natuurlijk moest iedereen de paden mijden. Toen ik na afloop van de klus met een golfkar over de paden reed en liep om foto's te maken, werd ik prompt vermanend toegesproken door golfers. Ze wezen me erop dat het verboden was om op de "verse" paden te lopen of met een golfkar te rijden. Ze wisten natuurlijk niet dat ik op ons eigen werk aan het keren was', zegt Put met een glimlach. 'Maar de instructies waren goed overgekomen bij de leden!'
Samenwerking
Toen de nieuwe toplaag aangebracht was, was het de taak van hoofdgreenkeeper Vanoverberghe om de nieuwe laag goed nat te houden. Put: 'Hij heeft dit keurig gedaan. De samenwerking was sowieso heel goed. Wij mochten gebruikmaken van zijn machinepark en hij keek niet op een uurtje als er iets gedaan moest worden.' Vanoverberghe: 'Ik coördineerde de communicatie tussen de verschillende aannemers en wij sprongen bij waar nodig. Het is allemaal goed verlopen.' Het aanvullen van de kanten van de paden op verschillende locaties is ook door de greenkeepers gedaan. Put van JP Infra Advies en Licht van Licht Bergen zijn Vanoverberghe dankbaar voor zijn hulp. Put: 'Ik heb mijn ogen uitgekeken. De greenkeepers hebben het daar goed voor elkaar en beschikken over een schitterend onderkomen met een uitgebreid machinepark. Ook de locatie van deze golfbaan is heel bijzonder. Er ligt daar veel geschiedenis.' (zie kader)
|
'Wij krijgen veel positieve reacties van onze leden'
| |
|
Vanoverberghe is blij met het eindresultaat: 'Wij krijgen veel positieve reacties van onze leden.' Nu de padenrenovatie op De Palingbeek volbracht is, volgen er in de toekomst in België wellicht nog meer klussen voor JP Infra Advies. Zo heeft de voorzitter connecties met een kleinere golfbaan in Kortrijk en wil De Palingbeek zelf ook uitbreiden met negen holes. Mocht Put weer betrokken worden bij werkzaamheden aan paden, dan moeten die wel vanaf de fundatie aangelegd worden. In de historische grond ter plaatse is dat wel van een andere orde dan alleen het vervangen van een toplaag. 'Als je hier graaft, kom je altijd wat tegen', weet Put. Zo leverde archeologisch onderzoek op de plaats van de geplande uitbreiding al een massagraf uit een van de twee wereldoorlogen op, twee skeletten van Duitse soldaten en nog een aantal bommen. Gelukkig hoefde er bij de nu afgeronde opdracht niet diep gegraven te worden.
Historische golfbaan De Palingbeek weerspiegelt littekens van twee wereldoorlogen
Op het terrein van Golf- en Countryclub De Palingbeek nabij Ieper gaan sport en geschiedenis hand in hand. Wie vandaag een ronde speelt op deze schilderachtige golfbaan, loopt letterlijk over de restanten van een roerig verleden. Het domein was in de vorige eeuw het toneel van intense strijd, zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Centraal op het terrein bevond zich ooit het kasteel van de familie Mahieu. Dit renaissancekasteel, in witte natuursteen opgetrokken tijdens de belle époque, kreeg van de Britse troepen al snel de bijnaam White Chateau. Duitse soldaten spraken van das Bayernschloss, naar het Beierse korps dat het in 1914 innam. In juni 1917 werd het kasteel tijdens de Slag bij Mesen veroverd door het London Regiment. Het gebouw werd volledig verwoest en maakte plaats voor een militair strijdtoneel. Op de huidige fairway van hole 18 vond een bloedige confrontatie plaats, waarbij tientallen Duitse soldaten omkwamen. Ook andere delen van het terrein dragen littekens van de oorlog. Zo herinnert de Spoil Bank bij de holes 2 en 16 aan een mislukte kanaalaanleg in de 19e eeuw, later gebruikt als militair bolwerk. Op de plek van de ingestorte ijzeren brug - een project dat in 1913 letterlijk bezweek onder de druk van de instabiele kleigrond - vonden in 1917 man-tegen-mangevechten plaats tussen Britse en Duitse bataljons. Tussen de holes 2 en 3 staat de zogeheten Christusboom, een eik uit circa 1830 die beide wereldoorlogen overleefde. De boom, zwaar beschadigd door beschietingen, groeide opnieuw uit en kreeg een karakteristieke vorm die doet denken aan een gekruisigde Christus. Volgens overlevering liggen aan de voet twee Schotse soldaten begraven. Het terrein kent meerdere herdenkingspunten. Bij hole 11 staat een monument ter nagedachtenis aan de zonen van de familie Mahieu, beiden gesneuveld aan het front. Bunkers, observatieposten en mijnschachten liggen verspreid over het domein. Eén van de Duitse bunkers, bekend als de Backofen, bood in 1917 verzet tegen oprukkende Britse troepen. Bij hole 12 ligt het Oak Dump Cemetery, waar 111 soldaten begraven liggen die sneuvelden tijdens de gevechten rond het kasteel. Het huidige clubhuis staat op de plaats van de voormalige kasteelstallen. Deze werden in juni 1917 ingenomen door het 6e bataljon van het London Regiment. Tijdens de terugtrekking naar Duinkerke in 1940 vonden er opnieuw zware gevechten plaats, waarbij onder meer het bargedeelte het decor was van een handgranaatgevecht tussen Britse en Duitse troepen. De Palingbeek toont hoe een plek van verwoesting en herinnering kon uitgroeien tot een domein van rust, sport en historische bezinning.
|
LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|